1983-06-08 Milliyet (Kobra, Devil)

Almanya’yı kasıp kavuran 4 Türk genci İstanbul’a geliyor

Milliyet gazetesinin 8 Haziran 1983 tarihli sayısının gençlik sayfasında hard rock adına iki haber birden: Almanya’dan Kobra ve İstanbul’dan Devil… Haberlerin metinleri şöyle:

Almanya’yı kasıp kavuran 4 Türk genci İstanbul’a geliyor
Almanya’yı kasıp kavuran dört Türk genci önümüzdeki hafta Türkiye’ye geliyor. 1980 yılında kurdukları “Kobra” adlı toplulukla Alman müzikseverlerinin hayranlığını kazanan bu gençler 10-11 ve 12 Haziran tarihlerinde Açıkhava Tiyatrosu’nda üç konser verecekler. Kobra Topluluğu’nun konserlerine gene Almanya’nın tanınmış rock topluluklarından “Sandwich” de katılacak.

Fevzi Bineytioğlu (gitar), Adnan Bayrakçı (klavye), Hayrettin Öneşol (davul), ve Nedim Ünal (basgitar)’dan oluşan “Kobra” Avrupa’nın rock merkezi sayılan Berlin’de büyük sükse yaptı. Binlerce rock grubu arasından sıyrılarak, adlarını duyurmayı başaran bu gençlerin adı, şu sıralar Almanya sınırları dışında da duyulmaya başladı.

“Heavy Rock” yapan pırıl pırıl bir topluluk: DEVIL
“Rock topluluğu” denince, uzun, biraz da kirli saçları ile, aylarca yıkanmamış kot pantolonları ile birtakım gençler gelir kişinin aklına. Son günlerin gözde rock topluluklarından “Devil” elemanları ise, böylesi özentileri çoktan aşmış. Tertemiz giysileri bir yana, içki-sigara bile kullanmıyor bu gençler.

Heavy rock-hard rock türü müzik yapan Devil’in repertuarı tamamen Türkçe ve kendi yapıtlarından oluşuyor. Gençliğe iletmek istedikleri mesajları yapıtlarına döken topluluk altı kişiden kurulu. Sabahattin Taşdöğen, Ercan Birol, Derya Bozkurt, Tuncer Taşdöğen, Nizam Taşdöğen ve Nejat Tekdal’dan başka, 24 kişilik bir dans ve gösteri ekibiyle, toplam 30 kişi “Devil”.

Konserleri büyük ilgiyle izlenen topluluk elemanlarının üniversite sınavları, büyük isteklere rağmen, daha fazla konser vermelerini engelliyor şimdilik. Yine de, yakın bir gelecekte, yalnızca ülkemizde değil, komşu ülkelerde bile adlarından söz edileceğini söylüyor bu gençler.

Soldan sağa: Ercan Birol, Nizam Taşdöğen, Tuncer Taşdöğen, Derya Bozkurt, Sabahattin Taşdöğen.

Yorum yap: