1983-06 Onyedi (Kobra)

Kobra

Çalışmalarını Almanya’da yapan Kobra isimli grubun İstanbul konserleri öncesi dönemin Onyedi dergisi grupla röportaj yapmıştı. Okuyamayanlar için röportajın metni şöyle:

Dört Türk gencinin Berlin’de oluşturdukları Kobra adlı grup yalnız Almanya’da değil, Avusturya ve İsviçre’de de başarıdan başarıya koşuyor. 10, 11 ve 12 Haziran tarihlerinde Açıkhava Tiyatrosu’nda üç konser vermek için İstanbul’a gelecek olan Kobra’ya, Berlin’in ünlü new wave topluluğu “Sandwich” eşlik edecek. Bu nedenle derginiz Onyedi Kobra’dan Fevzi Bineytioğlu’yla bir söyleşi yaptı.

-Fevzi bize biraz kendinizden, grubunuzdan bahseder misiniz…
“Dört Türk genciyiz, dört arkadaşız. Diğer arkadaşlarımın adları: Adnan Bayrakçı, Nedim Ünal ve Hayrettin Öneşol. Bundan on yıl kadar önce ailelerimiz Almanya’nın Berlin kentine göç etmişler birbirlerinden habersiz. Bir süre sonra kader bizi genç yaşlarda bir araya getirdi. Okul çağında orada burada müzik yaparak deneyimimizi arttırmaya çalıştık. Sonunda 1980 ylında Kobra’yı kurduk. Başlangıçta her şey çok zordu. Adnan’la ben çalışıp ekmek paramızı kazanmak zorundaydık. Hayrettin’le Nedim ise yüksek tahsil yapıyorlardı (hoş hala devam etmeye çalışıyorlar ya!). Sonra 1981 yılında Berlin Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği bir yarışmada ilgiyi üzerimize çekmeyi başardık.”

-Peki bu ilgi nereden kaynaklanıyordu? Bildiğimiz kadarıyla Berlin’de sayıları bini aşan müzik grupları çalışmakta. Böyle rekabetin büyük olduğu bir ortamda başarılı olabilmenizin sırrı nedir?
“Bu sorunuzun tek ve kısa bir yanıtı var: Müziğimizin türü.”

-Nasıl bir tür bu?
“Biz müziğimizi orient-rock diye adlandırıyoruz. Dünyanın en büyük haftalık dergilerinden biri olan “Stem” 18.11.82 tarihli sayısında bize ayırdığı yazıda bakın grubumuzu ve müziğimizi nasıl tanıtmıştı: ‘Kobra uslubunu bulmuş ve bunun adını da koymuş: Orient Rock. Bu yepyeni müzik türü, geleneksel Türk ritm ve armonilerini Batı’nın sert rock müziğiyle birleştirmeyi çok iyi başarmış.’ işte bizim müziğimiz bu. Biz her iki kültürün etkisi altında büyüdüğümüz için, yaptığımız müzik doğu ve batı kaynaklı müzik türlerinin bir sentezi olarak ortaya çıktı.”

-Bugüne kadar ne gibi çalışmalarınız oldu?
“On Avrupa şehrini içeren bir büyük turne ve sayısız konserler. İdeal ve Karat, birlikte çaldığımız ünlü gruplardan yalnızca ikisi. Bir LP ve bir müzik kaseti. İkinci LP hazırlanıyor. Geçtiğimiz altı ay içerisinde ikisi Avusturya ve İsviçre’de olmak üzere 8 TV programı. Şu anda son hızla İstanbul konserlerimize hazırlanıyoruz.”

-5 Haziran günü Pazardan Pazara programında TRT de size kapılarını açıyor. Burada “Elele” adlı yapıtınızı sunacaksınız. Birlikte geleceğiniz “Sandwich” adlı grubun da programda yeri var mı?
“Bu henüz belli değil. Ancak “Sandwich” new wave türünün en iyi temsilcilerinden biridir Berlin’de. Bu nedenle gönül ister ki onlar da programda yer alsınlar.”

-İstanbul konserlerinizin hazırlıklarından da biraz söz eder misiniz?
“Bu konserlere büyük önem veriyoruz. Avrupa’daki başarımızdan sonra bu Türkiye’ye ilk gelişimiz. Çok iyi bir show hazırlıyoruz. Türkiye’de bir eşi daha olmayan ses düzenimizi birlikte getiriyoruz. Sadece bunun nakliyesi için 7.5 tonluk bir kamyon gerekiyor. İstanbul gençliğine uzun zamanır özledikleri gerçek bir rock konseri sunabilmek için her türlü önlemi alıyoruz.”

KOBRA-SANDWICH Rock konserleri 10, 11 ve 12 Haziran saat 21.00’de İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda. Biletler 4 Haziran’dan itibaren Açıkhava ve Fitaş gişelerinde.

Yorum yap: