Hakkında

Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi 2012’den bugüne sürekli şekil değiştirmiş bir proje. 2019’a kadar bir Facebook sayfası olarak bilinirken 2019’dan itibaren bir Twitter sayfasına, YouTube kanalına ve Apple Podcasts ile Spotify üzerinde bir podcast yayınına dönüştü. 2021’de web sitesi, 2022’de Instagram hesabı açıldı. En son dönüştüğü form ise 2023’te elle tutulur bir kitap oldu. 

Türkiye'de Ağır Müziğin Geçmişi kitap

Toplam 424 sayfa uzunluğunda olan kitap rahmetli Tolga Akyıldız’ın aracılığı ile Karakarga Yayınları’ndan çıktı ve üç baskı yaptı. Kitaba kapaktaki Bülent Benli çizimi hariç hiçbir görsel malzeme basılmadı, arşivdeki belgeler karekoda dönüştü ve bu web sitesine yönlendirdi. Böylece kitap ile web sitesi arasında güçlü bir bağlantı kurulmuş oldu. Telefonuyla bu karekodları kameraya okutan okurlar o an okudukları olaylar ile ilgili görsel malzemelere de erişebildiler. Kitap halen daha yayıncının dahil olduğu Destek Medya Grubu’nun web sitesinde satışa sunulmaktadır.

Projenin konusu Türkiye’de heavy metal, hard rock, punk gibi elektrikli müzik tarzlarının geçmişiyle ilgili. Birden fazla tarzın bir araya gelmesi söz konusu olunca şemsiye bir terimin gerekliliği hasıl oldu. Geçmişte Türkiye’de kullanılan “hafif Batı müziği” tabirine zıt bir duruş sergileyen bu tarzları “ağır Batı müziği” adı altında bir araya getirmek ve terimi “ağır müzik” olarak kısaltmak oldukça mantıklı geldi. Projenin adı böylece ortaya çıkmış oldu.

Web sitesine dönecek olursak, arşiv tümüyle olaylar üzerinden gruplanıp tarihe göre tasnifleniyor. Örneğin 25 Haziran 1993 Metallica İstanbul konserinden iki gün sonra gazetede çıkmış bir haber zaman çizelgesinde ayrı bir öğe olmak yerine konser öğesinin altında sergileniyor. Görsel malzemesi olmayan hiçbir olayın faslı açılmıyor, en azından bir fotoğraf, bir konser afişi/bileti, ya da bir gazete kupürü yahut dergi sayfası olması gerekiyor. Kimi olayların açıklamaları kitaptan kısaltılmış bir şekilde anlatılırken, kimi olaylar için sıfırdan bir anlatı yazılıyor. 2000 sonrası arşiv biraz zayıfladığı için sitede 2000 sonrası malzeme 90’lar ve 80’ler kadar zengin değil. Sitede yavaş yavaş içerik güncellemeleri oluyor, 2000’ler de bu güncellemeler dahilinde kalabalıklaşacaktır.

Web sitesi oldukça paylaşımcı bir şekilde hazırlandı. Sağ tık yapıp resim kaydetmenin önüne geçilmedi, ya da kendi imkanımızla taranan dergiler haricinde hiçbir görsele filigran yerleştirilmedi. Devasa görsellerin ekran ölçülerine düşürülmesi haricinde görsel çözünürlükleriyle oynanmadı. 

Bu arada proje kendi mecralarında hep “biz” dilini kullansa da aslında tek kişi tarafından yürütülüyor. “Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi” adına açılan hesaplar tüzel kişiliği temsil ettiği için böyle bir “biz” deme tercihinde bulunuldu. Ya da gelecekte ekipleşme ihtimali düşünüldüğü için. Tek kişi olmanın dezavantajlarını proje sonuna kadar yaşadı. 2012’den bu yana uzun boşluklar yaşandı. Çeşitli dönemlerde “bu proje artık terk edilmiş” izlenimi uyanabiliyor. Uyanmasın, bu web sitesinin alan adı güncellendiği sürece Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi bitmiş değildir. 

Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi kitabının önsözünün sonunda sırada ne olduğu soruluyor, o an bu sorunun cevabı bilinmiyor. Aslına bakılacak olursa bu sorunun cevabı şu anda da bilinmiyor. Facebook, Twitter (artık X oldu) ve Instagram üzerinde mesajlaşmamız açık, aklınıza bir fikir gelirse paylaşmaktan çekinmeyin.

Arşivin ve kitabın araştırmalarınızda ya da hobinizde yardımcı olması dileğiyle.

1992-06-27 Dark Phase, Volvox
27 Haziran 1992

Open Air Rock Festival

27 Haziran’da Kültürpark içerisinde yer alan Çamlık Senar Açıkhava Tiyatrosu’nda sahne almak üzere Angel’s Skull, Volvox, Hazy Hill, Dark Phase, Reborn, Vertical End ve Witchtrap grupları açıklandı. Konser günü geldiğinde üç büyük şehrin temsilcileri Fuar alanında buluştu. Her şey güzel giderken Koray adında kısa boylu biri, arkadaşı Gürler ve Merih ile birlikte gelip Volvox üyelerine sataştı. Üçlü, Metallica’dan şarkı yorumlamamaları yönünde grubu tehdit etti, grubun üzerine yürüdü. Gerginlik, araya girenlerce geçici bir süre için yatıştırıldı ancak soundcheck esnasında da tacizlerine devam eden üçlü yüzünden Volvox sahneye çıkmak istemedi. Kulisteki yoğun ikna çalışmaları sonucu morali bozuk bir şekilde sahne alan Volvox, “Rock’n Fly” şarkısıyla konsere başladı. İkinci şarkının ortasında Şebnem Ferah’ın gitarının sesi kesildi, jaklar değiştirilip şarkıya yeniden başlandı. Ses tekrar gidince Şebnem Ferah bu şartlar altında konsere devam edemeyeceklerini açıkladı ve Volvox sahneden indi. Sırada Antalyalı Angel’s Skull grubu bulunuyordu. “Just Tear Down” adlı şarkılarıyla giriş yapan thrash metal ekibi başarılı bir performans sergiledi. O esnada kuliste ortalık karışmıştı. Koray ve ekibi Angel’s Skull esnasında sahnede dolaştıktan sonra kulisi basmış, orada kavga çıkarmıştı. Dark Phase çıkan olaylar sebebiyle sahneye çıkmamaya karar verdi. Konserde güvenliği sağlayacak bir ekip olmaması ilginçti. Kavga büyüyünce polis ekibi geldi ancak Dark Phase ve Volvox’a “size yardım edemeyiz” dediler. İki grup da oradan Basmane Garı’na geçti, bir süre oradaki karakolun önünde beklediler. Ancak orada da hiç polis memuru yoktu. Bir süre sonra Koray ve arkadaşları çoğalmış, onlarca kişi haline gelmişti ve tren garına doğru yönelmişlerdi. Dark Phase ve Volvox üyeleri tren raylarına indi, makasları kontrol eden kulübelere sığınarak konser magandalarından kurtulmayı başardı. Ancak paralarını da alamadılar, kendi şehirlerine kimi trenle kimi otobüsle döndü. Tüm bunlar olurken konser ilginç bir şekilde devam ediyordu, Hazy Hill sahneye çıktı örneğin. Ancak yaşanan bu olay İzmir’deki metal organizasyonlarının bunalımlı bir döneme girmesine sebep oldu, diğer şehirlerden gruplarla İzmirli grupların arasındaki mesafe arttı. Konserin Laneth’te çıkan izlenimlerine göre organizasyon Angel’s Skull grubuna aitti. 14 Aralık 1997 tarihli Şebek dergisindeki Angel’s Skull röportajında ise grubun değişmez üyesi Fuat Güzelbakan, konseri Witchtrap’ten Tarkan Gürol ile organize ettiğini söylüyordu.