Parmağınız veya fare imleciniz ile sağa-sola kaydırarak olaylar arasında geçiş yapabilirsiniz.
Bu arada kitabımızı okudunuz mu?
Akbaba ve Dr. Skull konseri
Yılı bitirmek Akbaba’ya nasip oldu. Yanlarında Dr. Skull grubu da bulunuyordu. 29 Aralık’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen konser, afişinde “1990 yılının son konseri” olarak duyuruldu. Yine afişte gitar çalan huysuz Noel Baba figürü dikkati çekiyordu. Bu bir bakıma bir yılbaşı kutlamasıydı. Güven Erkin Erkal’ın organize ettiği konserde önce Akbaba bir saatlik sürede çalarken, Dr. Skull grubu İstanbul seyircisine ilk defa hitap etme imkanı buldu. Bu açıdan bu konser doktorlar için değişik bir deneyimdi. Yine oldukça iyi bir performans sergilemelerine karşın İstanbul seyircisi ilginç bir şekilde sahnedeki konseri oturdukları koltuklarda tiyatro izler gibi izliyordu. Son şarkı öncesi Alper Yarangümeli bir anons yaptı, bunun son şarkı olduğunu söyledi ve seyirciyi şarkıya eşlik etmeye davet etti. Bu anons seyirciyi ateşlemeye yetti ve “Everyday Everynight” esnasında ortalık coşkuyla karıştı. Seyirci nihayet konserin farkına varmıştı ancak şarkı bittiğinde Dr. Skull sahneden indi. Bis için yapılan tezahüratlar sonuçsuz kaldı. 1990 yılı da bu şekilde kapandı.
Fame Star ’90 Finali
22 Aralık’ta, Boom Müzik dergisinin düzenlediği Fame Star ’90 yarışmasının finali Galleria adlı alışveriş merkezinde yapıldı. Yarışmada finale Akbaba, Fethi Taner ve Toplama Adamlar ile Seyir Defteri grupları kalmıştı, her biri buz pisti üzerinde kurulan sahnede jüri karşısında son bir performans daha sergiledi. Jüri ekibinde Fame City genel müdürü Ferit Ferhangil, Boom Müzik dergisi yayın yönetmeni Soner Olgun, Pop-Sav yönetim kurulu üyesi Ali Rıza Türker, Pop-Sav genel sekreteri Ali Kocatepe ve TRT yapımcılarından Cumhur Atalay bulunuyordu. Finali Altuğ Yücel takım elbise üzerine palyaço saçı ve burnu takarak sundu. Jüri üyeleri üç gruba da plaketlerini verdi. Ardından yarışmanın kazananı açıklandı: Sahneye o gün beş kişilik nefesli çalgılar, dokuz kişilik yaylı çalgılar ve iki vokalist takviyesiyle kalabalık çıkan Akbaba grubu birinciliğe layık görülmüştü. Ödül ise Fame City’den iki milyon, Boom Müzik dergisinden bir buçuk milyon Türk lirası şeklindeydi. Buna ek olarak çeşitli markalardan hediyeler ve Marşandiz ses kayıt stüdyosunda bir beste kaydetmek de Akbaba’nın kazandığı şeyler arasındaydı. Akbaba bu konserdeki kalabalık formasyonunu gelecekteki bazı konserlerde tekrarlayacaktı.
Deathroom konseri
23 Kasım’da, Türkiye’de ortaya çıkmış en ekstrem gruplardan biri olan Deathroom’un konseri vardı. Bilsak adındaki rock kafeteryasında gerçekleşen bu konsere grup çekirdek kadrosu olan Hakan Nurcanlı (gitar ve vokal), Serdar Sözen (bas) ve Murat Çolbıyık (davul) üçlüsüyle sahneye çıktı. 1989 yılında kurulan grup, Türkiye’de popüler olan thrash metal yerine daha yer altındaki death metale yakın bir müzik yapıyordu. Enstrüman hakimiyetleri pek üst seviye olmadığı için bir tutam punk tavrı da müziklerinin içerisindeydi. Örneğin Hakan Nurcanlı gitara 1989’da başlamıştı. Florya’da büyüyen Hakan Nurcanlı, 80’lerin sonlarına doğru Bakırköy’e geçerek oradaki ağır müzik ortamına dahil oldu. Söylediğine göre Kadıköy tarafı daha bir metalciyken, Bakırköy tarafı daha çok hardcore punk bir zevke sahipti. Bulunduğu taraf da doğrudan Deathroom müziğini etkiledi.
Pentagram Boom Müzik’te
Meridyen ekinin altı sayılık macerası sona erdikten sonra Boom Müzik dergisi yerli ağır müzik gruplarını tekrar kendi sayfalarında kabul etmeye başladı. Ağustos 1990 sayısında Pentagram’a yer veren dergi, grubun 10 Temmuz’da Demir Demirkan ile verdiği konserden bir fotoğraf kullansa da röportaj muhtemelen Mayıs ya da Haziran’da yapılmıştı, çünkü yazı ve Pentagram posterinde yer alan fotoğrafların çekimlerinde Murat Net de bulunuyordu.
Pentagram konseri
Dar alanda yaklaşık iki yüz kişiye verilen bu konser videoya da alındı, görüntüleri geçmiş yıllarda internete yüklendi. Öte yandan Pentagram için bir ilk söz konusuydu: Birkaç gün önce Murat Net’in yerine gelen Demir Demirkan’ın grupla verdiği ilk konserdi.
Akbaba konseri
Akbaba grubunun Boom Müzik dergisi tarafından düzenlenen Fame Star yarışmasının açılışını yaptığı konseri.
Bandaj konseri
19 Mayıs’ta grubun o güne dek en büyük prodüksiyonu Bursa Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşti. Bandaj logolu posterler ve tişörtler basıldı. Grup hippi ve glam arası bir tarzda kostümlerle sahneye çıktı. Grubun besteleri enstrümantaldi ve bir vokalist yoktu. Yine de fotoğraflardan görüldüğü kadarıyla Şebnem Ferah da bazı şarkılarda sahneye çıkıp mikrofon ile Bandaj’a eşlik etmişti. Planlar arasında konseri kaydetmek de vardı. Ancak ortada bir seyirci problemi vardı: Yeteri kadar bilet satılmamıştı ve bu konser grup için zarar yazdı. Kaydın masrafları karşılanamadı. 19 Mayıs performansı Bandaj’ın son konseri ve görkemli vedası olarak tarihe geçti.
Grinder, Pentagram, Akbaba konseri
Türkiye’ye ilk defa bir yabancı metal grubu konser vermek üzere geliyordu. Alman thrash metal grubu Grinder, Moda’da bulunan KISS Müzik Evi’nin organizasyonuyla İstanbul Açıkhava Tiyatrosu sahnesine getirildi. Grup 1984 yılında kurulmuştu ve henüz iki albümü vardı. O konserin tanıkları Grinder’ın matah bir grup olmadığını, günün diğer grupları Pentagram ve Akbaba’nın çok daha iyi performans sergilediğini çeşitli mecralarda dile getirmektedir. Grinder “Türkiye’de konser veren ilk yabancı metal grubu” unvanı dışında hafızalarda iyi bir yer edinemedi.
12 Mayıs Pentagram’ın muhtemelen kaset sonrası verdiği ilk konseriydi, dolayısıyla uzun süredir beklediği kasete kavuşmanın sevincindeki seyircilerin ilgisi daha çok Pentagram üzerindeydi. Grup repertuarına o gün sadece kasetten şarkıları almıştı, listede “Mephistopheles”, “Rotten Dogs”, “Pentagram”, bas solo, “Metal Not Dead”, gitar solo ve “Powerstage” vardı. Murat Net sarı zebra desenli gitarıyla dikkatleri üzerine çekiyordu. Konser videoya alındı, ancak henüz bu satırlar yazılırken görüntüler su yüzüne çıkmadı.
Sahnede hem Grinder’ın, hem de Pentagram’ın brandası gerilmişti. Böyle bir durumda spotlar pek Akbaba’nın üzerinde değildi. Ancak onlarda da bir değişiklik dikkati çekiyordu. 80’lerde Akbaba sahnesini neşeli hale getiren başlıca unsur olan vokalist Can Orkan Özülkü gruptan ayrılmıştı, yerine Emre Özgen geçmişti. Bu yine de Akbaba’nın Emre Özgen ile çıktığı ilk konser değildi, önceki haftalardan birinde İstanbul Belediyesi’nin düzenlediği “Beyoğlu Şenleniyor” adlı kültür etkinlikleri kapsamında Exon grubuyla birlikte İstiklal Caddesinde bir sokak konseri vermişlerdi.