Etkinlik davetleri
Kitabın yazarı Adnan Alper Demirci’yi, yani beni bir sunum, söyleşi, konuşma, buluşma, imza etkinliği için davet etmek isterseniz Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi sosyal medyalarından (Facebook, Twitter/X, Instagram) Direct Message (DM) göndererek ilk iletişimi başlatabilirsiniz. Oradan e-posta ya da telefon/WhatsApp ile devam ederiz. Eğer hiçbir sosyal medya erişiminiz yok ise Olaylar bölümünden herhangi bir olaya ya da fotoğrafa yorum bırakarak iletişim kurabilirsiniz. Bu yorumda e-posta adresinizi ve isteğinizi belirtmeniz yeterlidir. Siteye daha önce hiç yorum yazmadıysanız yorumunuz onay kuyruğuna düşecek ve sadece ben göreceğim. Orada verdiğiniz irtibat bilgisine en kısa zamanda dönüş yapacağım.
Etkinlik konusunda anlaşılması söz konusu olursa üzerinde etkinlik detaylarının ve şartlarının bulunduğu bir sözleşme imzalanmalıdır. Örneğin İzmir dışındaki şehirlerde gerçekleştirilecek etkinlikler için ulaşım ve konaklamanın karşılanması beklenmektedir. Etkinlik ücretli mi yoksa ücretsiz mi yapılacak, etkinlik esnasında video/sesli kayıt alınacak mı, alınırsa bu kayıt internette yayınlanacak mı, başka konuşmacılar ya da yazarlarla ortak bir etkinlik söz konusu mu, etkinliğin süresi ne kadar olacak gibi detaylar yazılı olarak en başından belirlenecektir. Süre demişken, sunum etkinliklerinde (varsa soru-cevap faslı hariç) sürenin en az 1 saat olması gerekiyor.
Teknik gereklilikler
Sunum içerikli bir konuşma için ben kendi bilgisayarımı kullanacağım. 15 inç 2018 model MacBook Pro kullanıyorum. Üzerinde 4 tane USB-C bağlantısı ve bir adet standart ses çıkışı bulunmakta. Sunum için şu özellikle ilk üç madde şart durumda, diğer maddeler opsiyoneldir:
- Harici bir ekran ya da bir projektör. Bağlantı noktasının HDMI ya da USB-C olması uygundur. VGA ya da DisplayPort bağlantınız var ise diğer ucu USB-C olan bir adaptör sağlamanız gerekiyor. HDMI için kendi adaptörümü kendim getireceğim.
- Sunumları 16:9 formatında hazırlayacağım için eğer projektör kullanılacaksa yansıtılacak alanın buna uygun olması gerekli.
- Ses sistemi. Bu sistemin mikrofondan benim sesimi ve bilgisayarımın sesini ayrı kanallar aracılığı ile kolay kontrol edilebilir olarak alması yeterlidir.
- Sunumlarda şarkı çalmak için DJ set gibi harici donanımlar söz konusu olursa önceden haber verilmesi ve öncesinde cihazın kullanımı ile ilgili bir vakit ayrılması uygun olur.
- Slaytları geçmek için bilgisayara Bluetooth üzerinden bağlanan bir kumanda (clicker da derler) varsa kullanabilirim.
Sunumlarda mümkün mertebe kendi bilgisayarımı kullandığım için sunum dosyalarımı paylaşmıyorum. Prova için bir dosya yollamamı isterseniz bir test dosyası gönderebilirim. Bu dosya Apple Keynote formatında olacaktır. DJ set donanımı olacaksa yanımda içinde şarkıları barındıran hem USB-A hem USB-C uyumlu bellek mevcut olacak.
Konular
Kitabın bütün hikayesini tek başına sunum haline getirsem ya çok uzun bir süre ayırmak gerekecek, ya da çok kısıtlı bilgiler ve belgeler paylaşılacak. O yüzden sunumları birtakım konu başlıklarına ayırdım:
- İlk dalga gruplar: 1981-1988 arasında yer alan ve başrollerinde Egzotik Band, Devil, Whisky, Asım Can Gündüz ve Ambulans, Ra gibi grupların olduğu dönem.
- İkinci dalga gruplar: 1988-1995 arasında yer alan ve başrollerinde Pentagram, Metalium, Metafor, Kronik, Hazy Hill gibi grupların olduğu dönem.
- Ankara sahnesi: 1981-1995 arasında Ankara’daki gruplara odaklanan bir sunum konusu.
- Basında heavy metal: 80’li yıllardan 2000’lerin ilk yıllarına dek heavy metal ana akım basında nasıl yankı buldu sorusunun cevaplandığı bir sunum konusu. Elbette Sabah gazetesindeki meşhur “Metaaal!” başlıklı yazıya ve satanizm olaylarına değinilecek.
- Bereketli yıllar: Biraz yavaş başlayan ve bir anda kesilen, fakat ortalarında (1998 ve 1999) bolluk anlamında kendi zirvesini gören 1995-2002 arası dönemin yabancı konserlerine ve dergi/fanzinlerine bir bakış.
- Ses getiren konserler: Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi’nden yerli ve yabancı konserler arasında yapacağım bir konser seçkisi. Arşivin durumu sebebiyle şu an için sadece kabaca 1981-2000 arasından seçebiliyorum.
- Fanzinler: Mayıs 1991’de Laneth ve Mondo Trasho ile başlayan müzik fanzinleri hakkında bildiğim her şey. Arşivdeki fanzin kapaklarını göstereceğim ve bunların önemli bir kısmı punk cenahından geliyor olacak.
- Çağlan Tekil: Çıkardığı dergilerden organize ettiği konserlere, Sadi Çöğür’ün dükkanında takıldığı ilk zamanlarından camianın tutkalı olduğu son zamanlarına, yol arkadaşlarının da doğal olarak isminin geçtiği, çalışmalarına ve üretimlerine odaklanan bir hayat hikayesi. Çağlan Tekil konulu bir etkinlik eğer ücretli olursa, etkinliğin geliri konusunda Laneth ekibine danışılacaktır ve onların belirlediği şartlar uygulanacaktır.
Bu konular arasından seçimi siz yapabilir ya da bana bırakabilirsiniz. Sunumlar slaytlardaki belgeler, gömülü videolar ve müzikler eşliğinde benim sözlü anlatımım şeklinde geçecek.