Parmağınız veya fare imleciniz ile sağa-sola kaydırarak olaylar arasında geçiş yapabilirsiniz.
Bu arada kitabımızı okudunuz mu?
Zen konseri
Afişte yazana göre konser 29 Aralık’ta aynı yerde tekrarlandı, demek yanlış olur çünkü Zen’in her konseri namını duyduğumuz kadarıyla doğaçlama geçiyordu.
Rock Art’ta Dr. Skull haberi
Blue Jean’de Süreyya İzgi’nin hazırladığı Rock Art sayfalarında Dr. Skull bu sayıda konuk oldu.
Oradaydılar:
Dr. SkullFanzinciler Cumhuriyet gazetesinde
Cumhuriyet gazetesinde Orkun Uçar imzalı, fanzincilerle yapılan tam sayfa bir röportaj yayınlandı. O sıralar Mega Metal’de yazı işleri müdürü olan Orkun Uçar, Türkiye’de fanzinlerin, gençlerin aradıklarını ana akım yayınlarda bulamadığı için aldıkları bir inisiyatif olduğunu vurguluyordu. Fanzinlerin neden ve nereden çıktığına büyükçe bir yer ayırdıktan sonra sırayla Metin Demirhan, Çağlan Tekil ve Esat Cavit Başak’ın sözlerine yer verdi. Örneğin Metin Demirhan, Mega Metal fanzininin fikir olarak ilk çıkışından iki yıl öncesine kadar dayandığından, ilk olarak Aptülkadir Elçioğlu’nun yaptığı gibi Gırgır dergisindeki köşesinde Mega Metal’i bir sütun olarak başlattığından bahsetti. Esat Cavit Başak ise Mondo Trasho özelinde fanzinlerin alt kültür meselesiyle ilgili şunları söyledi:
“Bu dergiler hakkında konuşurken, underground konseptinin ne olduğunu ortaya koymak lazım. Bu bir alt kültür, ancak var olan kültürle olan bağı alt olmak anlamında değil. Çünkü toplumun kültür seviyesi yüksek olan bir kesimiyle bağlantılı bir alt kültür.”
Röportajın değindiği bir diğer konu ise hangi derginin neye ne kadar yer verdiği ile ilgiliydi. Örneğin Laneth başta olmak üzere çoğunluğun Whitesnake, Pink Floyd, Rush, Def Leppard gibi halihazırda ana akım medyada görülebilen grupları yayınlamadığı belirtildi. Bunlara istisnalar ise şöyleydi: Mega Metal daha esnek bir tutumda olup beğendiği grupları yazıyordu, Abzoort sadece Türk rock gruplarını tanıtıyordu, Rock Dünyası 80’lerdeki Stüdyo İmge dergisinin yolundan gidip metal yerine klasik rock gruplarına yer veriyordu. Regorge ise en bir yer altı tutumda olan dergi olarak tanıtılıyordu çünkü heavy metal kitlesinin bile zorlukla tanıyacağı gruplardan bahsediyor, nerdcore, crossover, noise gibi müzik tarzlarını konuşuyordu.
Deathroom konseri
Fotoğraftaki tarih ibaresinin doğru olduğunu varsayarak bu konseri listeliyoruz. Mekanı seçmek zor olsa da Bilsak gibi görünüyor.
Oradaydılar:
Metin DemirhanLaneth 7. Sayı
Laneth’in 7’nci sayısında kapak grubu Rumble Militia idi. Darkphase ve Asım Can Gündüz röportajları, Spinners’ın demosu, ODTÜ’de Anti-Uyuşturucu Rock Konseri etkinliği, PK27’de İzmir’in tanıdık metalik simalarından Özgür Ölütoprağı’nın mektubu ve “Günde 10 saat çalışmakla ünlü olunmaz!” başlıklı tartışma yazısı içerikte dikkati çekmekte.
Hasankeyf Yaşamalı – Dev Rock Konseri
Devil’in geri dönüş konseriyle aynı tarihte bir başka rock konseri duyuruldu. Afişte Bulutsuzluk Özlemi, Ezgi’nin Günlüğü, Kesmeşeker, Akbaba ve Asım Can Gündüz isimleri yer alıyordu. Etkinliği izlemek ücretsizdi. Aynı güne iki konserin çakışması tartışmalara sebep oldu. Konserin basında oluşan yankılarından gördüğümüz kadarıyla Asım Can Gündüz ve Ezgi’nin Günlüğü sahne almadı.
İlgili olaylar:
Devil konseri
RC Cola’nın sponsor olduğu etkinliğin afişinde konser “muhteşem dönüş” başlığı ile takdim edildi. Yapılacak olan gösteriyi “süper tiatral rock konseri” ve “45 kişilik dev kadro” ifadeleriyle tanımladılar. Alınan her bilete, gitar kazanmak üzere çekiliş hakkı verileceği duyuruldu. Gün geldi ve konser mekanı olan Yenikapı Hürriyet Gösteri Merkezi’nde sahne büyük bir prodüksiyonla birlikte kuruldu ancak grup sahneye çıktığında büyük bir şaşkınlık içindeydi, çünkü salonun sadece beşte biri doluydu. Konserden önce çekilişi kazanan dört kişiye gitarları verildi. Sıra Devil’in performansına geldiğinde, konser beş dakikalık bir intro ile başladı. Elinde orağı ile bir Azrail sahnede dolaşıyordu. Sislerin içinden Sabahattin Taşdöğen çıktı ve ilk olarak “Doğuş” adlı şarkıyı söylemeye başladı. Sonrasında “Kehanet” ve “Beyaz Güvercin” çalındı ancak teknik sorunlar mevcuttu, vokal pek duyulmuyordu. Bir seyircinin seslenmesiyle düzeltilen bu problemin ardından “Blues”, “Üç Arkadaş”, “Mehtap Işığı”, “Sakın Ağlama”, “Rock’n Roll” ve “Özgürlük Şarkısı”, çalınan parçaların bir kısmıydı. Şarkıların yanı sıra sahnede kalabalık bir ekip tarafından teatral gösteriler de Devil’e eşlik ediyordu. Fakat seyircinin az olması sebebiyle moraller bozuktu, maddi zarar büyüktü. Bu konserin biletleri beş Laneth parasına, yani yirmi beş bin liraya satıldı. Bilet fiyatları pahalı gelmiş olabilirdi. Bir başka neden, aynı güne, 9 Kasım’a duyurulan bir başka rock etkinliğiydi.
İlgili olaylar:
Genç İstanbul Müzik Şenliği
Eylül ayı sonuna kadar sürecek bir konserler dizisi Güven Erkin Erkal tarafından RC Kola sponsorluğunda “Genç İstanbul Müzik Şenliği” adıyla organize edildi. Etkinliğin posterine göre organizasyon İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı için hazırlanmıştı. Programa göre her gün saat 16:00’da Taksim Meydanı’nda gerçekleşen konserler için Asım Can Gündüz (16 Eylül), Atmosfer (17 Eylül), Akbaba ve Virüs (19 Eylül), Gür Akad Band ve Sawdust (20 Eylül), Beyaz Yunus ve Kesmeşeker (21 Eylül), Gökkuşağı ve Şimdiki Gençler (22 Eylül), Vera Lynn ve Badluck (23 Eylül), Cultus (24 Eylül), Medussa (25 Eylül), Zen (26 Eylül), Volvox (27 Eylül), Fiasco ve Whisky (28 Eylül), Devil ve China Band (29 Eylül), ve son olarak Nuhun Gemisi (30 Eylül) isimleri duyuruldu. Şenliğin kalabalık grup listesinde dikkati Asım Can Gündüz, Whisky ve Devil gibi 80’li yılların öncü isimleri çekmekteydi. Üç isim de uzun süredir çeşitli sebeplerle sahnelerde görünmüyordu, bu şenlikle birlikte tekrar seyircilerle buluştular. Bu konserlerden Asım Can Gündüz’ün performansı Laneth dergisinin Ekim 1991 sayısının bir sayfasında yer buldu. Sahneye dört kişilik, “Affetmez” adını verdiği grubuyla çıkan Asım Can Gündüz, toplam on üç şarkı seslendirdi. Öne çıkan şarkılar ise “Keriman Teyze”, “Delikanlı”, “5 Dakika Evvel”, “Turkish Girls”, “Fire”, “Anasının Gözü”, “Boku Yedik” ve “Seninle Dans Ederken” oldu.
Laneth 4. Sayı
Laneth’in 4’üncü sayısı ilk 3 sayıdan farklı bir şekilde basıldı, bu nedenle boyutu daha küçüktü. Belki de ofset baskıya bu sayıda geçildi, bunun ipucusu önsöz sayfasında Çağlan Tekil tarafından veriliyor. Bu sayıda Türkiye’den isimlere fazla yer verilmemişti. Metalium’dan Gündüz Hakan Savaşer konuk yazar olarak görülüyor, dönemin bilgisayar dergilerine heavy metal katmasıyla meşhur Murat Adanç röportajı dikkat çekiyor. Bunun dışında haberler ve Krosun Siyah Tokmağı’nda birtakım detaylar bulabilirsiniz.