Aptülkadir Elçioğlu

,
18 Şubat 1986

Rock-Art karma sergi

Yılın başlarında o zaman için yenilikçi bir etkinlik düzenlendi. Rock müzikle ilgilenen sanatçıları bir araya getiren Rock-Art karma sergisi Moda Kültür Merkezi’nde 18-28 Şubat arasında gerçekleşti. Aralarında Aptülkadir Elçioğlu, Altan Erbulak, Güven Erkin Erkal, İlhan İrem, Nuri Kurtcebe, Tuncay Batıbeki gibi tanıdık isimlerin bulunduğu serginin ardından, muhtemelen Nisan ayında aynı isimde otuz altı sayfalık bir dergi de çıkarıldı. Güven Erkin Erkal imzası taşıyan bu dergi, 1980 sonrası Türkiye’de gelişen rock ve heavy metal müziğe dair çıkmış ilk dergi olarak biliniyor. Sergi izlenimleri, birtakım şiirler ve çizimleri bir araya getiren derginin son sayfaları dönemin gruplarına ayrılmış. Aqua, Devil, Grup Buse, Mavi Sakal, Mazotlu Martı, Meridian 8763, S.O.S., Speed, Very Busy ve Vulture grupları hakkında tanıtıcı yazıların bulunması sebebiyle Rock-Art dergisi önemli bir kaynak.

,
12 Mart 1988

Karikarock Gösterisi

12 Mart’ta Ortaköy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik müzik, sinema ve karikatürü performans paydasında bir araya getiriyordu. Üç kişilik klasik kadrosuyla Kramp sahnede konser verirken, bir yandan Güner Hasanoğlu’nun yönettiği “Yumurta” adlı kısa metrajlı film perdeye yansıtılıyor, bir yandan Aptülkadir Elçioğlu ve Tuncay Batıbeki sahnede sanatlarını icra ediyorlardı. Sekiz milimetrelik “Yumurta” filmi bitince makinist perdeye bu sefer otuz beş milimetrelik görüntüler oynatmaya başladı. Bu görüntülerde Kadir İnanır sürekli olarak bir adamı dövüyordu. Gösterinin ilanında “fuayede karikatür sergisi ve canlı espriler” de duyurulmuştu. Hey dergisinin Heavy Metal eki 28 Mart’ta çıkan sayısında gösteriyi “düş kırıklığı” olarak değerlendirdi. Doğan Sakin’i seyirciyle bütünleşememekle eleştiren yayın ayrıca “yaptığı küçük riflerle profesyonellik iddiasını böylelikle çürütmüş oldu” gibi ne anlatmaya çalıştığı belirsiz yergilerde de bulundu. Konserden keyif alan izleyicilerin hareketleri için “bir hafta sonu boşalımı” tabiri kullanıldı. Gösteri sonrası Bakırköy’ün yerel yayını Bakırkent dergisinde çıkan habere göre ise Kramp’ın izleyicileri arasında Cem Karaca da vardı. İki ismin burada tanışması sonucu Kramp’ı sonraki Cem Karaca konserlerinde açılış grubu olarak görmek mümkündü.

1989-04-23 Pentagram, Kronik (1)
23 Nisan 1989

Kronik ve Pentagram konseri

23 Nisan için Kronik bir konser ayarlamak istiyordu. Önce Ortaköy Kültür Merkezi ile görüşüldü ancak grubun müziği ve kitlesi mekan için sert bulunduğundan ötürü bir başka seçenek değerlendirildi. Bu seçenek İstanbul Açıkhava Tiyatrosu idi. Hedef büyüyünce bilet satış kaygısı oluşmaya başladı, afişler basılmadan az bir süre önce Pentagram da güne eklendi. Hatta Pentagram ismi bilette ve afişte yukarıya yazıldı. Maliyeti karşılamak için Levent Atılgan’ın annesinin bilezikleri bozduruldu. Ancak konser sonuçta zarar mı etti, başa baş mı gitti, bu konuda Çağlan Tekil’in farklı beyanları var. Laneth dergisinin Eylül 1992’de çıkan on yedi numaralı sayısında yer alan Kronik hikayesine göre bilet satışı masrafları ucu ucuna çıkarmış, bilezikler kurtulmuştu. Non Serviam dergisinin Ocak 1998’de çıkan ilk sayısında ise konserin zarar ettiği yazıyor.

Saat 15:30’da başlayan konserin sahnesinde bir gün önceki etkinlikten kalan çiçekler yerde kalmış, kimse de onları toplamamıştı. Böylece gruplar yerdeki çiçek demetlerinin arasında şarkılarını çaldılar. Kronik ve Pentagram’ı izleyenler arasında çizer tayfası yerini almıştı: Oytun İdil, Cengiz Üstün, Aptülkadir Elçioğlu, Metin Demirhan, Bülent Benli, Oktay Gencer ve Kemal Aratan. Konseri izlemeye ayrıca Cem Karaca da gelmişti.

Temmuz 1989

Dr. Skull Hıbır’da

Kasım 1989

Dr. Skull Boom Müzik’te

Dr. Skull, Boom Müzik dergisinin Kasım 1989 sayısında tam sayfa ile kendine yer buldu. Güven Erkin Erkal imzasını taşıyan röportajın etrafını Aptülika’nın desenleri süsledi.

1990-11-25 Pentagram konser öncesi, cenk-aptul-bartu-jan peridar
25 Kasım 1990

Pentagram ve Critical Mass konseri

Pentagram üç büyük şehir dışında konserler vermek üzere önce 24 Kasım’da Denizli’ye gitti. Orada bir düğün salonunda konser veren grup, ertesi gün yanlarında Critical Mass grubu ve Aptülkadir Elçioğlu ile birlikte Antalya’ya geçti. Konser mekanı Kültür Sineması’na gelindiğinde ses sisteminin kurulu olmadığı ortaya çıktı. Organizatör, Pentagram’ın kendi ses sistemini getireceğini düşünerek, konser için bir sistem ayarlamamıştı. Dolayısıyla bu konser iptal oldu. O gün Antalya Karaalioğlu Parkı’nda çekilen bir fotoğrafta Cenk Ünnü, Aptülkadir Elçioğlu, Bartu Toptaş, Jan Peridar ve Levent Atılgan bir arada görülüyor. 6 Ekim’deki Braindead konseri sonrası Pentagram’a katılan Bartu Toptaş’ın Pentagram mikrofonuyla ilk konseri dolayısıyla ve muhtemelen Denizli’de olmuştu. Öte yandan Critical Mass, Pegasus ve Lords gruplarının bazı üyelerinden oluşuyordu: Levent Atılgan’a (bas) ek olarak Lords grubundan Jan Peridar (gitar) ve Ayhan Ergönül (davul), Pegasus grubundan ise Kaan Peridar (gitar) ve Savaş Demirkaya (vokal).

1990-12 Metalium (Bilsak)
Aralık 1990

Metalium konseri

Günü bilinmeyen bir Metalium konseri Bilsak’ta gerçekleşti. Hava aydınlıkken başlayıp kararana dek devam eden konserde Metalium, küçük Bilsak sahnesinde sırasıyla “Porphyria”, “Draggin’ to Mayhem”, “Towards the Crematorium”, “Behind the Power”, “6th Day of Hell”, “No Descant”, “Fallin’ from the Heaven”, “Traces”, “Church of Dark Desires”, “Start the Slaughter” ve “No Time to Die” şarkılarını çaldı, diğer bir deyişle “Behind the Power” kasetindeki şarkıları “6th Day of Hell” eklemesiyle karışık sırada çalmış oldu. Grupta Mazhar Şiringöz’ün “I am proud to be Turkish” yazılı tişörtü ve Kaan Süersan’ın Coca Cola desenli gitarı dikkat çeken detaylardandı. Konseri izleyenler arasında İzmit’ten gelen, birkaç yıl içinde Antisilence grubuyla tanıyacağımız Erdem Çapar ve Barış Ertunç da vardı. Yanlarında bir arkadaşları ile toplam üç kişi Metalium konserine gittiler, konserde Aptülkadir Elçioğlu ve Metalium ile tanıştılar, Pentagram Metal Shop’ta Hakan Utangaç ile fotoğraf çekildiler.

16 Nisan 1991

Rock Party

Bilsak’ta gerçekleşen bu etkinliği yine Aptülkadir Elçioğlu sunarken, Güven Erkin Erkal DJ olarak “Radyo Perişan” başlığı ile konser aralarında seçtiği şarkıları paylaştı. Konserlerin öncesinde sahneye Serdar Öktem çıkıp Rock Kulüp hakkındaki soruları cevapladı. Sonra Kramp üç şarkı çalıp sahneden indi. Konser arasında Güven Erkin Erkal’ın repertuarı Hardal, Whisky, Mavi Sakal, Bulutsuzluk Özlemi, Asım Can Gündüz, Entalpi ve Devil gibi 80’li yılların yerli isimlerinden oluşuyordu. Sonraki gruplar sırasıyla Ten On Richter, Silent Scream ve Poseidon idi. Laneth sayfalarında anlatıldığı kadarıyla kayda değer olaylar Critical Mass sahneye çıkınca başladı. Seslendirdiği üç şarkıdan sonuncusu Blues Brothers filminden “Everybody Needs Somebody” oldu. Vokali bu şarkıda Savaş Demirkaya, Levent Atılgan ve Kaan Peridar üçlüsü paylaştı. Bu arada boş kalan bas gitarı Lords grubundan Alparslan devraldı. Critical Mass ile oldukça eğlenen ve son grubu izlediklerini düşünen seyircileri Aptülkadir Elçioğlu anonsuyla durdurdu, sürpriz bir grubun daha olduğunu açıkladı. Sahneye Metafor’u çağırdı. Seyircisiyle en son 28 Nisan 1990’da İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda buluşan Metafor büyük bir kadro değişiminden geçmişti. Bir yıl öncesinden sadece Kemal Kut ve Örgün Uğurlu kalmıştı. Grup beş kişi olmuştu. Bu şekilde Taksim Meydanı’nda çekildikleri bir fotoğraftan, bas gitara Babür Örtegen’in katıldığını söylemek mümkün. Davula daha sonra Death Project grubuyla ünlenecek olan Serhat Adalı, vokale ise Serdar Atabey geçmişti. Bilsak’ta Metafor “Planet of Death”, “Burning Fire” ve “Metafor” adlı şarkılarını seslendirdi. Bütün grupların sahnede sadece iki ya da üç şarkı çaldığı bu etkinliğin neden iki gün olarak duyurulduğu, iki güne daha başka nelerin sığdırıldığı merak konusu.

Haziran 1991

Laneth 2. Sayı

Laneth’in ikinci sayısının kapağında Slayer var, içeride ise yerli isimlerden Moribund Youth’un demosu, Pentagram-Spinners-Sceptic Age-Second Realm konseri, Bartu Toptaş’ın başından geçen trafik kazası gibi konular bulunmakta.

1991-07-20 Pentagram Bodrum
,
20 Temmuz 1991

Blue Jean Top Rock III

20 Temmuz 1991’de gerçekleşen festivalin ilanında Cry, Gür Akad Band, Kramp, Spinners ve Pentagram grupları duyurulurken, sunucunun Tuncay Batıbeki ve organizatörün Güven Erkin Erkal olduğu açıklandı. Ancak pratikte sahneye çıkan ekip biraz farklıydı. Gür Akad Band’in yerine Critical Mass grubu kafileye eklendi ve sahneye ilk çıkan grup oldu. Yaklaşık bir saatlik performanslarında enstrümanların başında Jan Peridar (gitar), Kaan Peridar (gitar), Savaş Birgören (bas), Ayhan Ergönül (davul) ve Savaş Demirkaya (vokal) bulunmaktaydı. Critical Mass seyirciden en çok katılımı Blues Brothers ile ünlenen “Everybody Needs Somebody” şarkısında aldı. Sonrasında sıra Cry adlı gruba aitti. Askerlik öncesi son konserlerine çıkan ekip seyircilere hard rock tarzındaki müziğiyle seslendi. Murat Över (vokal), Can Güney (gitar), Enes Konca (gitar), Merih Cihan (davul) ve Değer’den (bas) oluşan kadrosuyla sahneye çıkan grup 1989 yılında kurulmuştu. Cry grubunun ardından sahneyi Kramp devraldı. Yine ikinci gitarda Özer Sarısakal ile beraber dört kişi sahne alan grubun performansı bir buçuk saat sürdü ve “Ne İstersen Öyle Olsun”, “Sen ve Ben”, “Doğduğum Günlere” gibi şarkılarını içerdi. Son olarak seyircinin karşısına Pentagram çıktı. “Powerstage”, “Double Trouble”, “Brain on the Wall”, “Rotten Dogs” ve “Dimensions of Death” gibi bilindik ve yeni şarkılarını seslendiren grup da Kramp gibi bir buçuk saat süreyle sahnede kaldı. Barbaros Devecioğlu’nun hazırladığı Rock Garajı sayfalarında, Blue Jean dergisinin, perde arkasını “çeşitli sebepler” diyerek geçiştirdiği Spinners’ın sahneye çıkmaması ile ilgili olarak “Punk haysiyeti” başlıklı bir paragraf dikkati çekmekte (“Tempo dergisi sayfaları” başlıklı ektedir). Rock Garajı’nda yer alan bu paragrafın ardından gözler posterde “organizatör” unvanını taşıyan Güven Erkin Erkal’a dönüyor ancak Barbaros Devecioğlu festival organizasyonuyla ilgili başka bir aksaklıktan bahsetmiyor, dinleyicilerin Bodrum Kalesi’nden mutlu bir şekilde ayrıldığını belirtiyordu. Keza Laneth dergisinin Ağustos 1991 sayısındaki Krosun Siyah Tokmağı sayfasında, son iki sayıda Çağlan Tekil tarafından yoğun bir şekilde yapılan menajer ve organizatör eleştirileri üzerine okların üzerine çevrildiği Güven Erkin Erkal “piyasadaki tek organizatör olmadığı” ipucuyla aklanıyordu. Dolayısıyla Spinners’ın sorun yaşadığı organizatör, organizasyona ayrıca dahil olan bir isim olmalı.

22 Eylül 1991

Lanethli Konserler I

Genç İstanbul Müzik Şenliği’nin sürdüğü günlerde Laneth ekibi de ilk sayıda sözü verilen konseri organize etmekle meşguldü. Günü 22 Eylül olarak belirlenen etkinlik için dönemin gözde tarzı olan thrash metalin en gözde grupları arasında yer alan Pentagram, Metalium ve Hazy Hill ayarlandı. İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda yer ayırtıldı. Posterler ve biletler basıldı. Konser Ağustos ayında Laneth sayfalarından bilmece olarak, sonraki ay ise derginin ortasında bir poster olarak duyuruldu. Biletler 15 Eylül’e kadar yirmi bin, sonrasında ise yirmi beş bin lira olacak şekilde satışa çıktı. Yaklaşık bin kadar kişi biletleri satın aldı ve 22 Eylül günü İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’na doğru yola çıktı. O dönem “Harbiye Açıkhava Tiyatrosu” olarak anılmaya başlayan mekanın çevresi siyah tişörtlülerle doldu. Seyirciler nihayet yerlerini aldığında, posterde duyurulan sunuculardan Metin Demirhan, “Ketche” Hakan Kırvavaç ile birlikte sahneye çıktı. Konserin bir başka sunucusu Aptülkadir Elçioğlu ise ortalıkta yoktu, Metin Demirhan sözü aldı:

“Biz hazırız gruplar hazır, siz hazırsanız konser başlayacak. Hepimiz hazırız ama herifin biri gelmedi. Aptülika’yı bekliyoruz, Aptülika yok ortada! Nerede bu herif bilmiyorum! Ama biz yine de bu konseri sunuyoruz. Haydi, hep birlikte… Laneth!”

Metin Demirhan’ın çığlıkları, Hakan Kırvavaç’ın brutal tonda “Laneth” naralarına banttan Vivaldi notaları eklendi, o sırada sahneye büyükçe bir çuval geldi. Gizemli çuval açılırken fonda Orhan Gencebay’dan “Kır Gönlünün Zincirini” çalmaya başladı, çuvalın içinden Aptülkadir Elçioğlu takım elbiseyle, dans ederek çıktı. Sahnedekilerin ve seyircilerin şaşkın bakışları henüz soğumamışken müzik bir anda Megadeth’in Sex Pistols’dan icra ettiği “Anarchy in the UK” şarkısına döndü ve ortalık karıştı. Sahnede yapılan pogo esnasında Aptülkadir Elçioğlu üzerindeki kıyafetleri çıkarıp seyirciye fırlattı, altından klasik metalci kıyafetleri çıktı. Özüne dönen Aptülkadir Elçioğlu, müzik sona erince Metin Demirhan ile birlikte mikrofonu devraldı, kısa bir açılış konuşması yapıp Metalium’u takdim etti.

Ekim 1991

Laneth 6. Sayı

Laneth’in ilk sayıları arasında en dolu dolu olanı muhtemelen bu sayıdır. Kapakta ilk defa yerli bir gruba yer verilmesinin yanında; Hazy Hill’in Avusturya seferi, Sawdust ve Aptülika röportajları, DarkPhase’in Mortal Visions demosu, mektuplarda tanıdık simalardan Güray Topaç, Asım Can Gündüz konseri ve Lanethli Konserler I izlenimleri 6 numaralı sayının yerli konularıydı.

2 Şubat 1992

Dünya Öpüşme Günü

Aptülkadir Elçioğlu’nun doğum günü olan 2 Şubat yaklaşıyordu. Önceki yıl bir ev partisi olarak kutlanan doğum gününün bol miktarda öpüşmeye sahne olmasından yola çıkarak bu yıl bu tarihi bir konser organizasyonuna dönüştürmek söz konusu oldu. “Dünya Öpüşme Günü” adında bir gün uyduruldu ve bu gün şerefine Asım Can Gündüz, Volvox ve Sawdust gruplarının sahne aldığı bir rock konseri düzenlendi. Organizasyonu Güven Erkin Erkal üstlendi, sunuculuğu da Aptülkadir Elçioğlu ile beraber yaptı. Organizasyona OK adlı prezervatif firması sponsor oldu ve her bir bilete bir adet promosyon kondom yapıştırıldı. Ortaköy’de bulunan “La Nuit 88” isimli barda öğleden sonra saat iki olunca konser başladı.

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa