Kramp
Kuruluş yılı: 1984
Türkiye’nin 80’lerdeki önemli hard rock gruplarından Kramp, çekirdek üçlüsünü sonuna kadar korumasıyla karakteristik bir yere sahipti. Nezih Onur (bas), Doğan Sakin (gitar) ve İdris Tübcil (davul) üçlüsüne kimi zaman vokalde, kimi zaman ikinci gitarda eşlik edenler oldu. Ancak 80’lerdeki demoları Doğan Sakin seslendirdi. Neredeyse her konseri ses getiren grup, Nezih Onur’un askere gitmesiyle grup 80’leri sessiz bir şekilde kapattı.
90’ların başında bir dönem Kronik’ten Özer Sarısakal ikinci gitarda görülürken, grup stüdyoya vokalde ressam Erdinç Ünlü ile girdi. 1993’te Püf Püf adında ilk yasal kasetlerini çıkarsalar da, Şahin Plak’tan çıkan bu kasetin basım kalitesi tatmin edici değildi. Kaydı ve hakları geri alan grup Ada Müzik’e gitti ve 1996’da aynı albüm “Lan N’oldu” adıyla tekrar çıkarak klasikler arasında yerini aldı.
İkinci albüm için grup çok beklemedi, vokalde eski dostları Ahmet Karaferya ile “İstanbul Sokakları” kasetini 1998’de yine Ada Müzik’ten çıkardılar. Bu albümden “Tek Başına” adlı şarkı oldukça popüler oldu, dönemin radyo programı Maximum Rock haftanın en sıkı onlusu listesinden yıllarca inmek bilmedi.
2000’ler niyeyse 90’lardaki ivmeyi sürdüremedi ve grup bir daha albüm çıkaramadı. Yine de grup 2010 yılının etrafındaki yıllarda konser vermeyi ihmal etmedi ve dinleyicisiyle buluştu. Bu buluşmalar önce grup içi huysuzluklarla, sonra da Nezih Onur’un Şubat 2017’deki vefatı ile sekteye uğradı ve zamanla son buldu. Şubat 2023’te de Doğan Sakin hayatını kaybetti.
Aptülkadir Elçioğlu’nun kendi web sitesinde duyurduğu üzere Doğan Sakin’in vefatından önce son bir Kramp albümü kaydedilmiş. Davulda yine İdris Tübcil, basta Doğan Sakin’e gitarı askerdeyken öğreten (Solak) Orhan Ünal’ın kardeşi, vokalde ise grubun 2010’lardaki vokalisti Anıl Kovastan yer almış. Bu albüm bu satırların kaleme alındığı günlerde yine Ada Müzik tarafından yayınlanmayı bekliyor.
Grubun stüdyo diskografisi: “Lan N’oldu” (1996), “İstanbul Sokakları” (1998)
Kocaeli Genç Topluluklar Yarışması
15 Temmuz ile 15 Ağustos arasında gerçekleşen Kocaeli Eğlence Fuarı dahilinde düzenlenen yarışmaya Kramp, Whisky, Mavi Sakal, Meridyen, Asansör, Piramit, Lodos ve Aqua grupları katıldı. Bu gruplardan görece sert müzik yapanlar (Kramp, Whisky ve Mavi Sakal) yarışmanın ilk oturumunda (18 Temmuz) elenirken, 20 Temmuz akşamı kalan beş grup, aralarında besteci Selmi Andak, Erkin Koray, tiyatrocu Suna Keskin, Hey dergisi muhabiri Reyman Eray ve TRT program yapımcısı Müveddet (Anter) Çetinok’un bulunduğu jüri üyelerinin karşısına çıktı. Yarışmanın sunucusu Nejat Çetinok günün gruplarını Meridyen, Lodos, Aqua, Piramit ve Asansör sıralamasıyla anons etti. Yarışmanın sonucunda kazanan grup, Piramit oldu ve sonrası şöyle sıralandı: Asansör, Meridyen, Aqua ve son olarak Lodos. Ödülü Piramit grubuna Erkin Koray takdim etti. Hey dergisinin 22 Temmuz 1985 tarihli sayısında yer alan haberde Reyman Eray yarışmanın kendisinden ziyade, finale kalan grupların hep birlikte o yıl çıkan ve dönemin önemli müzisyenlerini bir araya getiren “We Are the World” adlı şarkıyı söylemesini daha büyük bir olay olarak niteledi. Şarkının Afrika’daki aç çocuklar için bestelendiğine vurgu yapan Reyman Eray, sahnedeki beş grubun bu şarkıdaki performansını “göz yaşartıcı bir sahne” olarak betimledi.
Oradaydılar:
Aqua Asansör Kramp Lodos Mavi Sakal Meridyen Piramit Whisky Ayhan Uyanık Cem Berksoy Cem Bezeyiş Cem Canbay Doğan Sakin Ediz Şener Emin Ersoy Engin Yönel Erhan Akhan Erkin Koray Feyyaz Kuruş Göksel Sezen Hakan Ülkü Hakkı Doğusoy İdris Tübcil Kaan Altan Kamil Özaydın Levent Gülsüz Murat Tümer Murat Tunalı Nezih Onur Özlem Dinçarslan Serdar Çokuslu Serdar Güzeldikiciler Tibet AğırtanBlue Jean Top Rock
Festivalin ilanı ve afişinde Akbaba, Cast, Devil, Dizel, Kramp, Mavi Sakal, Meridyen ve Mirage grupları duyuruldu. 12:40’ta kapıları açılan, her grubun otuz dakika çaldığı festivalde ilk önce Mavi Sakal, Dizel, Mirage ve Akbaba sahneye çıktı. Dizel’de yakın zamanda ismini Reflex grubuyla duyuracak olan Murat Net konuk olarak sahnedeydi. Sırada afişte adı geçen Cast grubunun yerine sahneye içerisinde Kudret Kurtcebe ve Yavuz Çetin’in bulunduğu Grup Mu vardı. Sandalyede oturarak çalan, davulcusu olmayan dört kişilik grup, seyircilere country tarzında bir dinleti sundu. Ardından sırasıyla Kramp, Meridyen ve Devil sahne alarak festivali tamamladı. Kramp sahneye çıktığında bir süre sessiz kaldı. Ardından Doğan Sakin, bu etkinlikte grupların para almadıklarını ancak seyircilerin bilet satın alarak girdiğini söyleyip organizasyon ekibinden dışarıda bilet alamayan insanlar için kapıların açılmasını talep etti ve kapılar açıldı.
Oradaydılar:
Akbaba Devil Dizel Grup Mu Kramp Mavi Sakal Meridyen Mirage Adem Sağıroğlu Aykut Sabak Can Orkan Özülkü Cevdet Tosyalı Doğan Sakin Emin Ersoy Ercan Birol Gazanfer Vatansever Gürdal Şahin Gürkan Kurtkaya Haydar Tacettin İdris Tübcil Kaan Altan Kudret Kurtcebe Levent Yücel Murat Net Murat Tümer Mustafa Kos Nejat Tekdal Nezih Onur Nizam Taşdöğen Ozan Akça Sabahattin Taşdöğen Şahin Toros Serhat Çiftdal Tamer Turna Tanju Eren Teoman Yakupoğlu Tibet Ağırtan Tuncer Taşdöğen Yavuz ÇetinKarikarock Gösterisi
12 Mart’ta Ortaköy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik müzik, sinema ve karikatürü performans paydasında bir araya getiriyordu. Üç kişilik klasik kadrosuyla Kramp sahnede konser verirken, bir yandan Güner Hasanoğlu’nun yönettiği “Yumurta” adlı kısa metrajlı film perdeye yansıtılıyor, bir yandan Aptülkadir Elçioğlu ve Tuncay Batıbeki sahnede sanatlarını icra ediyorlardı. Sekiz milimetrelik “Yumurta” filmi bitince makinist perdeye bu sefer otuz beş milimetrelik görüntüler oynatmaya başladı. Bu görüntülerde Kadir İnanır sürekli olarak bir adamı dövüyordu. Gösterinin ilanında “fuayede karikatür sergisi ve canlı espriler” de duyurulmuştu. Hey dergisinin Heavy Metal eki 28 Mart’ta çıkan sayısında gösteriyi “düş kırıklığı” olarak değerlendirdi. Doğan Sakin’i seyirciyle bütünleşememekle eleştiren yayın ayrıca “yaptığı küçük riflerle profesyonellik iddiasını böylelikle çürütmüş oldu” gibi ne anlatmaya çalıştığı belirsiz yergilerde de bulundu. Konserden keyif alan izleyicilerin hareketleri için “bir hafta sonu boşalımı” tabiri kullanıldı. Gösteri sonrası Bakırköy’ün yerel yayını Bakırkent dergisinde çıkan habere göre ise Kramp’ın izleyicileri arasında Cem Karaca da vardı. İki ismin burada tanışması sonucu Kramp’ı sonraki Cem Karaca konserlerinde açılış grubu olarak görmek mümkündü.
Genç İstanbul Müzik Şenliği
Eylül ayı sonuna kadar sürecek bir konserler dizisi Güven Erkin Erkal tarafından RC Kola sponsorluğunda “Genç İstanbul Müzik Şenliği” adıyla organize edildi. Etkinliğin posterine göre organizasyon İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı için hazırlanmıştı. Programa göre her gün saat 16:00’da Taksim Meydanı’nda gerçekleşen konserler için Asım Can Gündüz (16 Eylül), Atmosfer (17 Eylül), Akbaba ve Virüs (19 Eylül), Gür Akad Band ve Sawdust (20 Eylül), Beyaz Yunus ve Kesmeşeker (21 Eylül), Gökkuşağı ve Şimdiki Gençler (22 Eylül), Vera Lynn ve Badluck (23 Eylül), Cultus (24 Eylül), Medussa (25 Eylül), Zen (26 Eylül), Volvox (27 Eylül), Fiasco ve Whisky (28 Eylül), Devil ve China Band (29 Eylül), ve son olarak Nuhun Gemisi (30 Eylül) isimleri duyuruldu. Şenliğin kalabalık grup listesinde dikkati Asım Can Gündüz, Whisky ve Devil gibi 80’li yılların öncü isimleri çekmekteydi. Üç isim de uzun süredir çeşitli sebeplerle sahnelerde görünmüyordu, bu şenlikle birlikte tekrar seyircilerle buluştular. Bu konserlerden Asım Can Gündüz’ün performansı Laneth dergisinin Ekim 1991 sayısının bir sayfasında yer buldu. Sahneye dört kişilik, “Affetmez” adını verdiği grubuyla çıkan Asım Can Gündüz, toplam on üç şarkı seslendirdi. Öne çıkan şarkılar ise “Keriman Teyze”, “Delikanlı”, “5 Dakika Evvel”, “Turkish Girls”, “Fire”, “Anasının Gözü”, “Boku Yedik” ve “Seninle Dans Ederken” oldu.