Parmağınız veya fare imleciniz ile sağa-sola kaydırarak olaylar arasında geçiş yapabilirsiniz.
1989-12-23 Pegasus
23 Aralık 1989

Lords ve Pegasus konseri

1989’un kapanış konseri 23 Aralık’ta kardeş gruplar olarak bilinen Lords ve Pegasus gruplarının performanslarıyla gerçekleşti. İki grup üyelerinin birlikte çekildikleri bir fotoğrafın bulunduğu konser afişinde başlık olarak “Hail to Hell Bye to Heaven” yazıyordu. İTÜ Maçka Maden Fakültesi G Amfisi konserin mekanıydı. Biletler Melodram, Pentagram Metal Shop, Eylül Plakçılık, Eloy Cafe, Lay Lay Lom ve Beyoğlu’nda bulunan Remix dükkanlarından satıldı. O konserde çalan isimlerin bir kısmı, yani Ayhan Ergönül, Burak Özcü, Jan Peridar ve Savaş Demirkaya, ertesi yıl içerisinde Critical Mass grubunu kuracaktı.

Kasım 1989

Dr. Skull Boom Müzik’te

Dr. Skull, Boom Müzik dergisinin Kasım 1989 sayısında tam sayfa ile kendine yer buldu. Güven Erkin Erkal imzasını taşıyan röportajın etrafını Aptülika’nın desenleri süsledi.

1989-10-08 Kronik, Metafor, Astharoth, Exhausted, M Uncephall
8 Ekim 1989

Rock Concert

Ankara’daki Talip Sineması’nda düzenlenen beş bin lira biletli bu konserde Metafor, Kronik, Astharoth, Exhausted ve Merciless Uncephal gruplarının isimleri sayılıyordu. Ancak daha bir gün önce İstanbul’da sahneye çıkan Kronik ve İzmir’den İstanbul’a yetişemeyen Metafor’un sonraki gün Ankara’ya gidip konsere çıkması o günün şartlarında biraz zor görünüyor. Yine de Boom Müzik dergisinin Kasım 1989 sayısında çıkan “Rock’la dolan haftasonu” başlıklı habere göre Metafor bu kez şehir değiştirip konsere yetişmeyi başarmış. Aynı haberde Kronik yerine Kramp’ın ismi geçiyor. Metafor’un sahnesi esnasında konsere ayrılan süre bitmiş, Kronik elektriklerin kesilmesi sebebiyle sahne alamamış. Öte yandan Metafor ve Kronik dışındaki grupların Ankara’nın yerel grupları olduğu tahmin edilebilir. En azından Merciless Uncephal grubunun vokalisti Tunç Karesioğlu grubun Ankara’da olduğunu belirtiyor. Boom Müzik dergisindeki haberde seyircinin Talip Sineması’nda altı yüz bin liralık bir hasar meydana getirdiği yazıyor.

1989-10-07-Kronik-(4)
7 Ekim 1989

Metafor, Kronik, Headbangers, Kramp konseri

Metafor’un aynı günün gündüz saatlerinde İzmir’de konseri vardı. Uçakla İstanbul konserine yetişmeyi planlayan Metafor, dönüş bileti için sağlanan parayı yönetemeyince trenle dönmek zorunda kaldı, İstanbul’a yetişemeyip sahne alamadı. Seyircinin karşısına ilk olarak Kronik çıktı, üç kişilik kadrosuyla önemli sayıdaki seyirciye şarkılarını keyifle dinlettiler. İkinci sırada Kramp vardı, “Purple” Ahmet Karanlık adlı arkadaşlarının sahnede konuk olmasından ötürü kendi şarkılarıyla Deep Purple şarkılarından oluşan bir repertuarla seyircinin karşısında yer aldılar. Kramp’ın performansı uzayınca Headbangers’ın çıkması akşam saatlerini buldu. Olaysız konseri neredeyse hiç olmayan grup açılışı “Suratına İşemek İstiyorum” ile yaptı ancak ses ve ışık sistemleri saatin geçmesi gerekçe gösterilerek kapatıldı. Seyirciler bunun üzerine gazeteleri meşale gibi kıvırıp yakarak ortamı aydınlatmaya çalıştılar. Işık değil ama ses sistemi geri geldi, grubun dışarıdan icra ettiği tek şarkı olan “Anarchy in the UK”, “Anarchy in Turkey” şeklinde yorumlandı. Şarkı bittiğinde ses sistemi tekrar kapandı ve polis konsere müdahale etti. Bu Headbangers’ın son konseriydi.

7 Ekim 1989

Masters of Noise

Stüdyo Ümit’in düzenlediği bir festival idi.

15 Eylül 1989

Milliyet Sanat’ta “Türkiye’de Rock” dosyası

Güven Erkin Erkal’ın kaleme aldığı bu yazının sadece ilk iki sayfası arşivimizde mevcut.

Oradaydılar:
Eylül 1989

Hazy Hill Tempo’da

Tempo dergisinde, Ankara’da önceki yıl kurulan thrash metal grubu Hazy Hill’in bulunduğu sayfalarda bu konsere değinildi. Grup üyeleri Barış Tarımcıoğlu ve arkadaşı Ufuk Önen ile yapılan “Heavy Bitlis” başlıklı röportajda Hazy Hill üyelerinin konserlerde çivili deri ceketler giymedikleri vurgulanırken, Fenerbahçe Burnu konserinden basına çirkin görüntülerin yansıdığı dile getirildi. Bunu İstanbul’un farklı bir yapıda olmasına bağlayan ikili, Ankara’da böyle şeyler olmadığını söyledi. İstanbul seyircisini “Sözlerini anlamadan, deşarj olmak için, konsere zincir, neşter getirip birbirlerini ısırıyorlar” şeklinde eleştirdiler.

Tempo dergisindeki röportaj Hazy Hill grubunu tanıtmaktan ziyade, Barış Tarımcıoğlu’nun ANAP Bitlis Milletvekili Faik Tarımcıoğlu’nun oğlu olması ve babasının buna hoşgörü ile yaklaşması hikayesi üzerine kurulmuştu. Ufuk Önen ile birlikte söyledikleri de heavy metali aklamak ve daha ehli yanlarını vurgulamak üzerineydi. Örneğin Pentagram, Metalium gibi o dönem anti Hristiyan imaja öykünen grupları isim vermeden “kötü müziğini reklamla örtmeye çalışanlar” olarak tanımlıyorlardı. Kendilerinin inançlı olduğunu belirtirken, “Namaz kılmasak da Müslümanlığı benimsiyoruz” beyanında bulundular. Rock müzikte uyuşturucu kullanımıyla ilgili ön yargılara, kullanmayan gruplarla cevap veren ikili, Metallica’nın politik sözlerini motosikletler, partiler ve kızlardan bahseden grupların müziğinin üzerinde tutan örnekler verdi.

1989-08-16 Metalium
,
16 Ağustos 1989

Metalium, Pegasus, Destroyer konseri

Çağlan Tekil’in Metalium için yaptığı bir ayarlama Fenerbahçe Burnu’nda gerçekleşen yaz konserlerine grubu eklemek oldu. Her gece ücretsiz gerçekleşen halk konserlerine pop müzik yapan isimler çıkıyor, konser sonrası belediye yetkililerinden şilt alıyorlardı. Şilti dağıtan adamla iletişime geçip ertesi gün belediye binasında randevu alan Çağlan Tekil, 16 Ağustos akşamını ayırtmayı başarmıştı. Gruplara para verilmeyecekti ama amaç da grupların reklamını yapmaktı zaten. Kontenjana ilk olarak Metalium eklendi. Başka gruplar bulmak için Çağlan Tekil Tünel civarındaki stüdyolarda provalar seyretti, thrash metal yapan Pegasus ve heavy metal grubu Destroyer’ı keşfetti. Afiş için o sıralar Hıbır dergisine geçen Aptülkadir Elçioğlu’nu düşünmüştü ama yanına gittiğinde parmaklar Bülent Üstün’ü işaret etti. Afişi böylece Bülent Üstün çizmiş oldu.

16 Ağustos akşamı Fenerbahçe Burnu büyük bir metalci kalabalığıyla doldu. Destroyer’ın kadrosu bilinmemekle beraber, Pegasus adına sahneye Savaş Demirkaya (vokal), Burak Özcü (gitar), Kaan Peridar (gitar), Hakan Güven (davul) ve Gündüz Hakan Savaşer (bas) çıkmış olmalı. Pegasus 1987 yılının başlarında kurulmuş bir gruptu ve 16 Ağustos öncesinde 23 Mayıs 1989’da Gülhane Rock Günleri dahilinde sahne almışlardı. Metalium da Babür Örtegen, Sadi Çöğür, Cem Tan ve Mazhar Şiringöz’den oluşan kadrosuyla sahnedeydi. İki gün sonra Sabah gazetesi bu konseri ön sayfaya “Heavy Metalciler’in şeytanla randevusu!” başlığıyla taşıdı. Fotoğraflar arasında Athena grubundan Gökhan Özoğuz da en önde kafa sallarken görüntülendi.

Temmuz 1989

Dr. Skull Hıbır’da

1989-07-01 Headbangers (1)
1 Temmuz 1989

Headbangers, Kronik, Hole in the Wall konseri

6 Mayıs’taki konserin ardından Kaan Altan ve Çağrı Headbangers ile çalmayı bıraktı. Gitar ve davul mevkilerini doldurmak için yakın zamanda birlikte konser verilecek olan Kronik grubu üyeleriyle konuşuldu. Özer Sarısakal ve Fevzi Ilgın Headbangers’a bu süreçte katıldı. Headbangers, Kronik ve Hole in the Wall’un Nişantaşı’ndaki Merhaba Disco’da sahneye çıkacağı konser için arşivde iki tane poster bulunmakta, birinde 1 Haziran, diğerinde 1 Temmuz tarihi yazıyor. Konserin ertelenmiş olma ihtimaline göre 1 Temmuz’da gerçekleştiği varsayılabilir. İki afiş de üç farklı türün buluşmasını simgeleyen bir anlatıya sahipti. 1 Temmuz yazılı siyah posterde üç grubun tarzı başlık altına yazılmıştı: speedcore (Hole in the Wall), punk (Headbangers) ve black metal (Kronik). Diğer posterde ise grupların tarzlarını simgeleyen üç tane karikatür karakter yer alıyordu. Biletler, Akmar Pasajı’nda Hakan Utangaç’ın yeni açtığı Pentagram Metal Shop’ta, Bahariye Caddesi’ndeki Melodram’da, Üsküdar’daki Hat Grafik’te ve konser günü Merhaba Disco’da satıldı. Satış noktalarına Bakırköy Pastanesi yanındaki Stüdyo Burak da sonradan eklendi. Bu konserde Özer Sarısakal ve Fevzi Ilgın, hem Kronik esnasında Levent Atılgan ile, hem de Headbangers esnasında İsmail Uçan ve Bülent Köz ile çaldılar.

1989-06-08 Wyvern Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yeşil Vadi Festivali (2)
8 Haziran 1989

Wyvern konseri

Wyvern, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde gerçekleşen Yeşil Vadi Festivali’nde sahne aldı.

1989-05-26 Wyvern ODTÜ Çevre Mühendisligi bölüm arkası (1)
26 Mayıs 1989

Wyvern konseri

Wyvern, ODTÜ Çevre Mühendisliği bölümünün arkasında kurulan sahneye çıktı.

20 Mayıs 1989

Mavi Sakal konseri

1989-05-13 Akbaba (3)
13 Mayıs 1989

Yıldız Üniversitesi 2. Müzik Yarışması

Yarışma dahilinde Akbaba da sahne alan isimler arasındaydı. Yarışmanın geri kalanına ait bir bilgi ya da belgemiz yok.

1989-05-06 Headbangers (Gülhane Parkı) (1)
6 Mayıs 1989

Headbangers konseri

6 Mayıs günü Gülhane Parkı değişik bir konsere sahne oldu. O zamana dek heavy metal ve hard rock gibi ağır müzikleri sahnede gören dinleyiciler punk müzik yapan Headbangers ile karşılaştı. Basta İsmail Uçan, vokalde Bülent Köz, gitarda Mavi Sakal’dan Kaan Altan ve davulda Çağrı adındaki bir müzisyenden oluşan grup yerden çok az yükseklikte bulunan sahneden şarkılarını seslendirdi.

1989-04-29 Pentagram, Metafor
29 Nisan 1989

Speed Metal Attack II

Konserin biletinde “Fuar Kapalı Spor Salonu” yazmasına rağmen günün fotoğraflarından görüldüğü kadarıyla konser Kültürpark’ın açık hava sahnelerinden birinde gerçekleşti. Yakıcı İzmir güneşinin altında Metafor sahneye siyah pantolonlarla üstsüz çıkmayı tercih etti. Pentagram’da ise tişörtler yerindeydi, önceki hafta İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda Hakan Utangaç’ın giydiği sarı-siyah çizgili taytı bu sefer Tarkan Gözübüyük giyiyordu. 23 Nisan’dan sadece altı gün geçmişti ama Pentagram’ın ikinci gitar mevkiinde bir değişiklik vardı: Ümit Yılbar gruptan ayrılmış, yerine daha önce Bursa’da Tarkan Gözübüyük ile birlikte çalan Burak Kalaycı geçmişti. Pentagram’ın performansı Fuar’da yapılan bir nikah töreni için yarıda kesildi. Yaklaşık yarım saat verilen arada Tarkan Gözübüyük bas sololarla seyirciyi sıcak tutmaya çalışırken, törenin sonlanmasıyla birlikte konser kaldığı yerden devam etti. Günün fotoğraflarında ise boş Fruko kasalarının üzerine amfilerin yerleştirildiği, üzerlerine havluların serildiği dikkati çekiyor.

1989-04-23 Pentagram, Kronik (1)
23 Nisan 1989

Kronik ve Pentagram konseri

23 Nisan için Kronik bir konser ayarlamak istiyordu. Önce Ortaköy Kültür Merkezi ile görüşüldü ancak grubun müziği ve kitlesi mekan için sert bulunduğundan ötürü bir başka seçenek değerlendirildi. Bu seçenek İstanbul Açıkhava Tiyatrosu idi. Hedef büyüyünce bilet satış kaygısı oluşmaya başladı, afişler basılmadan az bir süre önce Pentagram da güne eklendi. Hatta Pentagram ismi bilette ve afişte yukarıya yazıldı. Maliyeti karşılamak için Levent Atılgan’ın annesinin bilezikleri bozduruldu. Ancak konser sonuçta zarar mı etti, başa baş mı gitti, bu konuda Çağlan Tekil’in farklı beyanları var. Laneth dergisinin Eylül 1992’de çıkan on yedi numaralı sayısında yer alan Kronik hikayesine göre bilet satışı masrafları ucu ucuna çıkarmış, bilezikler kurtulmuştu. Non Serviam dergisinin Ocak 1998’de çıkan ilk sayısında ise konserin zarar ettiği yazıyor.

Saat 15:30’da başlayan konserin sahnesinde bir gün önceki etkinlikten kalan çiçekler yerde kalmış, kimse de onları toplamamıştı. Böylece gruplar yerdeki çiçek demetlerinin arasında şarkılarını çaldılar. Kronik ve Pentagram’ı izleyenler arasında çizer tayfası yerini almıştı: Oytun İdil, Cengiz Üstün, Aptülkadir Elçioğlu, Metin Demirhan, Bülent Benli, Oktay Gencer ve Kemal Aratan. Konseri izlemeye ayrıca Cem Karaca da gelmişti.

17 Nisan 1989

1. Çapa Rock Festivali

17 Nisan ile 1 Mayıs arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından Çapa kampüsünde bir rock festivali düzenlendi. Etkinlik için dönemin metalci çizerleri Metin Demirhan ve Oytun İdil birer poster hazırladılar ancak bu posterler üzerinde grup, program ve mekan bilgileri bulunmamaktaydı. Festivalin bir başka posterine Boom Müzik dergisinin konser afişlerini derlediği bir sayfasında rastlamak mümkün oldu. Buna göre program şöyleydi: 17 Nisan’da Kwashi ve Hush, 18 Nisan’da Poseidon ve Akbaba, 20 Nisan’da Atmosfer ve Airmail, 24 Nisan’da Lords, 25 Nisan’da Monoton ve Inhibitörs, 27 Nisan’da Lotus. Her biri 16:30 saatinde başlayan konserler Çapa Tıp Fakültesi 14 Mart Amfisi’nde gerçekleşti.

1989-02-25 Fitaş Konseri kulisi
25 Şubat 1989

Metalium ve Metafor konseri

Konser Metalium’un organizasyonuyla gerçekleşecekti. O dönem grubun orijinal gitarcısı Ali Kerim Ugan ABD’den geri dönmüş ve gruba tekrar katılmıştı. Metalium böylece dört kişi olmuştu. Bu noktada konserin organizasyonuyla ilgili Çağlan Tekil ve Ali Kerim Ugan’ın anlattıkları çelişiyor. Mesela Çağlan Tekil’in anlatısında konser organizasyonunun başında Sadi Çöğür var ve birçok karar onun Metalium’a gövde gösterisi yaptırma hırsı doğrultusunda alınıyor. Ali Kerim Ugan’ın anılarında ise organizasyon ve finansman ağırlıklı olarak kendisi tarafından yürütülmüştü, Sadi Çöğür pek suya sabuna dokunmamıştı. Bir başka çelişki de seyirci sayısı konusunda. Bin kişilik salon Çağlan Tekil’e göre üç yüz, dört yüz civarında kişi tarafından ziyaret edilmişti. Ali Kerim Ugan’ın hatırladığı rakam ise yedi yüz civarı. Metalium sekiz yüz seyirciye ulaşamadığı için konserden zarar etmiş, salona olan borçlar ise Mazhar Şiringöz’ün gitarını rehin bırakmak suretiyle zaman içinde kapatılmış.

Yine Çağlan Tekil’in anlatısına göre konser için en büyük motivasyon, Moda Sineması’nı Metalium seyircisinin, diğer bir deyişle Sadi Çöğür’ün müşterilerinin doldurduğunu kanıtlamaktı. Ali Kerim Ugan ABD’de öğrendiklerini bu konserin organizasyonunda tatbik etme fırsatı bulmuştu. Metalium’a bir ön grup gerektiğini önerdi. Bu grup Pentagram olamazdı, iki sebep vardı bunun için: Birincisi, Pentagram ön grup olmak için fazla büyük bir isimdi. İkincisi, gelen seyircinin Pentagram için mi Metalium için mi geldiğini anlamak güçtü. Pentagram olmadan salon doldurmak istiyorlardı. Bu yüzden teklifi Moda Sineması’nda bir sürü aksaklıkla mücadele etmekten çalmaya pek odaklanamayan Metafor’a götürdüler. Otuz dakika çalmaları üzerine anlaştılar.

Sahneye ilk olarak Metafor çıktı. Göz alıcı bir ışık şovuyla ve sis efektleriyle seyirciyi selamlayan gruba ilerleyen dakikalarda Mustafa İbadoğlu eşlik etti, grupla beraber Slayer’ın “Live Undead” adlı şarkısını söyledi. Metafor’un performansı teknik imkanların da desteğiyle çok beğenildi, bir hırsla çalmışlardı. Sıra Metalium’a geldi. Seyirciler arasında Kadıköy’den tanıdık simalar görünmüyordu, seyirci profili daha çok Bakırköy, Aksaray, Taksim ve Beyazıt semtlerini temsil ediyordu. Grup teknik ekibin gazabına uğradı. Metafor’da çok iyi çalışan ışıkçı Metalium’da kolunu kaldırmıyordu. Metalium’un performansı da Çağlan Tekil’in anlatısına göre sönük geçti. Moraller bozuktu. Konseri organize eden taraf olmalarına rağmen teknik imkanlardan mahrum kalmışlar, yeterli bilet satamadıkları için zarar etmişlerdi. Ertesi gün Sadi Çöğür’ün dükkanında konserle ilgili tartışılırken salonun dolmama nedeni ortaya çıktı: Kadıköy Anadolu Lisesi’nde yatılı okuyan yaklaşık üç yüz elli metalci vardı. Yatılı oldukları için İstanbul’u pek bilmiyorlardı, hiç Boğaz’ın öbür tarafına geçmemişlerdi. Dolayısıyla Beyoğlu’ndaki Fitaş Sineması’na teşrif etmek ile Kadıköy’deki Moda Sineması’na uğramak aynı şey değildi.

Ali Kerim Ugan’ın ziyareti kısa sürdü, grupla çıktığı tek konserin ardından ABD’ye geri döndü. Sadi Çöğür gitar mevkiine geçti, bas gitar için gruba Babür Örtegen katıldı. Vokali ise Mazhar Şiringöz, Sadi Çöğür’den devraldı. Metalium yine dört kişi devam etti.

Şubat 1989

Lords ve Pentagram konseri

Konser ilk olarak solo bir formatta düzenlenmişti ancak biletlerin satışı için yeterli ivme yakalanamadı. Aptülkadir Elçioğlu’nun çizdiği konser afişlerinin altına, konsere az bir zaman kala Pentagram da eklendi. O zamana dek tek tük satan biletler bu sayede kısa sürede tükendi. Ortaköy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konseri yaklaşık altı yüz kişi seyretti. Pentagram dinleyicileri konserde grubun adını yazdıkları dev bir bez afiş açtı. Grup ses düzeninin azizliğine uğrasa da günün kurtarıcısı oldukları için üç şarkılık, normalin altında geçen performansları çok da göze batmamıştı. Lords ise klasik heavy metal tarzında oldukça beğeni topladı. Gelecekte Critical Mass adlı thrash metal grubunu oluşturacak iki öncül gruptan biri olan Lords’un bilinen elemanları Jan Peridar (gitar), Alparslan Turan (gitar) ve Ayhan Ergönül (davul) idi.