Egzotik Band

Kuruluş yılı: 1980

Kuruluş tarihi itibariyle Türkiye’nin ilk “heavy rock” grubu olmasa da, 1980 sonrası ağır müziğin miladında Egzotik Band, 30 Mayıs 1981 tarihli Fitaş Sineması konseri ile yer almaktadır. Bu konserde sahneye Gökhan Pekkaya (bas), Halil Bal (gitar), Ercan Birol (gitar), Gürdal Polat (vokal) ve Selami Sevinç (davul) kadrosuyla çıkan grup, konserin ardından vokal ve davulda değişikliklere gitti. Davula Sefa Ulaştır, vokale ise Sabahattin Taşdöğen geldi. Ayrıca 30 Mayıs’ta gruba katılamayan klavyeci Nejat Tekdal’ın da eklenmesiyle grup altı kişi oldu.

Bu kadroyu birkaç ay sürdürebilen Egzotik Band’den önce Sabahattin Taşdöğen ve Nejat Tekdal, sonra Ercan Birol ayrıldı ve bu üçlü Devil’i kurdu. Sefa Ulaştır da askerlik sebebiyle gruptan ayrıydı, yerine Derya Elver baktı, sonra Hacı Murat Özbey davulu devraldı. Bu dönemde önceki Ra vokalisti Karaca Somer gruba katılıp Sefa Ulaştır da dönünce Egzotik Band nihayet klasik kadrosuna kavuştu.

Klasik kadro döneminde grup bestelerinde daha çok İngilizce şarkılara yer verdi ve bazı konserlerinde yoğun olarak yabancı heavy metal gruplarının şarkılarını yorumladı. Whisky ile beraber zamanının en sert müzik yapan grubu olarak görülen Egzotik Band, birkaç şarkısını kaydetme imkanı buldu, TRT’ye de çıktı, ancak bir albüm yayınlayamadı. 3 Kasım 1985’te Ankara Çağdaş Sahne’de son konserini verdi.

1981-06 Gong (Egzotik Band, Devil)
,
30 Mayıs 1981

Egzotik Band ve Exorcist Child Konseri

Türkiye’de 1980 sonrası rock hareketinin bilinen ilk konseridir. Egzotik Band’in organize ettiği bu konsere Devil, o zamanki adıyla Exorcist Child da katılmıştı. Bu konserin alamet-i farikası korsan gösterilerdi. Sahneye önce bir çift çıkıp o dönem için erotik sayılabilecek bir dans ile müziğe eşlik etti. Konserin sonunda ise grup doğaçlama çalarken seyircilerin arasından kabarık saçlı, kot ceketli bir genç atladı ve şarkı söylemeye başladı. Bu performans seyircinin hoşuna gitti, çıkmakta olan seyirciler tekrar salona döndüler. Bu dakikalar Türkiye’de 1980 sonrası rock müziği için fitili ateşleyen anları içeriyordu. Konser sonrası Gong dergisinden Deniz İzgi, “Putlar Yıkılıyor” başlığıyla konseri iki adet sayfaya taşıdı. Sahneye fırlayan isim Levent Baki idi ve bu performansı ile Türkiye müzik dünyasında put kabul edilen müzisyenleri yıkıyordu. Bundan sonra Egzotik Band’in Levent Baki’yi yanına alıp almayacağı, konsere şahit olan dinleyiciler açısından bir soru işaretiydi.

1981-09-05 Egzotik Band
,
5 Eylül 1981

Egzotik Band Konseri

Egzotik Band’in İstanbul’daki ikinci konseri. Konser öncesinde vokalist olarak sahneye Levent Baki’nin çıkması bekleniyordu ancak bu gerçekleşmedi. Konserde vokalleri Ercan Birol ve Halil Bal paylaştı, Levent Baki ise konseri arka sıralardan izledi. Konser sonunda bunun sebebini merak eden seyircilere Levent Baki bir açıklama yaptı. Böylece 30 Mayıs’ta doğaçlama bir şekilde başlayan Levent Baki ve Egzotik Band birlikteliği, birkaç provanın ardından planlı bir birlikteliğe dönüşemeden sona erdi.

Egzotik Band (5)
,
31 Ekim 1981

Egzotik Band Konseri

Sabahattin Taşdöğen’in Egzotik Band ile sahneye çıktığı ilk konserdi. Egzotik Band’in İstanbul’daki üçüncü, toplamda ise beşinci konseriydi. Yaklaşık 700 kişinin izlediği konseri Hey dergisinden Serpil Özkaynak “Egzotik Band kabına sığmıyor” başlığıyla haber yaptı. Habere göre çalınan şarkılar şu şekildeydi: İlk bölümde “Fantazi”, “Kördüğüm”, “Sultanın Dansı”, “Sabahın Sesi”, “Doğuş”, “Sakat” ve “Vibration”, ikinci bölümde ise “Blues”, “Hani Bana Söz Vermiştin”, “Rock’n Roll”, “Bakma Bana Öyle Aşık”, “Sabaha Kadar” ve “Hey Başlasana”. Konserden bir gün sonra Sefa Ulaştır askerlik hizmetini gerçekleştirmek üzere gruptan geçici olarak ayrıldı.

1982-01-22 Egzotik Band (Ankara)
22 Ocak 1982

Egzotik Band Konseri

Egzotik Band Ankara’da 22 ve 23 Ocak tarihlerinde Amerikan Kültür Merkezi salonunda toplam 3 adet konser verdi. 22 Ocak’ta Egzotik Band’in Ankara seyircisine verdiği ilk konser o güne kadarki en coşkulu seyirci performanslarından birine sahne oldu. Grup üyeleri Ankara’daki dinleyicilerin coşkusundan çok etkilenmişti. Bu konserde Sabahattin Taşdöğen, yüksek notalarına çıkamadığı şarkılarda kulise geçti, bu şarkıları Ercan Birol söyledi. “Hani Bana Söz Vermiştin” ile başlayan bu bölümde Ercan Birol bir anda Deep Purple’dan “Smoke on the Water” şarkısının girişini çaldı. Grup elemanları için sürpriz olan bu durum, seyirciler için coşkunun tavan yapmasını sağladı. Yine de bozuntuya vermeden, provası yapılmadığı halde doğaçlama bir şekilde bu şarkıyı iki defa çaldı Egzotik Band. Sonlara doğru Sabahattin Taşdöğen sahneye geri döndü, “Hey Başlasana” şarkısını söyleyip matine konserini bitirdi. Suarede tekrar sahneye çıkan grup bu sefer bambaşka bir seyirci profiliyle karşılaştı. Aralarında Ankara Başsavcısı’nın da bulunduğu kravatlı seyircilerin içerisinde Amerikan Büyükelçiliği’nde çalışan bir başkatip yardımcısı sahnenin kenarında yaptığı dans ile göz doldurdu.

Askerlik hizmeti için gruptan geçici bir süre ayrılan Sefa Ulaştır’ın yerine davulda gruba Edirdahan’dan Derya Elver eşlik etti. 

27 Şubat 1982

Egzotik Band Haberi

Egzotik Band’in 1982’de yapacaklarından bahseden bir haber. Hangi dergi olduğunu bilmiyoruz ancak kenardaki yıldızlardan Hey dergisi olduğunu zannediyoruz.

,
6 Mart 1982

Egzotik Band Konseri

Grubun menajerliğini üstlenen Orhan Ümmetoğlu ve Kadirbeyoğlu Holding için Fitaş Sineması yeterince prestijli bir yer değildi, 6 Mart için Şan Sineması’nı ayarladılar. Ses dergisinde çıkan habere göre grubun çaldığı şarkılar şöyleydi: “Fantazi”, “Kördüğüm”, “Sultan’s Dance”, “Doğuş”, “Sakat”, “Vibrations”, “Blues”, “Rock’n Roll”, “Hani Bana Söz Vermiştin”, “Sarı Yuvarlak”, “Hey Başlasana”. Yine aynı haberde Egzotik Band’in Ankara konserinin dışında Bursa, İzmir ve Adana’da da çaldığı yazıyor. Grubun kariyerinde Bursa ve İzmir konserlerinin de olduğu biliniyordu ancak 30 Mayıs 1981 ile 6 Mart 1982 arasında hangi ara bu konserlerin verildiği bilgisi yok.

Asım Can Gündüz ve Egzotik Band Godzilla önünde
5 Ocak 1983

Asım Can Gündüz’ün Godzillası

Asım Can Gündüz Gong dergisinin 5 Ocak 1983 tarihli sayısında “Godzilla” adını verdiği ses sistemiyle gündeme geldi.

,
22 Ocak 1983

Asım Can Gündüz’ün Rock Şenliği

Asım Can Gündüz ve Ambulans, Egzotik Band, Devil ve Ra grupları sahne aldı. Ambulans grubu “Delikanlı”, “Antarktika” ve “Peace of Hate” adlı şarkılarını çaldı. Egzotik Band ise yeniden yapılandıktan sonraki ilk konserini veriyordu. Davulda Hacı Murat Özbey ve vokalde Karaca Somer ile dört kişi sahne alan grup, yeni İngilizce şarkılarını dinleyicilerle buluşturma imkanı buldu. Örneğin “Jules Verne”, “Feedback”, “That’s My Life” gibi şarkılar çalındı. Gruplar bu konser öncesi Gong dergisi için bir araya gelip toplu bir fotoğraf çekilmişlerdi. Bu konserin bir diğer özelliği de Asım Can Gündüz’ün “Godzilla” adını verdiği devasa ses sistemini kullanmasıydı.

1984-01-17 Egzotik Band (5)
,
17 Ocak 1984

Egzotik Band Konseri

Asım Can Gündüz konser için yazdığı yazının Egzotik Band faslında yüksek volümden esprili bir şekilde bahsetti. Halil Bal’ın sololarına yaptığı “anlaşılmaz ve karambol” eleştirisi haricinde grup elemanlarının performansı için hep olumlu şeyler söylese de sesten rahatsız olmuşa benziyordu Asım Can Gündüz. Ancak seyirci o esnada tam aradığı şeyi bulmanın keyfini çıkararak yüksek ses eşliğinde kendinden geçiyordu. Avcılar tayfası hazır kıta ön saflardaydı. Grup, Vakkorama konserinde olduğu gibi tüm repertuarını yabancı heavy metal gruplarının şarkıları üzerine kurmuştu. Henüz “Türkçe mi İngilizce mi” tartışmalarının oldukça ateşli olduğu o günlerde İngilizce söylemek yetmezmiş gibi kendi besteleri yerine başkalarının bestelerini yorumlamak tartışılır bir tercih olarak görünüyor. Yine de seyircilerin halinden memnun olduğunu söylemek mümkün. Günün tanıklarından Veysel Barışsever bu durumu, aslında o dönem istedikleri şeyin evde kasetten ve plaktan dinledikleri şarkıları konser alanında da duyabilmek olarak açıklıyor. Black Sabbath’tan “Paranoid” ve “The Wizard”, Motörhead’den “Love Me Like a Reptile”, Saxon’dan “Strong Arm of the Law” çalan Egzotik Band tam da seyircinin bu ihtiyacını yakalamıştı aslında. Böylece grubun en iyi hatırlanan konserinde hiç Egzotik Band şarkısı çalmaması gibi ilginç bir durum oluştu. Bir diğer ilginç detay ise görüntü olarak hippi veya salaş bir tarz benimsememesine rağmen, bir heavy metal vokalisti olarak Karaca Somer’in sahneye çıplak ayakla çıkmasıydı. Konser sonrası Günaydın gazetesi üç yıl gecikmeyle de olsa “Türkiye’nin ilk profesyonel Rock’n Roll grubu kuruldu” başlığını attı. Habere göre konseri yedi yüz elli kişi izlemişti.

İlgili olaylar:

,
21 Ocak 1985

Hey dergisinde münazara

Hey dergisi 21 Ocak 1985 tarihli sayısında Egzotik Band, Clips, Denge, Whisky, Devil, Kramp ve Typo gruplarını Erkin Koray ile buluşturdu, bir araya gelen müzisyenler Türkiye’de rock müziğini tartıştılar. “Türk Rock’ı neşter altında” başlığıyla verilen tartışmada Erkin Koray, mevcut rock gruplarından memnuniyetini dile getirdi, çalışmalarını takdir etti. Ancak grupların arasında kopukluk olduğu yönünde bir eleştiri sundu ve buna çözüm olarak eski birkaç grup dışındaki grupların Egzotik Band, Devil gibi gruplarla diyaloga girmesini önerdi. Konser salonlarının dolması için “halkın anlayabileceği türden şarkılara ağırlık verilmeli” önerisinde bulundu, diğer bir deyişle alttan alta “Türkçe söyleyin” mesajı verdi. Erkin Koray’ın ardından Egzotik Band adına Halil Bal söz aldı, özgün bir tını yakalamak konusunda “Avrupa ve Amerika’daki grupları taklit edelim, onlara benzeyelim ama kendimizden de bir şeyler verelim” dedi. Kamil Özaydın ise rock ortamının gelişimi için ferdi gerçekleştirilen konserler yerine ortak festivaller düzenlemeyi işaret etti. Clips adına konuşan Derya Bozkurt ve Emre Tukur müzikte gürültüyü amaçlamadıklarını, akustik açıdan belirli bir düzeyi tutturabilmek için iyi ekipmanlar gerektiğini söylediler ve birlik vurgusu yaptılar. Erkin Koray ile yeni tanışan diğer grupların aksine 1984 yılı boyunca birlikte konser konser gezen Denge’den Adnan Dilek ise Erkin Koray’ın anlaşılırlık yorumuna katkıda bulunarak “Yani sırası geldiğinde herhangi bir şarkıyı annelerimiz, babalarımız da dinleyebilsin” temennisini paylaştı . İstedikleri müziği yapmadan önce kamuoyu oluşturmak gibi bir stratejiden bahsetti. Son olarak Devil adına menajer Gülhan Öktem ve vokalist Sabahattin Taşdöğen söz aldı. Türkiye’deki müziğin Türkçe yapılması gerektiğini üstüne basa basa dile getirdiler, İngilizce’ye yönelenleri “Yani bu arkadaşlarımız öncelikle Türkçe şarkı söylemeyi öğrenmeliler” diyerek eleştirdiler. Ekipmanın önemine değinmenin yanında yeni grupların konser çabalarına girmek yerine diğer gruplardan yardım istemesi gerektiğini savundular ve yardım etmeye açık olduklarını ifade ettiler. Hey dergisinin bir sayfalık haberinde henüz yeni bir grup olan Kramp’ın sözlerine yer verilmedi. Kramp ve Erkin Koray bu buluşmada tanışmış oldular, bu tanışıklık ileriki tarihlerde Büyükçekmece ve Avcılar’da birlikte konser vermelerini, daha sonra 1986 yazında ise karavanla güney sahillerinde turneye çıkmalarını sağladı.

1985-11-03 Egzotik Band
3 Kasım 1985

Egzotik Band konseri

Ankara’daki Çağdaş Sahne’de Egzotik Band son konserini verdi. Bu konserin ardından grup sadece stüdyoda çalışmalar yaptı, Halil Bal’ın askerlik döneminin gelmesiyle 1986’da bu çalışmalara ara verdi. 1988’de grup bir araya gelse de maddi durumlar ve diğer askerlik hizmetleri sebebiyle pek düzenli bir çalışma yapılamadı.

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa