Dr. Skull

Kuruluş yılı: 1983

Ankara Fen Lisesi’nde aynı sınıfta bulunan öğrenciler ortaokuldan beri birlikte okuyorlardı ve lise döneminde, 1983 yılında “Skull” adında bir grup kurdular. Alper Yarangümeli (davul), Murat Baştepe (gitar), Murat Ersöz (gitar) ve Mustafa Erman’dan oluşan bu grupta vokalleri de yine aynı sınıftan Esat Sami Sağol üstlenmişti. Müzik öğretmenleri Betül Kalkanoğlu’nun destekleriyle 1984 Milliyet Liselerarası Müzik Yarışması’na katılıp burada ikincilik ödülünü aldılar. Esat Sami Sağol daha sonra trafik kazasında hayatını kaybetti.

Grubun geride kalan dörtlüsü aynı okulu tutturmak konusunda oldukça yetenekliydi. Dördü de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleşti. Böylece her biri birer doktor adayı olarak grubun adını “Dr. Skull” olarak güncellediler.

1985’te “Skull” ismiyle başlayan konser trafiği, “Dr. Skull” ismini alınca genellikle Hacettepe Üniversitesi M Salonu’na doğru yöneldi. Grup, birçok solo konserini bu mekanda gerçekleştirdi, burada yapılan toplu etkinliklerde de ev sahibi niteliğinde sahne aldı.

Dr. Skull, 1990 yılında gözlemlenen rock/metal kasetleri furyasının bir parçası oldu ve “Wory Zover” isimli ilk kasetini çıkardı. İkinci albüm “Rools 4 Fools” ile Türkiye’de ikinci kasetini çıkaran ilk ağır müzik topluluğu oldular. Aynı başarıyı üçüncü kasetleri ile de göstereceklerdi.

Albüm çıkarma konusundaki hızlarını konserlerde devam ettiremeyen grup, “Rools 4 Fools” sonrası Murat Baştepe ile o dönem hiç konser veremedi. Doktorluk kariyerine ABD’de devam edecek olan Murat Baştepe gruptan ayrıldı. Yerine vokalist Serdar Tuksal geldi. Üçüncü kaset “Hershey Yolunda!?” bu kadro ile çıktı.

İlk iki kasette çift gitar sololarıyla oldukça melodik bir müzik ortaya koyan grup, aynı zamanda üç üyesinin de vokali üstlenmesiyle büyük bir müzikal zenginliğe de sahipti. Bu zenginlik heavy metal’den punk’a, reggae’den rap’e birçok tarzın geçişlerini de içeriyorken, üçüncü albümde tek gitara ve tek vokale düşen grup punk ağırlıklı bir müzik yaptı. Şarkı sözleri ise İngilizce’den Türkçe’ye döndü. Yine de tarz konusunda çeşitlilik söz konusuydu. Örneğin “Sen” adlı şarkı vals kalıpları içeriyordu.

“Hershey Yolunda!?” sonrası biri Die Toten Hosen öncesi olmak üzere az sayıda konser veren grup, son konserini 24 Aralık 1994’te sahneledi ve Dr. Skull ismi yirmi beş yıllığına rafa kalktı.

Grup 2019’da geri döndü, albümleri plak formatında yeniden basıldı, Razor grubunun sahne aldığı 24 Ocak tarihli anma gecesinde sahne aldılar. 8 Kasım günü ise açılışını yine Razor’ın yaptığı gecede bu defa tam teşekküllü bir konser vererek dinleyicileriyle hasret gideren grup, bu konseri daha sonra “Showy Zover” adı ile albümleştirdi.

Grubun stüdyo diskografisi: “Wory Zover” (1990), “Rools 4 Fools” (1992), “Hershey Yolunda!?” (1994)

1 Haziran 1985

Ankara 2. Rock Festivali

Dr. Skull’ın henüz Dr. unvanını almadığı dönemde katıldığı bir festival. Ankaralı grupları keşfetmek için önemli bir etkinlik. İsimlerden “Metallic” ve “Odyssey” ayrı gruplar olabilir, ilk isim sıfat olduğu için “Metallic Odyssey” olarak yorumladık.

11 Ocak 1986

Run to Rock festivali

8 Mart 1987

Dr. Skull konseri

“Dr.” unvanı ile çıkılan “bilinen” ilk konser.

3 Mayıs 1987

Rock Şöleni

1988-02-21 Lychgate
21 Şubat 1988

The Year in Rock Festival

1988-03-06 Dr. Skull (3)
6 Mart 1988

Dr. Skull konseri

,
28 Ocak 1989

Dr. Skull konseri

Temmuz 1989

Dr. Skull Hıbır’da

Kasım 1989

Dr. Skull Boom Müzik’te

Dr. Skull, Boom Müzik dergisinin Kasım 1989 sayısında tam sayfa ile kendine yer buldu. Güven Erkin Erkal imzasını taşıyan röportajın etrafını Aptülika’nın desenleri süsledi.

31 Mart 1990

Dr. Skull konseri

Mart ayının son gününde Dr. Skull, kendileriyle özdeşleşen Hacettepe Üniversitesi M Salonu’nda 13:30 ve 16:30’da başlamak üzere iki tane konser verdi. Üç bin liradan satılan biletler üniversitenin öğrenci kafeteryaları haricinde Tunalı Pasajı’ndaki Frekans ve Pause Music Center ile Yüksel Caddesi’ndeki İMGE Kitabevi’nden satın alınabiliyordu. Konser için grup fotoğrafı içeren “ciddi” konser afişinin yanı sıra, Aptülkadir Elçioğlu grubun maskotu Vehbi’nin başrolde olduğu alternatif bir çizgi poster hazırladı. Elindeki balyoz ile bir duvarı yıkan Vehbi’nin etrafındaki tuğlalarda grubun şarkısı “Rock the School, Roll the Teacher” yazısının dışında “No Nazis”, “Magandas raus” gibi ifadeler de yer aldı.

8 Mayıs 1990

II. Hacettepe Rock Günleri

8-12 Mayıs arasında ise Ankara’da Hacettepe Rock Günleri etkinliğinin ikincisi gerçekleşti. Önceki senenin etkinliği hakkında bir bilgi olmamakla birlikte, festivalin programı grupların tarzları ile birlikte şu şekilde açıklandı: 8 Mayıs günü Hazy Hill (speed metal) ve Sacrificed (art metal), 9 Mayıs günü Physical (hard rock) ve Second Realm (progresif metal), 10 Mayıs günü Bandaj (rock), 11 Mayıs günü Dr. Skull (rock), 12 Mayıs günü Absent Without Leave (new wave) ve Depresyon (progresif rock). Bu gruplardan sadece Bandaj’ın Bursa’dan geldiği ibaresi yer alıyordu, dolayısıyla ismini ilk defa zikrettiğimiz diğer bütün grupların Ankaralı olduğu düşünülebilir. Dr. Skull bu etkinlikte ev sahibi sayılırdı çünkü konserler Hacettepe Üniversitesi M Salonu’nda gerçekleşti. Biletler üniversite kafeteryalarının yanı sıra ODTÜ Best, Frekans ve Tunalı Pasajı’ndaki Pause Music Center’dan alınabiliyordu. Her bir günün bileti iki bin liraydı.

Kasım 1990

Dr. Skull Tempo dergisinde

16 Kasım 1990

Dr. Skull Güneş Gençlik dergisi kapağında

Arşivimizde ne yazık ki sadece kapak var.

,
29 Aralık 1990

Akbaba ve Dr. Skull konseri

Yılı bitirmek de Akbaba’ya nasip oldu. Yanlarında Dr. Skull grubu da bulunuyordu. 29 Aralık’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen konser, afişinde “1990 yılının son konseri” olarak duyuruldu. Yine afişte gitar çalan huysuz Noel Baba figürü dikkati çekiyordu. Bu bir bakıma bir yılbaşı kutlamasıydı. Güven Erkin Erkal’ın organize ettiği konserde önce Akbaba bir saatlik sürede çalarken, Dr. Skull grubu İstanbul seyircisine ilk defa hitap etme imkanı buldu. Bu açıdan bu konser doktorlar için değişik bir deneyimdi. Yine oldukça iyi bir performans sergilemelerine karşın İstanbul seyircisi ilginç bir şekilde sahnedeki konseri oturdukları koltuklarda tiyatro izler gibi izliyordu. Son şarkı öncesi Alper Yarangümeli bir anons yaptı, bunun son şarkı olduğunu söyledi ve seyirciyi şarkıya eşlik etmeye davet etti. Bu anons seyirciyi ateşlemeye yetti ve “Everyday Everynight” esnasında ortalık coşkuyla karıştı. Seyirci nihayet konserin farkına varmıştı ancak şarkı bittiğinde Dr. Skull sahneden indi. Bis için yapılan tezahüratlar sonuçsuz kaldı. 1990 yılı da bu şekilde kapandı.

1991-03-31 Dr. Skull (1)
31 Mart 1991

Dr. Skull konseri

Aralık 1991

Laneth 8. Sayı

Laneth’in 8’inci sayısında kapakta Pentagram’dan Bartu Toptaş var. Bartu Toptaş ile Zarife Öztürk ve Çağlan Tekil’in yaptığı röportaj, Süreyya İzgi’nin Dr. Skull röportajı, Devil’in hesaplarının tutmadığı muhteşem dönüş konseri, Disgrace demosu ve gruplara katılma hikayeleri bu sayının öne çıkan konuları.

İlgili olaylar:

Aralık 1991

Rock Art’ta Dr. Skull haberi

Blue Jean’de Süreyya İzgi’nin hazırladığı Rock Art sayfalarında Dr. Skull bu sayıda konuk oldu.

Oradaydılar:
1994-06-17 Dr. Skull
17 Haziran 1994

Die Toten Hosen ve Dr. Skull konseri

Dr. Skull, “Rools 4 Fools” sonrası konser verememe durumuyla “Hershey Yolunda!?” sonrası karşılaşmadı, albüm sonrası İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda Almanya’dan punk grubu Die Toten Hosen öncesinde sahneye çıkma imkanı buldu. Aslında yaklaşık üç yıldır konsere çıkmıyorlardı. Uzun bir aranın ardından 17 Haziran günü sahne alan grubun saat 20:00’de sahne alması öngörülüyordu ancak konser her yerde saat 21:00’de başlayacak şeklinde duyurulmuştu. Keza arşivimizdeki konser ilanında Dr. Skull’ın adı bile geçmiyor, sadece Die Toten Hosen ilan ediliyordu. Seyirciler saat 21:00’e göre geleceği için Dr. Skull az seyirciye çalma ihtimaliyle karşı karşıyaydı. Bunun bilincinde olan grup, sahneye saat 20:00’de çıkmayı reddetti. Böylece program sarktı, askerden yeni dönen kısacık saçlı Aptülkadir Elçioğlu’nun sunuşuyla Dr. Skull saat 21:00’de tam seyirciye çaldı. Sadece yeni albümden şarkılar çalan grup, eski albümden şarkı bekleyen dinleyicilerini hayal kırıklığına uğratsa da, oldukça beğenilen bir performansa imza attı.

80’lerin başlarından beri müzik yapan ve davulcu haricinde tamamen orijinal üyelerden oluşan Die Toten Hosen de etkileyici bir sahne şovuyla dinleyicilerin karşısına çıktı. Yeni çıkan ve kısa sürede popülerleşen şarkılarından “Kauf Mich” oldukça keyifli anlara sahne oldu. “Jürgen Englers Party”, “3 Akkorde für ein Halleluja!”, “Hier kommt Alex” gibi diğer popüler şarkıların yanı sıra “Learning English, Lesson One” albümünden icra şarkılar, “Love, Peace & Money” albümünden İngilizce bestelerini çaldılar. Ancak konserin sonlarına doğru rezillikler silsilesi yaşanacaktı. Her konserinde seyirciyi sahneye çağıran ve hep beraber şarkı söyleyip eğlenen grup, İstanbul seyircisini sahneye çağırdığında sahnenin yağmalanışına tanık oldu. Gitarları zor kurtaran grup, zil ve on sekiz mikrofonun çalınıp on bir bin Mark zarar yazılmasına engel olamadı. Açıkhava Tiyatrosu’nun koltukları da kırılmıştı.

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa