Metafor
Kuruluş yılı: 1986
1986 yılında kurulduğu söylenen thrash metal grubu Metafor’un bilinen ilk konseri Kronik ve Poseidon grupları ile birlikte Mutlu Düğün Salonu’nda gerçekleşti. İlk yıllarında Kemal Kut, Metin Türkcan, Aykut Ataseven ve Ufuk Dinç’in bulunduğu gruba bu dönemde kısa bir süre için vokalde Can Atacan katıldı.
1988 ve 1989 yıllarında Pentagram ve Metalium gruplarıyla ayrı ayrı flaş konserler gerçekleştiren Metafor, İzmir ve Ankara gibi diğer kentlerde de konser veriyordu. 1990 yılında bas gitarcı Aykut Ataseven’in yerine Örgün Uğurlu geldi. Grup 1990 Nisan ayından 1991 Nisan ayına dek sessiz bir yıl geçirirken, üç şarkılık geri dönüşünü 16 Nisan 1991 günü Rock Party esnasında Kemal Kut, Örgün Uğurlu, Babür Örtegen, Serhat Adalı ve Serdar Atabey gibi oldukça değişik bir kadro ile gerçekleştirdi. Topluluk sonrasında yine sırra kadem bastı.
2004’te iki şarkılık bir promo yayınlayan Metafor, 2 Kasım 2018’de Moda Sahnesi’nde gerçekleşen Speed Metal Attack I 30’uncu yıl konserinden itibaren tekrar aktif konuma geçti. Bu konser ve sonrasında kadrosu Kemal Kut, Örgün Uğurlu, Babür Örtegen ve Barış Can Çelik şeklinde oldu.
Konser
9 Nisan 1988
Kronik ve Metafor konseri
Kronik’in ikinci konseri 9 Nisan 1988 tarihinde Üsküdar’da Selmani Pak Caddesi üzerinde bulunan Mutlu Düğün Salonu’nda Metafor ve Poseidon gruplarıyla gerçekleşti. Konserden bir fotoğraf sanki bir video kasetten alınan bir kare gibi göründüğü için konserin videoya çekilmiş olması kuvvetle muhtemel. İki bin liralık konser biletinin üzerinde Metafor grubu imzalı “Sizler için düzenlediğimiz konserimizde tüm arkadaşları aramızda görmek ister ve HARD’N HEAVY’li saatler dileriz” mesajı bulunuyordu. Bu konserde yer alan Poseidon hakkında hard rock yaptıkları dışında pek bilgi bulmak mümkün değil. Daha önce Kronik’in ve Pentagram’ın ilk konserlerinde rastladığımız grubun bilinen üçüncü konseriyken, Metafor’un performansı ise muhtemelen ilkti.
Konser
4 Kasım 1988
Speed Metal Attack I
Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi için ilk milat Egzotik Band’in 30 Mayıs 1981 tarihindeki konseriydi. İkinci milat ise “Moda konseri” olarak da bilinen Speed Metal Attack I. İki milat da kendi metalci kitlesini görünür hale getirdi. Moda konseriyle birlikte ortaya çıkan “ikinci nesil” metalciler, birincilere göre daha sert müzikler seviyordu ve kılık kıyafetlerini daha şok edici bir imaj ile süslüyorlardı. Müzisyenler ve dinleyiciler arasındaki geçişlilik birinci nesile göre çok daha fazlaydı. Moda konserinde dolayısıyla seyirciler arasında geleceğin müzisyenleri, çizerleri, organizatörleri, fanzincileri bulunmaktaydı, sadece henüz kimse bunun farkında değildi. Sahneye önce Pentagram, sonra Metafor, en son da Metalium çıktı. Konseri içeride 800 küsur kişi izledi, bir o kadar da dışarıda insan kalmıştı. İçerideki keşmekeşte sinemanın koltukları kırıldı, organizasyonu üstlenen Pentagram o zamanın parasıyla 3 milyon TL zarar etti.
Konser
25 Şubat 1989
Metalium ve Metafor konseri
Konser Metalium’un organizasyonuyla gerçekleşecekti. O dönem grubun orijinal gitarcısı Ali Kerim Ugan ABD’den geri dönmüş ve gruba tekrar katılmıştı. Metalium böylece dört kişi olmuştu. Bu noktada konserin organizasyonuyla ilgili Çağlan Tekil ve Ali Kerim Ugan’ın anlattıkları çelişiyor. Mesela Çağlan Tekil’in anlatısında konser organizasyonunun başında Sadi Çöğür var ve birçok karar onun Metalium’a gövde gösterisi yaptırma hırsı doğrultusunda alınıyor. Ali Kerim Ugan’ın anılarında ise organizasyon ve finansman ağırlıklı olarak kendisi tarafından yürütülmüştü, Sadi Çöğür pek suya sabuna dokunmamıştı. Bir başka çelişki de seyirci sayısı konusunda. Bin kişilik salon Çağlan Tekil’e göre üç yüz, dört yüz civarında kişi tarafından ziyaret edilmişti. Ali Kerim Ugan’ın hatırladığı rakam ise yedi yüz civarı. Metalium sekiz yüz seyirciye ulaşamadığı için konserden zarar etmiş, salona olan borçlar ise Mazhar Şiringöz’ün gitarını rehin bırakmak suretiyle zaman içinde kapatılmış.
Yine Çağlan Tekil’in anlatısına göre konser için en büyük motivasyon, Moda Sineması’nı Metalium seyircisinin, diğer bir deyişle Sadi Çöğür’ün müşterilerinin doldurduğunu kanıtlamaktı. Ali Kerim Ugan ABD’de öğrendiklerini bu konserin organizasyonunda tatbik etme fırsatı bulmuştu. Metalium’a bir ön grup gerektiğini önerdi. Bu grup Pentagram olamazdı, iki sebep vardı bunun için: Birincisi, Pentagram ön grup olmak için fazla büyük bir isimdi. İkincisi, gelen seyircinin Pentagram için mi Metalium için mi geldiğini anlamak güçtü. Pentagram olmadan salon doldurmak istiyorlardı. Bu yüzden teklifi Moda Sineması’nda bir sürü aksaklıkla mücadele etmekten çalmaya pek odaklanamayan Metafor’a götürdüler. Otuz dakika çalmaları üzerine anlaştılar.
Sahneye ilk olarak Metafor çıktı. Göz alıcı bir ışık şovuyla ve sis efektleriyle seyirciyi selamlayan gruba ilerleyen dakikalarda Mustafa İbadoğlu eşlik etti, grupla beraber Slayer’ın “Live Undead” adlı şarkısını söyledi. Metafor’un performansı teknik imkanların da desteğiyle çok beğenildi, bir hırsla çalmışlardı. Sıra Metalium’a geldi. Seyirciler arasında Kadıköy’den tanıdık simalar görünmüyordu, seyirci profili daha çok Bakırköy, Aksaray, Taksim ve Beyazıt semtlerini temsil ediyordu. Grup teknik ekibin gazabına uğradı. Metafor’da çok iyi çalışan ışıkçı Metalium’da kolunu kaldırmıyordu. Metalium’un performansı da Çağlan Tekil’in anlatısına göre sönük geçti. Moraller bozuktu. Konseri organize eden taraf olmalarına rağmen teknik imkanlardan mahrum kalmışlar, yeterli bilet satamadıkları için zarar etmişlerdi. Ertesi gün Sadi Çöğür’ün dükkanında konserle ilgili tartışılırken salonun dolmama nedeni ortaya çıktı: Kadıköy Anadolu Lisesi’nde yatılı okuyan yaklaşık üç yüz elli metalci vardı. Yatılı oldukları için İstanbul’u pek bilmiyorlardı, hiç Boğaz’ın öbür tarafına geçmemişlerdi. Dolayısıyla Beyoğlu’ndaki Fitaş Sineması’na teşrif etmek ile Kadıköy’deki Moda Sineması’na uğramak aynı şey değildi.
Ali Kerim Ugan’ın ziyareti kısa sürdü, grupla çıktığı tek konserin ardından ABD’ye geri döndü. Sadi Çöğür gitar mevkiine geçti, bas gitar için gruba Babür Örtegen katıldı. Vokali ise Mazhar Şiringöz, Sadi Çöğür’den devraldı. Metalium yine dört kişi devam etti.
Konser
29 Nisan 1989
Speed Metal Attack II
Konserin biletinde “Fuar Kapalı Spor Salonu” yazmasına rağmen günün fotoğraflarından görüldüğü kadarıyla konser Kültürpark’ın açık hava sahnelerinden birinde gerçekleşti. Yakıcı İzmir güneşinin altında Metafor sahneye siyah pantolonlarla üstsüz çıkmayı tercih etti. Pentagram’da ise tişörtler yerindeydi, önceki hafta İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda Hakan Utangaç’ın giydiği sarı-siyah çizgili taytı bu sefer Tarkan Gözübüyük giyiyordu. 23 Nisan’dan sadece altı gün geçmişti ama Pentagram’ın ikinci gitar mevkiinde bir değişiklik vardı: Ümit Yılbar gruptan ayrılmış, yerine daha önce Bursa’da Tarkan Gözübüyük ile birlikte çalan Burak Kalaycı geçmişti. Pentagram’ın performansı Fuar’da yapılan bir nikah töreni için yarıda kesildi. Yaklaşık yarım saat verilen arada Tarkan Gözübüyük bas sololarla seyirciyi sıcak tutmaya çalışırken, törenin sonlanmasıyla birlikte konser kaldığı yerden devam etti. Günün fotoğraflarında ise boş Fruko kasalarının üzerine amfilerin yerleştirildiği, üzerlerine havluların serildiği dikkati çekiyor.
Konser
7 Ekim 1989
Konser
7 Ekim 1989
Metafor, Kronik, Headbangers, Kramp konseri
Metafor’un aynı günün gündüz saatlerinde İzmir’de konseri vardı. Uçakla İstanbul konserine yetişmeyi planlayan Metafor, dönüş bileti için sağlanan parayı yönetemeyince trenle dönmek zorunda kaldı, İstanbul’a yetişemeyip sahne alamadı. Seyircinin karşısına ilk olarak Kronik çıktı, üç kişilik kadrosuyla önemli sayıdaki seyirciye şarkılarını keyifle dinlettiler. İkinci sırada Kramp vardı, “Purple” Ahmet Karanlık adlı arkadaşlarının sahnede konuk olmasından ötürü kendi şarkılarıyla Deep Purple şarkılarından oluşan bir repertuarla seyircinin karşısında yer aldılar. Kramp’ın performansı uzayınca Headbangers’ın çıkması akşam saatlerini buldu. Olaysız konseri neredeyse hiç olmayan grup açılışı “Suratına İşemek İstiyorum” ile yaptı ancak ses ve ışık sistemleri saatin geçmesi gerekçe gösterilerek kapatıldı. Seyirciler bunun üzerine gazeteleri meşale gibi kıvırıp yakarak ortamı aydınlatmaya çalıştılar. Işık değil ama ses sistemi geri geldi, grubun dışarıdan icra ettiği tek şarkı olan “Anarchy in the UK”, “Anarchy in Turkey” şeklinde yorumlandı. Şarkı bittiğinde ses sistemi tekrar kapandı ve polis konsere müdahale etti. Bu Headbangers’ın son konseriydi.
Konser
8 Ekim 1989
Rock Concert
Ankara’daki Talip Sineması’nda düzenlenen beş bin lira biletli bu konserde Metafor, Kronik, Astharoth, Exhausted ve Merciless Uncephal gruplarının isimleri sayılıyordu. Ancak daha bir gün önce İstanbul’da sahneye çıkan Kronik ve İzmir’den İstanbul’a yetişemeyen Metafor’un sonraki gün Ankara’ya gidip konsere çıkması o günün şartlarında biraz zor görünüyor. Yine de Boom Müzik dergisinin Kasım 1989 sayısında çıkan “Rock’la dolan haftasonu” başlıklı habere göre Metafor bu kez şehir değiştirip konsere yetişmeyi başarmış. Aynı haberde Kronik yerine Kramp’ın ismi geçiyor. Metafor’un sahnesi esnasında konsere ayrılan süre bitmiş, Kronik elektriklerin kesilmesi sebebiyle sahne alamamış. Öte yandan Metafor ve Kronik dışındaki grupların Ankara’nın yerel grupları olduğu tahmin edilebilir. En azından Merciless Uncephal grubunun vokalisti Tunç Karesioğlu grubun Ankara’da olduğunu belirtiyor. Boom Müzik dergisindeki haberde seyircinin Talip Sineması’nda altı yüz bin liralık bir hasar meydana getirdiği yazıyor.
Konser
17 Mart 1990
Live in Hell
“Live in Hell” başlığıyla İstanbul’dan Hole in the Wall, Metafor, Pegasus grupları, ev sahibi Twilight ve Vertical End gruplarına katılarak 17 Mart’ta bir konser verdiler. Afişte konser mekanı olarak Fuar Mehtap Bahçesi yazmaktaydı ancak hem günün fotoğrafları, hem de günün tanığı Nezih Boyacıoğlu’nun anlatısı konserin Fuar Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştiğini öneriyor. Bütün biletleri tükenen bu konser için bilet satışları İzmir’in Stüdyo Ümit, Stüdyo Murat, Stüdyo Hakan ve Stüdyo Tempo adlı dükkanlarında yapıldı. Polis konser alanına içkiyle girmeyi yasakladığı için organizasyon çalışanları kapıda bütün içkileri toplamak durumunda kaldı. Yine de içeriye bir şişe sokmayı başaran sarhoş bir izleyici Hole in the Wall sahnedeyken kırık şişe ile Bülent Benli’nin üzerine yürüdü, ancak kısa sürede mekandan uzaklaştırıldı.
Kronik, Metafor, Metalium, Sex Murder, Blasphemous konseri
Nisan sonuyla birlikte İstanbul’da da konserler başlamıştı. Bunlardan birisi 28 Nisan’da İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda beş grubu birden içeriyordu: Kronik, Metalium, Metafor, Sex Murder ve Blasphemous. Günaydın gazetesinde bu konserin haberi “Açık Hava’da çılgın gösteri” başlığı ile verildi. Haberde grup isimleri alabildiğine yanlış yazılmıştı: Metafor “Tetafor” olmuş, Metalium “Metalüks” olarak uydurulmuş ve Blasphemous araya boşluk alarak “Blasphe Mous” haline dönüştürülmüştü. Bilet fiyatı yedi bin beş yüz lira olan konseri, gazeteye göre yaklaşık üç bin kişi izledi. Bu konserde kadrolar biraz değişmişti. Mesela Metafor’da bas gitara Örgün Uğurlu geçmişti. Ne zaman geçtiği bilinmemekle birlikte, 17 Mart’ta İzmir’deki “Live in Hell” başlıklı konserde de grupla sahneye çıkmış olabilir. Kronik’te ise ikinci gitara Ozan Çırak’ın geldiği, grubun dört kişiye çıktığı görülüyor.
Konser
16 Nisan 1991
Rock Party
Bilsak’ta gerçekleşen bu etkinliği yine Aptülkadir Elçioğlu sunarken, Güven Erkin Erkal DJ olarak “Radyo Perişan” başlığı ile konser aralarında seçtiği şarkıları paylaştı. Konserlerin öncesinde sahneye Serdar Öktem çıkıp Rock Kulüp hakkındaki soruları cevapladı. Sonra Kramp üç şarkı çalıp sahneden indi. Konser arasında Güven Erkin Erkal’ın repertuarı Hardal, Whisky, Mavi Sakal, Bulutsuzluk Özlemi, Asım Can Gündüz, Entalpi ve Devil gibi 80’li yılların yerli isimlerinden oluşuyordu. Sonraki gruplar sırasıyla Ten On Richter, Silent Scream ve Poseidon idi. Laneth sayfalarında anlatıldığı kadarıyla kayda değer olaylar Critical Mass sahneye çıkınca başladı. Seslendirdiği üç şarkıdan sonuncusu Blues Brothers filminden “Everybody Needs Somebody” oldu. Vokali bu şarkıda Savaş Demirkaya, Levent Atılgan ve Kaan Peridar üçlüsü paylaştı. Bu arada boş kalan bas gitarı Lords grubundan Alparslan devraldı. Critical Mass ile oldukça eğlenen ve son grubu izlediklerini düşünen seyircileri Aptülkadir Elçioğlu anonsuyla durdurdu, sürpriz bir grubun daha olduğunu açıkladı. Sahneye Metafor’u çağırdı. Seyircisiyle en son 28 Nisan 1990’da İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda buluşan Metafor büyük bir kadro değişiminden geçmişti. Bir yıl öncesinden sadece Kemal Kut ve Örgün Uğurlu kalmıştı. Grup beş kişi olmuştu. Bu şekilde Taksim Meydanı’nda çekildikleri bir fotoğraftan, bas gitara Babür Örtegen’in katıldığını söylemek mümkün. Davula daha sonra Death Project grubuyla ünlenecek olan Serhat Adalı, vokale ise Serdar Atabey geçmişti. Bilsak’ta Metafor “Planet of Death”, “Burning Fire” ve “Metafor” adlı şarkılarını seslendirdi. Bütün grupların sahnede sadece iki ya da üç şarkı çaldığı bu etkinliğin neden iki gün olarak duyurulduğu, iki güne daha başka nelerin sığdırıldığı merak konusu.