Parmağınız veya fare imleciniz ile sağa-sola kaydırarak olaylar arasında geçiş yapabilirsiniz.
3 Aralık 1988

Bursa Hakimiyet Rock Konseri

3 Aralık günü Bursa Hakimiyet gazetesi sponsorluğunda tahminen yine Sedat Yıldırım Sarıcı tarafından bir konser daha bu kez Tayyare Sineması’nda düzenlendi. Yeniden Mirage grubu konuk edilmiş, yanında Şebnem Ferah’ın tümüyle kız arkadaşlarından kurulu olan Volvox, 1994’te “Cognitio Confusa” adlı kaseti çıkaracak olan esrarengiz grup Bohem ve hakkında pek bir şey bilmediğimiz Formula grupları duyurulmuştu. İlk konserine çıkan Volvox’ta diğer isimler Ebru Bank (bas), Arzu Özbakır (klavye), Duygu Karpuz (gitar) ve Gül Ağırca (davul) idi. Bu kadro 1991 yılına kadar korunacaktı.

12 Kasım 1988

II. Ankara Rock Festival

1988-11-04 Mustafa İbadoğlu
4 Kasım 1988

Speed Metal Attack I

Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi için ilk milat Egzotik Band’in 30 Mayıs 1981 tarihindeki konseriydi. İkinci milat ise “Moda konseri” olarak da bilinen Speed Metal Attack I. İki milat da kendi metalci kitlesini görünür hale getirdi. Moda konseriyle birlikte ortaya çıkan “ikinci nesil” metalciler, birincilere göre daha sert müzikler seviyordu ve kılık kıyafetlerini daha şok edici bir imaj ile süslüyorlardı. Müzisyenler ve dinleyiciler arasındaki geçişlilik birinci nesile göre çok daha fazlaydı. Moda konserinde dolayısıyla seyirciler arasında geleceğin müzisyenleri, çizerleri, organizatörleri, fanzincileri bulunmaktaydı, sadece henüz kimse bunun farkında değildi. Sahneye önce Pentagram, sonra Metafor, en son da Metalium çıktı. Konseri içeride 800 küsur kişi izledi, bir o kadar da dışarıda insan kalmıştı. İçerideki keşmekeşte sinemanın koltukları kırıldı, organizasyonu üstlenen Pentagram o zamanın parasıyla 3 milyon TL zarar etti.

10 Eylül 1988

Blue Jean Top Rock II

İlgili olaylar:

21 Temmuz 1988

Kramp ve Kronik konseri

18 Mayıs 1988

Gençlik Günleri (1988)

Geçen seneki Gençlik Günleri’nin devamı olabilir. Bu etkinliğe ait elimizde sadece Kronik’in bir fotoğrafı var, katılımla ilgili başka bir bilgi ya da belge yok ne yazık ki.

İlgili olaylar:

1988-04-09 Kronik
9 Nisan 1988

Kronik ve Metafor konseri

Kronik’in ikinci konseri 9 Nisan 1988 tarihinde Üsküdar’da Selmani Pak Caddesi üzerinde bulunan Mutlu Düğün Salonu’nda Metafor ve Poseidon gruplarıyla gerçekleşti. Konserden bir fotoğraf sanki bir video kasetten alınan bir kare gibi göründüğü için konserin videoya çekilmiş olması kuvvetle muhtemel. İki bin liralık konser biletinin üzerinde Metafor grubu imzalı “Sizler için düzenlediğimiz konserimizde tüm arkadaşları aramızda görmek ister ve HARD’N HEAVY’li saatler dileriz” mesajı bulunuyordu. Bu konserde yer alan Poseidon hakkında hard rock yaptıkları dışında pek bilgi bulmak mümkün değil. Daha önce Kronik’in ve Pentagram’ın ilk konserlerinde rastladığımız grubun bilinen üçüncü konseriyken, Metafor’un performansı ise muhtemelen ilkti.

,
12 Mart 1988

Karikarock Gösterisi

12 Mart’ta Ortaköy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik müzik, sinema ve karikatürü performans paydasında bir araya getiriyordu. Üç kişilik klasik kadrosuyla Kramp sahnede konser verirken, bir yandan Güner Hasanoğlu’nun yönettiği “Yumurta” adlı kısa metrajlı film perdeye yansıtılıyor, bir yandan Aptülkadir Elçioğlu ve Tuncay Batıbeki sahnede sanatlarını icra ediyorlardı. Sekiz milimetrelik “Yumurta” filmi bitince makinist perdeye bu sefer otuz beş milimetrelik görüntüler oynatmaya başladı. Bu görüntülerde Kadir İnanır sürekli olarak bir adamı dövüyordu. Gösterinin ilanında “fuayede karikatür sergisi ve canlı espriler” de duyurulmuştu. Hey dergisinin Heavy Metal eki 28 Mart’ta çıkan sayısında gösteriyi “düş kırıklığı” olarak değerlendirdi. Doğan Sakin’i seyirciyle bütünleşememekle eleştiren yayın ayrıca “yaptığı küçük riflerle profesyonellik iddiasını böylelikle çürütmüş oldu” gibi ne anlatmaya çalıştığı belirsiz yergilerde de bulundu. Konserden keyif alan izleyicilerin hareketleri için “bir hafta sonu boşalımı” tabiri kullanıldı. Gösteri sonrası Bakırköy’ün yerel yayını Bakırkent dergisinde çıkan habere göre ise Kramp’ın izleyicileri arasında Cem Karaca da vardı. İki ismin burada tanışması sonucu Kramp’ı sonraki Cem Karaca konserlerinde açılış grubu olarak görmek mümkündü.

1988-03-12 Bandaj
,
12 Mart 1988

Bursa Hakimiyet Rock Festivali

1988’de Bursa Hakimiyet gazetesi işbirliğiyle Sedat Yıldırım Sarıcı en az üç yıl sürecek bir rock festivali geleneği başlattı. Bursa Hakimiyet gazetesinde verilen festival ilanında Bandaj, Combination, Suitcase, Crom, Mirage, Aksiyom, Shockwaves, Softart, Kahinler ve The Mood gruplarının Yazıcıoğlu Sineması’nda çalacağı duyuruldu. Mirage İstanbul’dan, The Mood ise Ankara’dan gelen konuklardı, bu durumda tüm elemanları Mimar Sinan Üniversitesi’nde okuyan Suitcase haricinde diğer tüm grupların Bursalı olduğu söylenebilir. 12 Mart’ta gerçekleşen festivalin ardından gazetede grup grup izlenimler paylaşıldı. Anlaşılan ilan edilenden biraz farklı bir kadro sahne almıştı. Örneğin İstanbul’dan henüz ikinci konserini verecek olan Pentagram adında bir grup gelmişti. Ayrıca Ankaralı senfonik rock topluluğu Airfax de ilanda adı geçmeyen gruplardandı. Airfax’ta Suden Pamir (vokal), Murat Tüzel (bas) ve Burak Toklutepe (gitar) bulunmaktaydı. Ayrıca yerel gruplardan Pegasus da sahne almıştı. Vokalde Şebnem Ferah’ın performansı Pegasus adına dikkat çeken noktalardan biri olmuştu. Şebnem Ferah aynı zamanda festivalde yer alan diğer bir grup olan Crom’un da vokalistiydi.

1988-03-06 Dr. Skull (3)
6 Mart 1988

Dr. Skull konseri

1988-02-21 Lychgate
21 Şubat 1988

The Year in Rock Festival

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa