Akbaba
Kuruluş yılı: 1985
Yola 1985 yılında “Vulture” adıyla çıkan Akbaba grubunun ilk kadrosunda Can Orkan Özülkü (vokal), Serhat Çiftdal (gitar), Tuncay Gündüz (klavye), Taylan Ersavaş (trompet), Aykut Demirel (saksafon) ile soyadları bilinmeyen Hakan (bas) ve Barış (davul) vardı.
Zaman içinde grubun kadrosu Can Orkan Özülkü (vokal), Serhat Çiftdal (gitar), Haydar Tacettin (bas), Aykut Sabak (davul), Tamer Turna (gitar) şeklinde değişerek klasik formuna ulaştı, grubun ismi ise Akbaba’ya dönüşerek Türkçeleşti. Ancak şarkılar yine İngilizce idi.
80’lerin ikinci yarısında bu kadroyla çok sayıda konser veren grup, 1990’a gelindiğinde vokal mevkiinde bir değişim yaşadı ve Can Orkan Özülkü’nün yerine Emre Özgen geldi. Grup bu kadroyla, Uzelli müzik ile anlaşıp albüm çıkarma başarısı gösterdi. “Moonlight” adıyla yayınlanan albüm 1990 sonbaharında raflardaydı.
Grup albümün çıktığı dönemde Boom Müzik dergisinin düzenlediği Fame Star yarışmasının heyecanı içerisindeydi, yıl sonunda sergilediği performansla yarışmayı kazanmayı başardı. Ancak grubun bundan sonraki ömrü pek uzun olmadı, 1992 yılına taşan bir Akbaba etkinliği bulunmamakta.
Akbaba, vokalde Can Orkan Özülkü ile 23 Ağustos 2016’da Dorock XL’de verdiği konserle sahalara geri döndü, ilerleyen yıllarda az sayıda konserler verdi.
Grubun stüdyo diskografisi: “Moonlight” (1990)
Rock-Art karma sergi
Yılın başlarında o zaman için yenilikçi bir etkinlik düzenlendi. Rock müzikle ilgilenen sanatçıları bir araya getiren Rock-Art karma sergisi Moda Kültür Merkezi’nde 18-28 Şubat arasında gerçekleşti. Aralarında Aptülkadir Elçioğlu, Altan Erbulak, Güven Erkin Erkal, İlhan İrem, Nuri Kurtcebe, Tuncay Batıbeki gibi tanıdık isimlerin bulunduğu serginin ardından, muhtemelen Nisan ayında aynı isimde otuz altı sayfalık bir dergi de çıkarıldı. Güven Erkin Erkal imzası taşıyan bu dergi, 1980 sonrası Türkiye’de gelişen rock ve heavy metal müziğe dair çıkmış ilk dergi olarak biliniyor. Sergi izlenimleri, birtakım şiirler ve çizimleri bir araya getiren derginin son sayfaları dönemin gruplarına ayrılmış. Aqua, Devil, Grup Buse, Mavi Sakal, Mazotlu Martı, Meridian 8763, S.O.S., Speed, Very Busy ve Vulture grupları hakkında tanıtıcı yazıların bulunması sebebiyle Rock-Art dergisi önemli bir kaynak.
Bursa 1. Rock Festivali
Akbaba’dan Haydar Tacettin’in verdiği bilgiye göre bu festival gerçekleşmedi.
Oradaydılar:
Akbaba Buse Detay Kolon Labirent Mavi Sakal Meridian 8763 Aydın İnce Aykut Sabak Can Orkan Özülkü Cevdet Tosyalı Dilek Öz Emin Ersoy Gökhan Elçin İlkay Türkozan İlker Arkış Kaan Altan Mehmet Vural Mete Aygüven Murat Tümer Murat Yılmazyıldırım Mustafa Yılgör Ozan Akça Özlem Dinçarslan Serhat Çiftdal Tamer Turna Tibet Ağırtan Turgut DenizciGençlik Günleri
Organizasyonun kime ait olduğunu bilmediğimiz bu festivalde sahneye 6 grup çıktı. Fotoğraflarda Akbaba dışında diğer grupları tanımlayabilmiş değiliz.
Blue Jean Top Rock
Festivalin ilanı ve afişinde Akbaba, Cast, Devil, Dizel, Kramp, Mavi Sakal, Meridyen ve Mirage grupları duyuruldu. 12:40’ta kapıları açılan, her grubun otuz dakika çaldığı festivalde ilk önce Mavi Sakal, Dizel, Mirage ve Akbaba sahneye çıktı. Dizel’de yakın zamanda ismini Reflex grubuyla duyuracak olan Murat Net konuk olarak sahnedeydi. Sırada afişte adı geçen Cast grubunun yerine sahneye içerisinde Kudret Kurtcebe ve Yavuz Çetin’in bulunduğu Grup Mu vardı. Sandalyede oturarak çalan, davulcusu olmayan dört kişilik grup, seyircilere country tarzında bir dinleti sundu. Ardından sırasıyla Kramp, Meridyen ve Devil sahne alarak festivali tamamladı. Kramp sahneye çıktığında bir süre sessiz kaldı. Ardından Doğan Sakin, bu etkinlikte grupların para almadıklarını ancak seyircilerin bilet satın alarak girdiğini söyleyip organizasyon ekibinden dışarıda bilet alamayan insanlar için kapıların açılmasını talep etti ve kapılar açıldı.
Oradaydılar:
Akbaba Devil Dizel Grup Mu Kramp Mavi Sakal Meridyen Mirage Adem Sağıroğlu Aykut Sabak Can Orkan Özülkü Cevdet Tosyalı Doğan Sakin Emin Ersoy Ercan Birol Gazanfer Vatansever Gürdal Şahin Gürkan Kurtkaya Haydar Tacettin İdris Tübcil Kaan Altan Kudret Kurtcebe Levent Yücel Murat Net Murat Tümer Mustafa Kos Nejat Tekdal Nezih Onur Nizam Taşdöğen Ozan Akça Sabahattin Taşdöğen Şahin Toros Serhat Çiftdal Tamer Turna Tanju Eren Teoman Yakupoğlu Tibet Ağırtan Tuncer Taşdöğen Yavuz ÇetinBlue Jean Top Rock II
Önceki yıl ilki gerçekleşen Blue Jean Top Rock festivalinin ikincisi yine İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda Akbaba, Klips, Mirage, Mavi Sakal, Pi ve Sadaks gruplarının katılımıyla organize edildi.
İlgili olaylar:
Oradaydılar:
Akbaba Klips Mavi Sakal Mirage Pi Sadaks Ahmet Çokberk Aykut Sabak Can Orkan Özülkü Emin Ersoy Ender Akay Gür Akad Gürkan Kurtkaya Hakan Sözen Hakkı Doğusoy Halit Sözen Haydar Tacettin Kaan Altan Mümtaz Solmaz Murat Tümer Orhan Erişir Serhat Çiftdal Sunay Özgür Tamer Turna Tanju Eren Teoman Yakupoğlu Tibet Ağırtan Yücel Altınbaş1. Çapa Rock Festivali
17 Nisan ile 1 Mayıs arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından Çapa kampüsünde bir rock festivali düzenlendi. Etkinlik için dönemin metalci çizerleri Metin Demirhan ve Oytun İdil birer poster hazırladılar ancak bu posterler üzerinde grup, program ve mekan bilgileri bulunmamaktaydı. Festivalin bir başka posterine Boom Müzik dergisinin konser afişlerini derlediği bir sayfasında rastlamak mümkün oldu. Buna göre program şöyleydi: 17 Nisan’da Kwashi ve Hush, 18 Nisan’da Poseidon ve Akbaba, 20 Nisan’da Atmosfer ve Airmail, 24 Nisan’da Lords, 25 Nisan’da Monoton ve Inhibitörs, 27 Nisan’da Lotus. Her biri 16:30 saatinde başlayan konserler Çapa Tıp Fakültesi 14 Mart Amfisi’nde gerçekleşti.
Yıldız Üniversitesi 2. Müzik Yarışması
Yarışma dahilinde Akbaba da sahne alan isimler arasındaydı. Yarışmanın geri kalanına ait bir bilgi ya da belgemiz yok.
Grinder, Pentagram, Akbaba konseri
Türkiye’ye ilk defa bir yabancı metal grubu konser vermek üzere geliyordu. Alman thrash metal grubu Grinder, Moda’da bulunan KISS Müzik Evi’nin organizasyonuyla İstanbul Açıkhava Tiyatrosu sahnesine getirildi. Grup 1984 yılında kurulmuştu ve henüz iki albümü vardı. O konserin tanıkları Grinder’ın matah bir grup olmadığını, günün diğer grupları Pentagram ve Akbaba’nın çok daha iyi performans sergilediğini çeşitli mecralarda dile getirmektedir. Grinder “Türkiye’de konser veren ilk yabancı metal grubu” unvanı dışında hafızalarda iyi bir yer edinemedi.
12 Mayıs Pentagram’ın muhtemelen kaset sonrası verdiği ilk konseriydi, dolayısıyla uzun süredir beklediği kasete kavuşmanın sevincindeki seyircilerin ilgisi daha çok Pentagram üzerindeydi. Grup repertuarına o gün sadece kasetten şarkıları almıştı, listede “Mephistopheles”, “Rotten Dogs”, “Pentagram”, bas solo, “Metal Not Dead”, gitar solo ve “Powerstage” vardı. Murat Net sarı zebra desenli gitarıyla dikkatleri üzerine çekiyordu. Konser videoya alındı, ancak henüz bu satırlar yazılırken görüntüler su yüzüne çıkmadı.
Sahnede hem Grinder’ın, hem de Pentagram’ın brandası gerilmişti. Böyle bir durumda spotlar pek Akbaba’nın üzerinde değildi. Ancak onlarda da bir değişiklik dikkati çekiyordu. 80’lerde Akbaba sahnesini neşeli hale getiren başlıca unsur olan vokalist Can Orkan Özülkü gruptan ayrılmıştı, yerine Emre Özgen geçmişti. Bu yine de Akbaba’nın Emre Özgen ile çıktığı ilk konser değildi, önceki haftalardan birinde İstanbul Belediyesi’nin düzenlediği “Beyoğlu Şenleniyor” adlı kültür etkinlikleri kapsamında Exon grubuyla birlikte İstiklal Caddesinde bir sokak konseri vermişlerdi.
Akbaba konseri
Akbaba grubunun Boom Müzik dergisi tarafından düzenlenen Fame Star yarışmasının açılışını yaptığı konseri.
Fame Star ’90 Finali
22 Aralık’ta, Boom Müzik dergisinin düzenlediği Fame Star ’90 yarışmasının finali Galleria adlı alışveriş merkezinde yapıldı. Yarışmada finale Akbaba, Fethi Taner ve Toplama Adamlar ile Seyir Defteri grupları kalmıştı, her biri buz pisti üzerinde kurulan sahnede jüri karşısında son bir performans daha sergiledi. Jüri ekibinde Fame City genel müdürü Ferit Ferhangil, Boom Müzik dergisi yayın yönetmeni Soner Olgun, Pop-Sav yönetim kurulu üyesi Ali Rıza Türker, Pop-Sav genel sekreteri Ali Kocatepe ve TRT yapımcılarından Cumhur Atalay bulunuyordu. Finali Altuğ Yücel takım elbise üzerine palyaço saçı ve burnu takarak sundu. Jüri üyeleri üç gruba da plaketlerini verdi. Ardından yarışmanın kazananı açıklandı: Sahneye o gün beş kişilik nefesli çalgılar, dokuz kişilik yaylı çalgılar ve iki vokalist takviyesiyle kalabalık çıkan Akbaba grubu birinciliğe layık görülmüştü. Ödül ise Fame City’den iki milyon, Boom Müzik dergisinden bir buçuk milyon Türk lirası şeklindeydi. Buna ek olarak çeşitli markalardan hediyeler ve Marşandiz ses kayıt stüdyosunda bir beste kaydetmek de Akbaba’nın kazandığı şeyler arasındaydı. Akbaba bu konserdeki kalabalık formasyonunu gelecekteki bazı konserlerde tekrarlayacaktı.
Akbaba ve Dr. Skull konseri
Yılı bitirmek Akbaba’ya nasip oldu. Yanlarında Dr. Skull grubu da bulunuyordu. 29 Aralık’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen konser, afişinde “1990 yılının son konseri” olarak duyuruldu. Yine afişte gitar çalan huysuz Noel Baba figürü dikkati çekiyordu. Bu bir bakıma bir yılbaşı kutlamasıydı. Güven Erkin Erkal’ın organize ettiği konserde önce Akbaba bir saatlik sürede çalarken, Dr. Skull grubu İstanbul seyircisine ilk defa hitap etme imkanı buldu. Bu açıdan bu konser doktorlar için değişik bir deneyimdi. Yine oldukça iyi bir performans sergilemelerine karşın İstanbul seyircisi ilginç bir şekilde sahnedeki konseri oturdukları koltuklarda tiyatro izler gibi izliyordu. Son şarkı öncesi Alper Yarangümeli bir anons yaptı, bunun son şarkı olduğunu söyledi ve seyirciyi şarkıya eşlik etmeye davet etti. Bu anons seyirciyi ateşlemeye yetti ve “Everyday Everynight” esnasında ortalık coşkuyla karıştı. Seyirci nihayet konserin farkına varmıştı ancak şarkı bittiğinde Dr. Skull sahneden indi. Bis için yapılan tezahüratlar sonuçsuz kaldı. 1990 yılı da bu şekilde kapandı.
Genç İstanbul Müzik Şenliği
Eylül ayı sonuna kadar sürecek bir konserler dizisi Güven Erkin Erkal tarafından RC Kola sponsorluğunda “Genç İstanbul Müzik Şenliği” adıyla organize edildi. Etkinliğin posterine göre organizasyon İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı için hazırlanmıştı. Programa göre her gün saat 16:00’da Taksim Meydanı’nda gerçekleşen konserler için Asım Can Gündüz (16 Eylül), Atmosfer (17 Eylül), Akbaba ve Virüs (19 Eylül), Gür Akad Band ve Sawdust (20 Eylül), Beyaz Yunus ve Kesmeşeker (21 Eylül), Gökkuşağı ve Şimdiki Gençler (22 Eylül), Vera Lynn ve Badluck (23 Eylül), Cultus (24 Eylül), Medussa (25 Eylül), Zen (26 Eylül), Volvox (27 Eylül), Fiasco ve Whisky (28 Eylül), Devil ve China Band (29 Eylül), ve son olarak Nuhun Gemisi (30 Eylül) isimleri duyuruldu. Şenliğin kalabalık grup listesinde dikkati Asım Can Gündüz, Whisky ve Devil gibi 80’li yılların öncü isimleri çekmekteydi. Üç isim de uzun süredir çeşitli sebeplerle sahnelerde görünmüyordu, bu şenlikle birlikte tekrar seyircilerle buluştular. Bu konserlerden Asım Can Gündüz’ün performansı Laneth dergisinin Ekim 1991 sayısının bir sayfasında yer buldu. Sahneye dört kişilik, “Affetmez” adını verdiği grubuyla çıkan Asım Can Gündüz, toplam on üç şarkı seslendirdi. Öne çıkan şarkılar ise “Keriman Teyze”, “Delikanlı”, “5 Dakika Evvel”, “Turkish Girls”, “Fire”, “Anasının Gözü”, “Boku Yedik” ve “Seninle Dans Ederken” oldu.
Hasankeyf Yaşamalı – Dev Rock Konseri
Devil’in geri dönüş konseriyle aynı tarihte bir başka rock konseri duyuruldu. Afişte Bulutsuzluk Özlemi, Ezgi’nin Günlüğü, Kesmeşeker, Akbaba ve Asım Can Gündüz isimleri yer alıyordu. Etkinliği izlemek ücretsizdi. Aynı güne iki konserin çakışması tartışmalara sebep oldu. Konserin basında oluşan yankılarından gördüğümüz kadarıyla Asım Can Gündüz ve Ezgi’nin Günlüğü sahne almadı.