1990-08 Boom Müzik (Pentagram)

Sonunda Pentagram

Boom Müzik dergisinin Ağustos 1990 tarihli sayısında yer alan Pentagram röportajı. Grubun ilk kasetini yeni çıkardığı zamanlar… Aşağıdaki metni takip ederek röportajı okuyabilirsiniz:

Uzun yıllar bekledi Pentagram. Sonunda ilk Türk metal kasedini piyasaya çıkarmayı başardılar. 40 saatlik stüdyo çalışmasının ürünü olan kaset müzik dünyasında umulanın çok üzerinde bir satış gerçekleştirdi. Şu anki amaçları; Türkiye’de yapılabilecek en sert müzik türünü yapmak ve daha yumuşak türlerin önüne geçmek. Müziğin progressive olmaya döndüğü günümüzde, Pentagram da, ileride daha melodik diyor.

Beklenen oldu! “Çıkar-çıkmaz, olur-olmaz” tartışmaları arasında, Türkiye’nin ilk speed-metal kaseti piyasada. Kasetin oluşumu, satışı ve sonuçları hakkında konuşmak ve bir durum değerlendirmesi yapmak için Pentagram ile bir araya geldik.

Kaset 40 saatlik bir stüdyo çalışması sonucu oluşmuş. Stüdyo aşamasında birtakım imkansızlıklarla karşılaşmış olmaları grubu biraz sınırlamış. Örneğin akustik yerine elektro davul kullanmış olmaları ve iyi bir stüdyo teknisyeninin olmaması onları rahatsız eden faktörler. Ayrıca maddi imkansızlıklardan kaynaklanan “saat” kaygısı da sınırlayıcı bir etken (grup, stüdyodaki, üç dakikalarının bir aya eşit olduğunu söylüyor!).

Tüm bunlara rağmen kasetten memnun olduklarını belirten grup, 3 senelik bestelerden oluşan bu kaydın kendilerini müzikal açıdan tatmin ettiğini söylüyor.

Ancak “Bu noktada esas önemli olan, Türkiye’de bir speed metal kaseti çıkartabilmiş olmaktır. Bizi asıl tatmin eden de bu zaten” diyor grup. Kaset satışından da çok memnun olduklarını açıkça ifade ediyorlar.

Grup, “niye özellikle speed metal” şeklindeki sorumuza da şöyle cevap verdi. “Türkiye’de yapılabilecek en sert müzik türünü yapmak ve daha yumuşak türlerin önünü açmak istedik…” Bu durumda tüm dünyada speed metal türünden progressive doğru bir kayış olduğu gibi Pentagram müziğinde de bu türden bir değişim olup olmayacağı yolundaki soruya cevapları, “Olabilir. Hatta bundan sonraki çalışmalarımızın daha melodik olacağını göreceksiniz” oldu.

Konserle ilgili problemlere gelince de, bu konuda en büyük eksikliğin, organizasyon yetersizliği olduğunu söylüyor. Kendi konserlerinde taşkınlıkların olmadığını ve seyirciden memnun olduklarını belirtiyorlar.

Speed ve thrash türlerinin hiçbir zaman silinip gitmeyeceğini savunan grup, olsa olsa şu an yaşanan karlı dönemin etkisini azaltabileceğini söylüyor.

Bu arada Mayıs ayında beraber konser verdikleri Alman grubu Grinder’ı kendileriyle kıyaslamaktan kaçınarak, “Grinder çok iyi grup, zaten 45 konser ve 3 plak, bu soruya yeterli bir cevaptır” diyorlar.

Pentagram elemanlarının müzik eğitimleriyle ilgili sorumuza aldığımız yanıtlar şöyle.

Ritm gitar ve vokallerdeki Hakan Utangaç, Türkiye’deki müzik eğitimi sisteminin hiç elverişli olmayışından dolayı belli eğitim alamadığını ancak 5 yıldır kendi çabalarıyla gitar çaldığını söylüyor.

Davulcu Cenk Ünnü de gene 5 yıldır davul çaldığını belirtirken bas gitardaki Tarkan Gözübüyük ise küçük yaştaki 6 yıllık klasik piyano eğitiminden sonra, 5 yıldır da bas çaldığını söylüyor. Solo gitardaki Murat Net ise 8-9 yıllık gitar hayatına bir de Amerika, G.I.T.’deki yaz kursunu eklemiş.

Türkiye’nin ilk “kasetli” speed metal grubu Pentagram’ın son mesajı ise şöyle: “Tüm seyirci ve kaset alanlara sevgiler ve diğer gruplara da cesaret diliyoruz. Müzik dergisine teşekkürler”

Pentagram, yıllarca çabaladıktan sonra ilk Türk metal kasetinin kahramanı olmayı başardı. Aklına gelen herkesin, daha doğrusu aklına başka bir şey gelmeyen herkesin alabildiğine saldırdığı bir hedef tahtasının, saldırganların bile büyüklüğünü yadsıyamadığı bir medya haline gelmesinin kanıtı oldu Pentagram.

Pentagram’ın metalin en sert türlerinden birisi olan Speed ile açtığı yoldan kaset çıkarma amacında olan birçok topluluğumuzun geçmeye başlaması yerli metal kasetlerinin en sevindirici yanı. Pentagram’ın ardından Dr. Skull, Objektif kasetlerini piyasaya çıkardılar. Akbaba, King White ve Metalium’un kasetleri de sırada.

Bir zaman dinlenmesi gazeteler dolusu eleştirilen bir türün bir yıl gibi kısa süre içinde kasetlerce çoğalması ne kadar sevindirici.

Pentagram uzun süre kasetini çıkarmayı kabul edecek bir plak şirketi aradı. Kaset sonunda vitrinlerde boy gösterdi ve hem Pentagram elemanları hem de kaset yapma amacındaki diğer rock toplulukları amaçlarına bir adım daha yaklaşmış oldular. Pentagram’ın altı yıllık geçmişinin ardından ürettiklerini bir araya getirip hayranlarına sunduğu kaseti satış açısından da oldukça başarılı bir grafik çiziyor ve listelerde yükselişini sürdürüyor.

Yorum yap:

1 yorum var