İstanbul şehrinde gerçekleşen olaylar, eskiden yeniye doğru:
1981-06 Gong (Egzotik Band, Devil)
,
30 Mayıs 1981

Egzotik Band ve Exorcist Child Konseri

Türkiye’de 1980 sonrası rock hareketinin bilinen ilk konseridir. Egzotik Band’in organize ettiği bu konsere Devil, o zamanki adıyla Exorcist Child da katılmıştı. Bu konserin alamet-i farikası korsan gösterilerdi. Sahneye önce bir çift çıkıp o dönem için erotik sayılabilecek bir dans ile müziğe eşlik etti. Konserin sonunda ise grup doğaçlama çalarken seyircilerin arasından kabarık saçlı, kot ceketli bir genç atladı ve şarkı söylemeye başladı. Bu performans seyircinin hoşuna gitti, çıkmakta olan seyirciler tekrar salona döndüler. Bu dakikalar Türkiye’de 1980 sonrası rock müziği için fitili ateşleyen anları içeriyordu. Konser sonrası Gong dergisinden Deniz İzgi, “Putlar Yıkılıyor” başlığıyla konseri iki adet sayfaya taşıdı. Sahneye fırlayan isim Levent Baki idi ve bu performansı ile Türkiye müzik dünyasında put kabul edilen müzisyenleri yıkıyordu. Bundan sonra Egzotik Band’in Levent Baki’yi yanına alıp almayacağı, konsere şahit olan dinleyiciler açısından bir soru işaretiydi.

1981-09-05 Egzotik Band
,
5 Eylül 1981

Egzotik Band Konseri

Egzotik Band’in İstanbul’daki ikinci konseri. Konser öncesinde vokalist olarak sahneye Levent Baki’nin çıkması bekleniyordu ancak bu gerçekleşmedi. Konserde vokalleri Ercan Birol ve Halil Bal paylaştı, Levent Baki ise konseri arka sıralardan izledi. Konser sonunda bunun sebebini merak eden seyircilere Levent Baki bir açıklama yaptı. Böylece 30 Mayıs’ta doğaçlama bir şekilde başlayan Levent Baki ve Egzotik Band birlikteliği, birkaç provanın ardından planlı bir birlikteliğe dönüşemeden sona erdi.

Egzotik Band (5)
,
31 Ekim 1981

Egzotik Band Konseri

Sabahattin Taşdöğen’in Egzotik Band ile sahneye çıktığı ilk konserdi. Egzotik Band’in İstanbul’daki üçüncü, toplamda ise beşinci konseriydi. Yaklaşık 700 kişinin izlediği konseri Hey dergisinden Serpil Özkaynak “Egzotik Band kabına sığmıyor” başlığıyla haber yaptı. Habere göre çalınan şarkılar şu şekildeydi: İlk bölümde “Fantazi”, “Kördüğüm”, “Sultanın Dansı”, “Sabahın Sesi”, “Doğuş”, “Sakat” ve “Vibration”, ikinci bölümde ise “Blues”, “Hani Bana Söz Vermiştin”, “Rock’n Roll”, “Bakma Bana Öyle Aşık”, “Sabaha Kadar” ve “Hey Başlasana”. Konserden bir gün sonra Sefa Ulaştır askerlik hizmetini gerçekleştirmek üzere gruptan geçici olarak ayrıldı.

,
26 Aralık 1981

Boğaziçi Üniversitesi’nde Konser

26 Aralık 1981 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde bir konser açıklandı: Egzotik Band, Ra, Kasırgalar, Burak-Onur-Ercan ile Asım Can Gündüz ve Ambulans grupları sahne almaları için duyurulan isimlerdi. Egzotik Band bu konserde sahneye çıkmadı, ancak Halil Bal ve Gökhan Pekkaya etkinliğe seyirci olarak katıldılar. Münir Tireli’nin Türkiye’de Grup Müziği: 1980’ler kitabının 152 numaralı sayfasındaki bilgiye göre bu konsere Burak-Onur-Ercan, E-5, Son Dakika, Ra, Geniş Açı ile Asım Can Gündüz ve Ambulans grupları çıktı. Hey dergisindeki habere göre ise bu gruplara ek olarak Kasırgalar vardı.

Bu konserin duyurulduğu gazete kupüründe Ra, Asım Can Gündüz ve Ambulans ile Egzotik Band’in fotoğrafları yayınlandı ve belki de ilk defa “yeni dalga” tabiri kullanıldı. Bu sayfada Egzotik Band’in fotoğrafı güncel değildi. Mart-Nisan 1981 dönemindeki, Selami Sevinç ve Gürdal Polat’ın olduğu dört kişilik kadronun fotoğrafı basılmıştı. Aynı retrospektif tercihi 15 Haziran 1983 tarihli Gong dergisi de sergileyecek, Egzotik Band’in Mart-Nisan 1981’de bir arada olan bu kadrosunu sayfasına taşıyacaktı. Ra’nın fotoğrafında Sabih Cangil (gitar), Altan Üze (Bas), Karaca Somer (vokal), Erhan Akhan (davul) ve Tamer Sevgen (viyolonsel) görülüyordu. Asım Can Gündüz ve Ambulans fotoğrafı ise tahminen Gürol Ağırbaş (bas) ve Adnan Yılmaz’ı (davul) içeriyor.

24 Ocak 1982

Asım Can Gündüz Konseri

Asım Can Gündüz ve Ambulans’tan önce sahneye Levent Baki yeni grubu Kavimhan ile çıktı. Folklorik sahne kostümüyle seyircilerin karşısına çıkan ve esasen o dönem arabeske meyleden Ersen Dinleten’in Dadaşlar grubu üyelerinden oluşan Kavimhan, o sıralar mecburen Almanya’da olan Cem Karaca’nın yokluğunu doldurmayı amaçlıyordu. Levent Baki’yi 30 Mayıs 1981 konserindeki putları yıkan performansıyla tanıyan izleyiciler için Levent Baki’nin bu imajı ve müzik tarzı bir sürpriz oldu. Diğer bir deyişle, Levent Baki ile yeni dalganın yollarının ayrıldığını bu konser belgeledi.

Boğaziçi Üniversitesi konserinden ziyade, Lunapark Gençlik Müzikholü’nde gerçekleşen bu konser ile birlikte Asım Can Gündüz adını Türkiye’deki rock müzik takipçilerine duyurmaya başladı.

1982-01-31 Ra (Hodri Meydan Kültür Merkezi)
31 Ocak 1982

Ra Konseri

Ra’dan önce Burak-Onur-Ercan üçlüsü sahneye çıktı. Bu grubun Onur ve Ercan’ı daha önce Geniş Açı grubunda Halil Bal ile birlikte sahne almıştı. Mart 1982’de Ercan’ın Geniş Açı’ya dönmesi üzerine gruba katılan Serdar ile birlikte grubun adı Burak-Onur-Serdar (BOS) olarak değişti. 31 Ocak’ta Hodri Meydan Kültür Merkezi’nde Ra’nın öncesinde çıkan Burak-Onur-Ercan, “Es”, “Büyük Candy”, “Korkak”, “Baby Baby” ve “Eşşek” adlı şarkılarını seslendirdi. Ardından sahneye Sabih Cangil, Altan Üze, Karaca Somer, Erhan Akhan ve ikinci gitarcı olarak Faruk Kurtulmuş’tan oluşan kadrosuyla çıkan Ra seyirciyle güzel bir iletişim kurdu, “Overture”, “Fool Fool”, “Ordinary Joys”, “Same Days”, “The Wizard”, “Sosyete” ve “Rock Fever” isimli şarkıları ile seyirciler coşkulu dakikalar yaşadı. Ancak bu çaldıkları şarkılar repertuarlarının sadece yarısıydı. Performanslarını, salon programında tiyatro oynatılma saatinin gelmesi gerekçesiyle yarıda kesmek zorunda kaldılar.

,
6 Mart 1982

Egzotik Band Konseri

Grubun menajerliğini üstlenen Orhan Ümmetoğlu ve Kadirbeyoğlu Holding için Fitaş Sineması yeterince prestijli bir yer değildi, 6 Mart için Şan Sineması’nı ayarladılar. Ses dergisinde çıkan habere göre grubun çaldığı şarkılar şöyleydi: “Fantazi”, “Kördüğüm”, “Sultan’s Dance”, “Doğuş”, “Sakat”, “Vibrations”, “Blues”, “Rock’n Roll”, “Hani Bana Söz Vermiştin”, “Sarı Yuvarlak”, “Hey Başlasana”. Yine aynı haberde Egzotik Band’in Ankara konserinin dışında Bursa, İzmir ve Adana’da da çaldığı yazıyor. Grubun kariyerinde Bursa ve İzmir konserlerinin de olduğu biliniyordu ancak 30 Mayıs 1981 ile 6 Mart 1982 arasında hangi ara bu konserlerin verildiği bilgisi yok.

1982-05-22 Ra
22 Mayıs 1982

Ra Konseri

Arkadaki alüminyum enstalasyon ile dikkat çekiyordu. Bu konser grubun Karaca Somer ile verdiği son konser oldu.

,
26 Haziran 1982

Omega Konseri

O yılın İstanbul Festivali kapsamında gelen grup Türkiye’deki ilk yabancı rock konserlerinden birini verdi. Aslında bu konser uzun süre bilinen ilk yabancı rock konseri olarak anlatıldı, ancak 60’lar ve 70’lerden Earth & Fire, Embryo ve The Four Pennies gibi grupların performansları bu unvanın Omega’dan alınmasına sebep oldu. Yine de şöyle demek mümkün: 1980 sonrasında rock dinleyen neslin izlediği ilk yabancı konserdi Omega’nın İstanbul konseri.

1982-11 Gong (Devil)
,
20 Kasım 1982

Devil Konseri

17 Kasım tarihli GONG ile beraber girilince yüzde 20 indirim kazanılan Devil konseri bugün gerçekleşti.

Devil’ın 20 Kasım 1982’deki konserine Gong dergisi bir nevi ucuzlatıcı davetiye işlevi görüyordu. Neden “Yerli KISS” mevzusuna bu kadar takmışlar bilinmez Haberin tam metni şu şekilde:

,
22 Ocak 1983

Asım Can Gündüz’ün Rock Şenliği

Asım Can Gündüz ve Ambulans, Egzotik Band, Devil ve Ra grupları sahne aldı. Ambulans grubu “Delikanlı”, “Antarktika” ve “Peace of Hate” adlı şarkılarını çaldı. Egzotik Band ise yeniden yapılandıktan sonraki ilk konserini veriyordu. Davulda Hacı Murat Özbey ve vokalde Karaca Somer ile dört kişi sahne alan grup, yeni İngilizce şarkılarını dinleyicilerle buluşturma imkanı buldu. Örneğin “Jules Verne”, “Feedback”, “That’s My Life” gibi şarkılar çalındı. Gruplar bu konser öncesi Gong dergisi için bir araya gelip toplu bir fotoğraf çekilmişlerdi. Bu konserin bir diğer özelliği de Asım Can Gündüz’ün “Godzilla” adını verdiği devasa ses sistemini kullanmasıydı.

6 Mart 1983

Whisky ve E-5 konseri

Whisky’nin bu konserde hangi şarkıları çaldığı bilinmiyor ancak o zamanlar Kamil Özaydın’ın yazdığı şarkılar arasında “Lütfen”, “Haliç (Bok Kokuyor)”, “Daha Yaşın 21”, “Karikatür”, “Haydi Rock’n’Roll”, “Sürat Hız Neşe” ve “Yenisine Sağlık” bulunmaktaydı. Şiirsel anlamda seviye atlamak için Kamil Özaydın’ın arkadaşı Ahmet Dağaşan gruba dahil oldu ve örneğin “Bak Biz Genciz” şarkısının sözlerini yazdı.

,
27 Mart 1983

Genç Yıldızlar 1. İstanbul Müzik Şöleni

Devil ve Whisky gibi yeni dalganın en büyük gruplarından ikisinin bir araya geldiği ilk konserdi bu. Devil’in organize ettiği bu festivalin ilan edilen diğer katılımcıları Ra, E-5, Keops, Latin-2, Danger ve Fantastik iken, 50 yaşındaki Togay Kuzay da Devil dans grubuyla birlikte Tepebaşı Gazinosu’nda bir gösteri yaptı. Onyedi dergisinin Mayıs 1983 sayısında bu festivale iki tam sayfa ayrıldı. İlan edilenden farklı olarak sahneye Sekant ve Aqua grupları çıkmıştı. Yazıya atılan “Discolara Ölüm” başlığından anlıyoruz ki ilk “Popçular dışarı!” vakası bu festivalde gerçekleşmişti. Festivale çıkan bazı grupların yüksek volümlü müzikten uzak icralarda bulunması, metalci gençliğin protestolarına yol açtı. Seyirciler arasında, birkaç sayfa içerisinde, sonraki bölümde bahsedilecek olan Avcılar tayfası da bulunmaktaydı ve muhtemelen protestolara onlar da katıldı. Onyedi dergisindeki yazıda bahsedilen bir başka dikkat çekici durum ise seyirci ile müzisyenlerin, müzik dinleme eylemine farklı bakışlarda bulunmalarıydı. Seyirci konsere deşarj olma motivasyonuyla geliyor, bu sebeple konserde bağırıp çığlıklar atıyor, masalara çıkıyor ve bazen de masaları kırıyordu. Müzisyenler ise dikkatli ve sessizce dinleyen, sadece şarkı sonlarında alkışlayan bir seyirci bekliyordu.

Onyedi dergisine göre seyircinin en çok beğendiği gruplar Danger, Ra ve Devil idi. Danger ve Whisky de orada tanışıp birlikte bir fotoğraf çekildiler.

Ayrıca konser öncesinde GONG dergisinde grup tanıtımları da yayınlandı.

,
1 Haziran 1983

Onyedi Gençlik Festivali

Onyedi dergisinin düzenlediği Gençlik Festivali 1-5 Haziran 1983 tarihlerinde Budak Sineması’nda gerçekleşti. Festivalde konumuzla alakalı olarak Ra’nın sahne aldığını biliyoruz.

,
10 Haziran 1983

Kobra konserleri

Almanya’da yaşayan Türk rock grubu Kobra 10-11-12 Haziran 1983 tarihlerinde üç adet konser vermişti. Gruba Berlin’den Sandwich adında bir grup da eşlik etti. Onyedi dergisindeki röportajda Fevzi Bineytioğlu grubun tarzını “orient rock” olarak tanımlıyordu. Almanya’da haftalık dergilerden Stem, grubun tarzı hakkında şöyle bir detay vermiş: “Bu yepyeni müzik türü, geleneksel Türk ritm ve armonilerini Batı’nın sert rock müziğiyle birleştirmeyi çok iyi başarmış”. Grubun imkanlarının Türkiye’deki gruplardan daha iyi olduğunu söylemek mümkün, Fevzi Bineytioğlu grubun ses sisteminin Türkiye’de bir eşi daha olmayan nitelikte olduğunu belirtiyordu. Ayrıca on Avrupa şehrini kapsayan bir turne yapmışlar. Bir albümleri yayınlanmış. Avusturya ve İsviçre de dahil olmak üzere sekiz defa televizyona çıkmışlar. Bu denli yoğun aktiviteyi gerçekleştirmek Türkiye’deki yeni dalganın içerisindeki gruplar için henüz hayal düzeyindeydi demek abes olmayacaktır.

,
25 Haziran 1983

1983 Yaz Sezonu Rock Festivali

Aqua, Danger, Devil, Face to Face, Ra ve Whisky’nin katıldığı festival 25 Haziran’da, Budak Sineması’nda gerçekleşti. Gong’da çıkan habere göre bu kez seyirci az sayıdaydı, sadece üç yüz elli kişi gelmişti. Sebepleri üzerinde Gong dergisinin üç teorisi vardı: “Kimi bunu Fenerbahçe’nin maçına bağlarken, kimi de yetersiz reklamdan söz ediyor, kimi ise yerli Rock gruplarının şu andaki biçimleri artık esprilerini yitirdiklerini belirtiyordu”. Yeni dalganın en çok haberini yapan derginin hemen tehlike çanlarını çalıyor olması ilginçti. Habere göre grupların performansları içerisinde Whisky öne çıkmıştı. Danger’dan Mayıs 1983’te ayrılan Hakan Tankut, Hakan Terim ve Murat Uzun’un kurduğu Face To Face grubu dergiye göre günün en kötü grubuydu. Danger’da kalan Adnan Dilek ve Ali Rıza Tarım’ın yanında bu konsere Tuncer Ocak (bas), Cengiz Tuncer (davul) ve Mahmut Özen (gitar) çıktı. Aqua grubu ise davulda Hakan Kurşun, gitarlarda Cem Canbay ve Erkut Akyazı, bas gitarda Turgut Akyazı, gitar ve kemanda Cem Berksoy’dan oluşan kadrosuyla sahne aldı. Cem Canbay ve Cem Berksoy tarafından 1982’de kurulan grup, Nisan 1983’te de Tepebaşı Gazinosu’nda bir konser vermişti. Soft rock tarzında müzik yapan Aqua, Gong tarafından deneyimsiz ancak geleceği en parlak gruplardan biri olarak değerlendirildi.

13 Eylül 1983

Hatıra fotoğrafı: Avcılar Tayfası

Avcılar Tayfası’ndan, zaman zaman Devil ve Kramp’ta da vokalistlik yapacak olan Tülay Kayacık’ın doğum günü kutlamasında tanıdık isimler bir aradaydı.

1984-01-25 Gong (Clips)
,
16 Ocak 1984

Clips Konseri

Devil’den ayrılan Derya Bozkurt’un White Cheese’den tanıdığı Gür Akad ile birlikte kurdukları Clips grubu 16 Ocak’ta, Egzotik Band ise 17 Ocak’ta Hodri Meydan Kültür Merkezi’nde konser verdi. İki gün arka arkaya gerçekleşen bu iki konser rock müziğin sırasıyla yumuşak ve agresif örneklerini seyirciyle buluşturdu. Clips için Gong dergisi “plak gibi çaldı” ifadesini kullanırken, Egzotik Band ise aynı dergiye göre ses duvarını aşmıştı. Konserlerin organizatörü, o dönem Egzotik Band’in menajerliğini üstlenmiş olan Erol Pekcan idi. Pekcan konserlerde sunuculuk yaparak grupları takdim etti. İlk konserini 1983’ün sonlarına doğru Enis Fosforoğlu Tiyatrosu’nda veren Clips’te, sahnede gitar ve vokaldeki Gür Akad ve davuldaki Derya Bozkurt’un haricinde basta İlkin Deniz ve klavyede Emre Tukur performans sergiledi. Basında çıkan izlenimlere göre Clips sahnede “gürültü” yapan gruplardan değildi. Bu bakımdan Ra’ya benzetilen grubu Asım Can Gündüz, konser sonrası Hey dergisinde kaleme aldığı yazıda “lezzetli” olarak tanımladı.

İlgili olaylar:

1984-01-17 Egzotik Band (5)
,
17 Ocak 1984

Egzotik Band Konseri

Asım Can Gündüz konser için yazdığı yazının Egzotik Band faslında yüksek volümden esprili bir şekilde bahsetti. Halil Bal’ın sololarına yaptığı “anlaşılmaz ve karambol” eleştirisi haricinde grup elemanlarının performansı için hep olumlu şeyler söylese de sesten rahatsız olmuşa benziyordu Asım Can Gündüz. Ancak seyirci o esnada tam aradığı şeyi bulmanın keyfini çıkararak yüksek ses eşliğinde kendinden geçiyordu. Avcılar tayfası hazır kıta ön saflardaydı. Grup, Vakkorama konserinde olduğu gibi tüm repertuarını yabancı heavy metal gruplarının şarkıları üzerine kurmuştu. Henüz “Türkçe mi İngilizce mi” tartışmalarının oldukça ateşli olduğu o günlerde İngilizce söylemek yetmezmiş gibi kendi besteleri yerine başkalarının bestelerini yorumlamak tartışılır bir tercih olarak görünüyor. Yine de seyircilerin halinden memnun olduğunu söylemek mümkün. Günün tanıklarından Veysel Barışsever bu durumu, aslında o dönem istedikleri şeyin evde kasetten ve plaktan dinledikleri şarkıları konser alanında da duyabilmek olarak açıklıyor. Black Sabbath’tan “Paranoid” ve “The Wizard”, Motörhead’den “Love Me Like a Reptile”, Saxon’dan “Strong Arm of the Law” çalan Egzotik Band tam da seyircinin bu ihtiyacını yakalamıştı aslında. Böylece grubun en iyi hatırlanan konserinde hiç Egzotik Band şarkısı çalmaması gibi ilginç bir durum oluştu. Bir diğer ilginç detay ise görüntü olarak hippi veya salaş bir tarz benimsememesine rağmen, bir heavy metal vokalisti olarak Karaca Somer’in sahneye çıplak ayakla çıkmasıydı. Konser sonrası Günaydın gazetesi üç yıl gecikmeyle de olsa “Türkiye’nin ilk profesyonel Rock’n Roll grubu kuruldu” başlığını attı. Habere göre konseri yedi yüz elli kişi izlemişti.

İlgili olaylar:

1984-01-29 Asım Can Gündüz (2)
,
29 Ocak 1984

Asım Can Gündüz Konseri

Oldukça ses getiren bu konser, Asım Can Gündüz’ün meşhur iki bölümlük yapısında gerçekleştirildi: Birinci bölüm “yumuşak ve tatlı”, ikinci bölüm ise “Allah ne verdiyse”. İlk bölümde “Keriman Teyze”, ikinci bölümde ise “Motosiklet” ve “Peace of Hate” şarkılarının öne çıktığı konserde Asım Can Gündüz’e ilk bölüm boyunca Ambulans’ın dışında kalabalık denebilecek bir ekip eşlik etti. Özkan Turgay (klavye), Volkan Şanda (saksafon) ve Gür Akad (gitar) bu destek ekibini oluştururken, Yediden Yetmişe vokal grubu da şarkılara çok seslilik anlamında katkıda bulundu. Sahnede ayrıca Aydın Karabulut (davul) ve Hakan Beşer (bas) Ambulans kadrosunu oluşturuyordu. İzleyenler arasında önemli Türk sanat müziği sanatçılarından Safiye Ayla da bulunmaktaydı. Asım Can Gündüz’ü Amerika yıllarından tanıyan Safiye Ayla, konserdeki müzik hakkında Hey dergisi muhabirine “Vallahi ne diyeyim, bilmiyorum. Gençler tabii. Bağırıp çağırmaya ihtiyaçları var. Rahatlıyorlar işte” dedi ve hafif rahatsızlığından ötürü “Allah ne verdiyse” bölümünün üçüncü şarkısında salondan ayrıldı.