1996-11-16 Darkphase (2)
16 Kasım 1996

Darkphase İngiltere konseri

Yılın sıra dışı konserlerinden birisi İngiltere’de gerçekleşti. Darkphase, Hazy Hill ve Pentagram’ın ardından yurtdışında konser veren bir başka yerli thrash metal grubu oldu. Ankara Thalassemia Derneği için verdiği konserin yankısı sonucu olsa gerek, Darkphase üyeleri bir gün altında Kraliçe Elizabeth’in imzasının da bulunduğu bir mektup aldı. Mektup Imperial Cancer Research Fund tarafından gönderilmişti. Grup bir konser için İngiltere’ye davet ediliyordu ve konserin geliri Imperial Cancer Research Fund yararına bağışlanacaktı. Böylece Ankaralı grup İngiltere’ye gitmek üzere yola çıktı. 14 Kasım 1996’da, London School of Economics’in basketbol sahasında bir konser verdi. Bu konserde çekilen fotoğraflar fotoğraf makinesinden sağ çıkamadı ancak grubun konser olmayan bir günde Londra’daki gezintisini gösteren fotoğraflar mevcut. Davulcu Tolga Ergin, Londra’nın kalbi sayılan Piccadilly Circus metro istasyonunun bulunduğu meydanda bir sokak davulcusunun davulunda kısa bir performans sergiledi. İngiltere konseri sonrası Hürriyet gazetesinde “Türk gençlerinin İngiltere başarısı” başlığıyla Darkphase grubundan bahsedildi. Bu konser ayrıca grubun Tolga Ergin ile beraber orijinal üyelerinden olan Barış Eroğlu’nun grupla verdiği son konserdi.

Yorum yap:

Sonraki 5 olay:

Bu arada kitabımızı okudunuz mu? Türkiye'de Ağır Müziğin Geçmişi kitabı
1996-11-19 Pearl Jam (2)
19 Kasım 1996

Pearl Jam konseri

19 Kasım günü Dünya Ticaret Merkezi’nde Ahmet San organizasyonuyla gerçekleşen Pearl Jam konseri grubun “No Code” albümü turnesi dahilindeydi. Konser için aşırı oryantalist bir poster hazırlandı, ancak bilet “No Code” için hazırlanan bir imajı içeriyordu. Posterde Fastbacks ismi de dikkati çekiyordu, Pearl Jam’den önce memleketi Seattle olan punk grubu sahne aldı. Mekan konser için uygun değildi, hangar şeklinde bir yerdi ve akustiği dinleyicilere zor anlar yaşattı. Ancak oldukça geniş olduğu görülen mekan en arka duvarına kadar dolmuştu ve binlerce seyirci Pearl Jam şarkılarına eşlik etti. Toplamda on dokuz şarkı çalan Pearl Jam, buna ek olarak bis için tekrar sahneye çıktığında “Who You Are”, “State of Love and Trust”, “Once”, “Smile” ve “Porch” adlı şarkıları çaldı. Seyircinin yoğun isteğine rağmen “Black” şarkısı konserde yer bulamadı.

1997-10-11 Rotting Christ konser sonrası
11 Ekim 1997

Rotting Christ konseri

DNA’de devam eden tadilatlar bitmediği için bu konser Alt Kemancı’ya taşındı. Başta klavyeci Georgios Tolias sahneye çıkıp seyirciye bir intro sundu, ardından diğer grup üyeleri de gelip girişi “Sorrowful Farewell” ile yaptılar. İçeride yüksek bir coşku ortamı oluşmuştu. Ancak aksilikler devam etti. Amfi trafosu yandığı için konser yarıda kesildi, o düzeltilince mikser ısınıp kendini kilitledi. Soğuyup tekrar açılması yaklaşık on dört dakika sürdü, seyirci de o süre boyunca konserin devam etmesini bekledi. Sorunlar düzelince grup performansından bir şey kaybetmeden sahnesine devam etti ve bis bölümünde “Non Serviam” ve “Among Two Storms” şarkılarını çalarak İstanbul seyircisiyle gelecekteki konserlere dek vedalaştı. Organizasyon ekibi, Rotting Christ ve Century Media adına bir yandan Pentagram ile “Anatolia” albümünün dağıtımı ile ilgili görüşmeye, diğer yandan Rotting Christ’ı izlemeye gelen Andy Ernst, başarıyla tamamlanan konseri kutlamak için meyhaneye gidip fasıl ve rakı eşliğinde masaya oturdu.

Ocak 1998

Non Serviam 1. Sayı

Çağlan Tekil’in 1996-1997’deki askerlik dönüşü sonrası Rotting Christ konserini düzenledikten sonra giriştiği yeni dergi projesiydi Non Serviam. İlk sayıyı neredeyse tek başına çıkardı, ona en çok Güzin adlı arkadaşı yardım etti. İçeride ayrıca Ufuk Önen ve Özlem Kumrular’ın da imzaları bulunmakta. Çok okunaklı değil ama son sayfalardaki “Neden Laneth Diil?” başlıklı yazı 80’lerin sonlarından Laneth’in kuruluşuna kadar geçen süreyi çok güzel aydınlatıyor. Non Serviam ikinci sayısıyla birlikte kalabalıklaştı ve Laneth ile kesişim kümesi bulunan bir ekiple 26 sayı kadar sürdü.

1998-02-01 Pagan (1) (Yelda Aktuna)
1 Şubat 1998

Nightfall ve Pagan konseri

Ekim 1997’de Rotting Christ konseriyle geri dönüşünü ilan eden Çağlan Tekil, fazla vakit geçirmeden arkadaşlarıyla beraber bir başka konser daha düzenledi. Konuk yine Yunanistan’dan oldu, gotik metal grubu Nightfall ayarlandı. Nightfall öncesi sahneye çıkacak yerli grup ise 1995’te kurulmuş olmalarına rağmen ilk konserlerini verecek olan black metal grubu Pagan idi. 1 Şubat konserin günü, El Nino Club ya da diğer ismiyle Orta Kemancı ise konserin mekanıydı. Kapılar 15:30’da açıldı, yarım saat sonra banttan müzik yayını başladı. Saat 17:05’te başlayan Pagan performansı ile birlikte bu konser Türkiye’de zamanında başlayan nadir konserler arasına girdi. Sahneye simsiyah kıyafetlerle çıkan grup üyeleri arasında bir istisna bas gitarda o dönem geçici olarak bulunan Asafated ve Nekropsi basçısı Cenk Turanlı’nın rahat giyimiydi. Pagan sahneye çıktıktan yaklaşık elli dakika sonra Nightfall grubunun sırası geldi. Halen daha Rotting Christ etkisi altında kalan Çağlan Tekil, Nightfall’un performansını yetersiz buldu, davul haricinde birçok noktayı vasat olarak değerlendirdi. Şebek dergisi adına bu konseri yazan Arda Turaç ise grubun vokalisti Efthimis Karadimas ile yüz yüze sohbet etmenin de duygusallığı ile grubun performansından tam tersine büyülenmişti. Ses sistemi dışında bir eleştirisi olmadı. Öte yandan Çağlan Tekil Nightfall esnasındaki ses sistemini iyi bulmuştu.

İlgili olaylar:

Mart 1998

Non Serviam 2. Sayı

Non Serviam’ın ikinci sayısı ilkinden iki ay sonra çıktı, bu da derginin periyodu Laneth’in aksine iki aylık demekti. Çağlan Tekil’in yanında Laneth döneminden birçok yazar geri geldi. Yerli gruplardan Deimos ile röportaj yapıldı, Türkiye’den grupların yurtdışı ile ilişkileri incelendi, Nightfall öncesi çıkan Pagan’ın performansı değerlendirildi.

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa