1993-02-13 Necrosis, Disembowled, Asafated
13 Şubat 1993

Asafated, Disembowled, Necrosis konseri

Disembowled grindcore, Asafated death metal ve Necrosis hardcore punk tarzında müzikler yapıyordu. Anestezi fanzininin Mart 1993 tarihli üçüncü sayısında izlenimleri paylaşılan konsere Necrosis Kaan Karaöz (davul), Burç Öztüfekçi (gitar), Gülay Yeşilmen (bas) ve Emre Şahin (vokal) kadrosuyla çıktı. Disembowled grubunda Kerem Şahinboy (gitar ve vokal) ile Çağdaş Yazgan’ın (davul) yanında bas gitarda Serdar Asker sahnedeydi. Önceki yıl kurulan Asafated’ın ise bu konserde Tanju Can (vokal), Muzaffer Kuvvet (davul), Özcan Dağ (bas), Atilla Tutumlu (gitar) ve Deathroom’dan Hakan Nurcanlı (gitar) kadrosundan oluştuğu tahmin ediliyor. Üç grup da 1993’ün ilerleyen zamanlarında demo kasetler çıkardı. Necrosis “Chaotic Times” ve “Imbeciles of the Universe” adında iki adet, Disembowled “Emetic Power of the Mouldy Intestines” ve Asafated “Humanity Landscape” adıyla birer adet demo çıkardılar. Demolarda kadrolar biraz farklı görünüyor. Mesela Necrosis’de Emre Şahin gruptan ayrıldı Radical Noise grubunu kurdu. Emre Şahin’in ve bir diğer ayrılan isim Gülay Yeşilmen’in yerine Yavuz Çelik geldi, hem bas hem vokal görevlerini üstlendi. Disembowled’da Serdar Asker’in yerine Alper Uşar gelirken, Asafated’da Özcan Dağ gruptan ayrıldı, yerine birini almak yerine Tanju Can grupta bas çalmaya başladı.

Yorum yap:

Sonraki 5 olay:

Bu arada kitabımızı okudunuz mu? Türkiye'de Ağır Müziğin Geçmişi kitabı
1993-02-14 Apoplexy, Crisis, Helician, Immortal Death
14 Şubat 1993

Anti-uyuşturucu rock konseri

Yirmi bin liraya satılan konser bileti “Anti-Uyuşturucu Rock Konseri” başlığını taşıyordu. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde bulunan Farabi Salonu’nda sahneye Immortal Death, Apoplexy, Crisis, Helician ve Witchtrap grupları çıktı. Bu gruplardan Crisis 1990’da “The Beginning of Crisis”, 1993’te ise “Smoky Dream” demosunu yayınlamasıyla biliniyordu. Kadrosunu Özgür Lale (gitar), Hakan Köseoğlu (gitar), Özgür Demirtaş (vokal), Özgür Taştan (bas) ve Sertaç Durmaz’ın (davul) oluşturduğu grup ilk demolarında thrash metal yaparken, ikinci demoda death metale yönelmişti . Helician ise 1991’de kurulmuş bir power-thrash grubu olarak diğer isimlerin arasından sıyrılıyordu. Murat Yılmaz (gitar), Fırat Yılmaz (gitar), Volkan Gaziler (bas ve vokal) ile Ufuk Hisarlı’nın (davul) oluşturduğu grup kurulalı çok olmasına karşın Farabi Salonu’nda henüz ilk konserine çıkmıştı. Son sahne alan Witchtrap ise zaman içinde sansasyonel bir şekilde ünlenecek bir black metal grubuydu. Gitarcı Tarkan Gürol’un liderliğinde sürekli olarak eleman değiştiren grubun kadrosu Laneth’in Ağustos 1993 sayısında yayınlanan röportajda Arda Yalkın (gitar), Tolga Yalkın (bas), Tolga Polat (klavye), Saygın Ay (bas), Çağlayan (vokal), Atıl Mintaş (davul) şeklinde açıklanmıştı ancak altı ay öncesindeki konserde ne değişiklikler olduğu bilinmiyor.

1993-02-28 Pentagram (Aysın Önen)
20 Şubat 1993

Pentagram konserleri

Pentagram 5 Eylül 1992 Açıkhava Tiyatrosu konserinden sonra sahneye ilk defa iki hafta sonu boyunca süren “çok özel 4 konser” vesilesiyle çıktı. Tarlabaşı Bulvarı Dernek Sokak’ta yer alan ve eski bir manastırdan dönüştürülmüş İstanbul Sanat Merkezi’nde gerçekleşen 20-21-27-28 Şubat tarihli konserlerden üçüncüsü Free dergisinde, dördüncüsü ise Laneth dergisinde izlenim olarak aktarıldı. Free dergisinin izlenimi konsere dair pek bir bilgi sunmadığı için dördüncü gün üzerine daha fazla fikir sahibi olmak mümkündü. “Secret Missile” ile başlayan grupta Ogün Sanlısoy şarkıdaki ilk çığlığa dek sahneye çıkmadı, çıktığında ise göz makyajı dikkat çekti. O güne dek “glam metal” tarzına daha yakın görünen imajı sebebiyle eleştirilen Ogün Sanlısoy bu konserlerde grubun tarzına daha uygun, agresif bir tavır içerisinde şarkıları söyledi. “Vita Es Morte” ile devam eden konserde “Brain on the Wall”, “Over the Line”, “Rotten Dogs”, “Holidays in the Sun” ve “Powerstage” şarkıları arka arkaya çalındı. “Livin on Lies” şarkısında, yeni çıkan kasetlerinde olduğu gibi gitarda Gür Akad gruba eşlik etti. Sırada bir diğer konuklu performans vardı, “Fly Forever” şarkısı için sahneye Volvox’tan Şebnem Ferah geldi. Ogün Sanlısoy akustik gitar çalarken, Şebnem Ferah ile spot ışıkların altında düet yaptı. Şarkının sonlarına doğru grup da bu performansa katıldı ve etkileyici bir final yaşandı. Pentagram bu konserlerde doğal olarak “Trail Blazer” albümündeki şarkılara ağırlık vermişti. Kasetteki Sex Pistols parçası “Holidays in the Sun” yanı sıra “Anarchy in the UK”, Megadeth’ten “Symphony of Destruction” ve Metallica’dan “Enter Sandman” şarkıları da icra olarak çalındı. Büyük final ise “No One Wins the Fight” ile gerçekleşti. Ancak grup sahneden indikten sonra tezahüratlara karşılık verip geri çıktı ve “Secret Missile” şarkısını yeniden çaldı. Konserde Ogün Sanlısoy’un yanı sıra Cenk Ünnü’nün performansı öne çıkıyordu. Seyirciyle diyalog faslını Tarkan Gözübüyük ve Hakan Utangaç üstlenirken, grubun o dönemki solo gitarcısı İhsan Şen kenarda mütevazı bir performans sergiledi.

1993-02-27 Imortal (3)
27 Şubat 1993

Darknes, Imortal, Nickomedia, Solaris konseri

İzmit’te gerçekleşen konserin bileti oldukça esrarengizdi. Üzerinde “HELLO BITCH! WELLCOME TO HELL” yazan bilette konsere dair pek bir bilgi bulunmuyordu. Grup isimleri yoktu, şehir ismi yoktu, yıl yazmıyordu, organizasyon da isimlerini ergenlik idollerinden alan Ulrich ve Axl’a aitti. Konserin tanıklarından alınan bilgilere göre konsere çıkan gruplar Nickomedia, Imortal, Darknes ve Solaris idi. Saat 13:30’da “MEGA ROOM (E-5) Fuar içi” yazılı mekanda gerçekleşen konser, ileride Antisilence, Nitro ve Sülfür Ensemble gibi gruplarla ve düzenlediği konserlerle ismini duyuracak olan Erdem Çapar’ın sahne aldığı ilk etkinlikti. Deri ceketinin içine Napalm Death tişörtü giyen Erdem Çapar, Imortal grubunun mikrofonundaydı. Imortal ikisi icra olmak üzere toplamda üç şarkı çaldı: Motörhead’den “Orgasmatron” şarkısının Sepultura versiyonu, Sodom’dan “Remember the Fallen” ve kendi şarkıları “Present of God”. Konserin gizemli organizatörleri Ulrich (Görkem) ve Axl (Özgür) Solaris grubundandı.

27 Şubat 1993

Rampage, Sacrist, Vertical End konseri

İzmir Bornova’daki Kültür Sanat Amfisi’nde gerçekleşen konsere İzmirli gruplar Vertical End, Rampage ve Sacrist çıktı. Son konserlerinden birini vermekte olan Vertical End’in kadrosu Baycu Taylan (vokal), Alper Ok (gitar), Savaş Öztürk (gitar), Burak Dündar (bas) ve Erhan Soney (davul) şeklindeydi. Rampage’da Rüştü Fişekçi (vokal), Hakan Gökmen (gitar), Okan Tan (bas), Savaş Oğuz (gitar) ve Ozan Erdinç (davul) bulunuyordu. Sacrist ise Serkan Tekdemir (gitar ve vokal), Bora Aydemir (gitar), Tansu Alkan (bas) ve Uğur Ünal (davul) dörtlüsüyle seyircinin karşısındaydı.

1993-03-13 Low Sexual Desire (3)
13 Mart 1993

Low Sexual Desire konseri

O güne dair bir poster ve birkaç fotoğraftan başka bilgi ve belge bulunmamakla birlikte, İsmail Uçan’dan alınan bilgiye göre Low Sexual Desire’ın kadrosu Zafer Konay (vokal), Tolga Sarıkaya (gitar), İsmail Uçan (gitar), Alp Eper (bas) ve Burak Gündoğdu (davul) şeklindeydi. Burada ilginç olan nokta İsmail Uçan’ın Ahmet adında bir üye saymaması. Halbuki Türkiye’de Punk ve Yeraltı Kaynaklarının Kesintili Tarihi kitabında Burak Gündoğdu ve Ahmet ile röportaj yapılmıştı. Ahmet Headbangers döneminde de bulunan bir üyeydi. İsmail Uçan konserden bir hatıra olarak kitabın yazarı Tolga Güldallı ile bir konuşma geçtiğini belirtiyor. Kitapta ise buna benzer bir soru olarak Ahmet’e “Gitanes konserinde seninle aramızda bir diyalog olmuştu. Olayı kendi açından nasıl yorumluyorsun?” diye sorulmuştu. Bu tesadüfler ve bilgi eksikliği yeterince anlamsızken, Ahmet’in kitaptaki cevabı bu anlamsızlığı sürdürüyor. Çünkü diyalog “Hayvanları sever misin?”, “Köpeklerden korkarım”, “Vejetaryen misin?”, “Bir kilo et parası verirsen bu akşam mangal yapabilirim”, “Yürüyüş varmış, yürüyelim mi?” şeklinde gidiyordu. Toplam on şarkı çalan grup, yoğun istek üzerine aynı şarkıları tekrar çaldı.

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa