Hodri Meydan Kültür Merkezi:

80’lerin ilk yarısında gruplar arasında popüler olan konser mekanlarından biri. Aslında tiyatronun konserlere kıyasla daha yoğun yaşandığı bir mekandır.

1982-01-31 Ra (Hodri Meydan Kültür Merkezi)
31 Ocak 1982

Ra Konseri

Ra’dan önce Burak-Onur-Ercan üçlüsü sahneye çıktı. Bu grubun Onur ve Ercan’ı daha önce Geniş Açı grubunda Halil Bal ile birlikte sahne almıştı. Mart 1982’de Ercan’ın Geniş Açı’ya dönmesi üzerine gruba katılan Serdar ile birlikte grubun adı Burak-Onur-Serdar (BOS) olarak değişti. 31 Ocak’ta Hodri Meydan Kültür Merkezi’nde Ra’nın öncesinde çıkan Burak-Onur-Ercan, “Es”, “Büyük Candy”, “Korkak”, “Baby Baby” ve “Eşşek” adlı şarkılarını seslendirdi. Ardından sahneye Sabih Cangil, Altan Üze, Karaca Somer, Erhan Akhan ve ikinci gitarcı olarak Faruk Kurtulmuş’tan oluşan kadrosuyla çıkan Ra seyirciyle güzel bir iletişim kurdu, “Overture”, “Fool Fool”, “Ordinary Joys”, “Same Days”, “The Wizard”, “Sosyete” ve “Rock Fever” isimli şarkıları ile seyirciler coşkulu dakikalar yaşadı. Ancak bu çaldıkları şarkılar repertuarlarının sadece yarısıydı. Performanslarını, salon programında tiyatro oynatılma saatinin gelmesi gerekçesiyle yarıda kesmek zorunda kaldılar.

1982-05-22 Ra
22 Mayıs 1982

Ra Konseri

Arkadaki alüminyum enstalasyon ile dikkat çekiyordu. Bu konser grubun Karaca Somer ile verdiği son konser oldu.

1984-01-25 Gong (Clips)
,
16 Ocak 1984

Clips Konseri

Devil’den ayrılan Derya Bozkurt’un White Cheese’den tanıdığı Gür Akad ile birlikte kurdukları Clips grubu 16 Ocak’ta, Egzotik Band ise 17 Ocak’ta Hodri Meydan Kültür Merkezi’nde konser verdi. İki gün arka arkaya gerçekleşen bu iki konser rock müziğin sırasıyla yumuşak ve agresif örneklerini seyirciyle buluşturdu. Clips için Gong dergisi “plak gibi çaldı” ifadesini kullanırken, Egzotik Band ise aynı dergiye göre ses duvarını aşmıştı. Konserlerin organizatörü, o dönem Egzotik Band’in menajerliğini üstlenmiş olan Erol Pekcan idi. Pekcan konserlerde sunuculuk yaparak grupları takdim etti. İlk konserini 1983’ün sonlarına doğru Enis Fosforoğlu Tiyatrosu’nda veren Clips’te, sahnede gitar ve vokaldeki Gür Akad ve davuldaki Derya Bozkurt’un haricinde basta İlkin Deniz ve klavyede Emre Tukur performans sergiledi. Basında çıkan izlenimlere göre Clips sahnede “gürültü” yapan gruplardan değildi. Bu bakımdan Ra’ya benzetilen grubu Asım Can Gündüz, konser sonrası Hey dergisinde kaleme aldığı yazıda “lezzetli” olarak tanımladı.

İlgili olaylar:

1984-01-17 Egzotik Band (5)
,
17 Ocak 1984

Egzotik Band Konseri

Asım Can Gündüz konser için yazdığı yazının Egzotik Band faslında yüksek volümden esprili bir şekilde bahsetti. Halil Bal’ın sololarına yaptığı “anlaşılmaz ve karambol” eleştirisi haricinde grup elemanlarının performansı için hep olumlu şeyler söylese de sesten rahatsız olmuşa benziyordu Asım Can Gündüz. Ancak seyirci o esnada tam aradığı şeyi bulmanın keyfini çıkararak yüksek ses eşliğinde kendinden geçiyordu. Avcılar tayfası hazır kıta ön saflardaydı. Grup, Vakkorama konserinde olduğu gibi tüm repertuarını yabancı heavy metal gruplarının şarkıları üzerine kurmuştu. Henüz “Türkçe mi İngilizce mi” tartışmalarının oldukça ateşli olduğu o günlerde İngilizce söylemek yetmezmiş gibi kendi besteleri yerine başkalarının bestelerini yorumlamak tartışılır bir tercih olarak görünüyor. Yine de seyircilerin halinden memnun olduğunu söylemek mümkün. Günün tanıklarından Veysel Barışsever bu durumu, aslında o dönem istedikleri şeyin evde kasetten ve plaktan dinledikleri şarkıları konser alanında da duyabilmek olarak açıklıyor. Black Sabbath’tan “Paranoid” ve “The Wizard”, Motörhead’den “Love Me Like a Reptile”, Saxon’dan “Strong Arm of the Law” çalan Egzotik Band tam da seyircinin bu ihtiyacını yakalamıştı aslında. Böylece grubun en iyi hatırlanan konserinde hiç Egzotik Band şarkısı çalmaması gibi ilginç bir durum oluştu. Bir diğer ilginç detay ise görüntü olarak hippi veya salaş bir tarz benimsememesine rağmen, bir heavy metal vokalisti olarak Karaca Somer’in sahneye çıplak ayakla çıkmasıydı. Konser sonrası Günaydın gazetesi üç yıl gecikmeyle de olsa “Türkiye’nin ilk profesyonel Rock’n Roll grubu kuruldu” başlığını attı. Habere göre konseri yedi yüz elli kişi izlemişti.

İlgili olaylar:

,
18 Kasım 1984

Whisky konseri

Yılın en ses getiren konserlerinden birini Whisky gerçekleştirdi. 18 Kasım 1984’te Hodri Meydan Kültür Merkezi’nde sahne alan Whisky’nin konser biletleri üzerinde “heavy metal fırtınası” yazıyordu. Konser için iki yüz elli adet afiş, Davut ve Süleyman Kayacık’ın Beyoğlu’nda işlettiği Ar Matbaası’na toplam on beş bin liraya bastırılmıştı. Kapıları saat 13:00’te açılan konsere katılım oldukça yüksekti. Sahneye Kamil Özaydın, Serdar Çokuslu ve Ümit Altın üçlüsü çıktı. Konser sonrası Hey dergisinde çıkan haberden bilet üzerindeki ifadenin açılış şarkısının ismi olduğu ortaya çıkıyordu. “Babaanne” kasetine giremeyen bu şarkı belli ki seyircileri oldukça coşturmuştu. Ardından “Rüşvet”, “Babaanne”, “Şans Talih”, “Rock’n’Roll’u Bir Dinle” ve “Bok Kokuyor” adlı şarkılar arka arkaya geldi.

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa