Eylül 1989

Hazy Hill Tempo’da

Tempo dergisinde, Ankara’da önceki yıl kurulan thrash metal grubu Hazy Hill’in bulunduğu sayfalarda bu konsere değinildi. Grup üyeleri Barış Tarımcıoğlu ve arkadaşı Ufuk Önen ile yapılan “Heavy Bitlis” başlıklı röportajda Hazy Hill üyelerinin konserlerde çivili deri ceketler giymedikleri vurgulanırken, Fenerbahçe Burnu konserinden basına çirkin görüntülerin yansıdığı dile getirildi. Bunu İstanbul’un farklı bir yapıda olmasına bağlayan ikili, Ankara’da böyle şeyler olmadığını söyledi. İstanbul seyircisini “Sözlerini anlamadan, deşarj olmak için, konsere zincir, neşter getirip birbirlerini ısırıyorlar” şeklinde eleştirdiler.

Tempo dergisindeki röportaj Hazy Hill grubunu tanıtmaktan ziyade, Barış Tarımcıoğlu’nun ANAP Bitlis Milletvekili Faik Tarımcıoğlu’nun oğlu olması ve babasının buna hoşgörü ile yaklaşması hikayesi üzerine kurulmuştu. Ufuk Önen ile birlikte söyledikleri de heavy metali aklamak ve daha ehli yanlarını vurgulamak üzerineydi. Örneğin Pentagram, Metalium gibi o dönem anti Hristiyan imaja öykünen grupları isim vermeden “kötü müziğini reklamla örtmeye çalışanlar” olarak tanımlıyorlardı. Kendilerinin inançlı olduğunu belirtirken, “Namaz kılmasak da Müslümanlığı benimsiyoruz” beyanında bulundular. Rock müzikte uyuşturucu kullanımıyla ilgili ön yargılara, kullanmayan gruplarla cevap veren ikili, Metallica’nın politik sözlerini motosikletler, partiler ve kızlardan bahseden grupların müziğinin üzerinde tutan örnekler verdi.

Yorum yap:

Sonraki 5 olay:

Bu arada kitabımızı okudunuz mu? Türkiye'de Ağır Müziğin Geçmişi kitabı
15 Eylül 1989

Milliyet Sanat’ta “Türkiye’de Rock” dosyası

Güven Erkin Erkal’ın kaleme aldığı bu yazının sadece ilk iki sayfası arşivimizde mevcut.

Oradaydılar:
7 Ekim 1989

Masters of Noise

Stüdyo Ümit’in düzenlediği bir festival idi.

1989-10-07-Kronik-(4)
7 Ekim 1989

Metafor, Kronik, Headbangers, Kramp konseri

Metafor’un aynı günün gündüz saatlerinde İzmir’de konseri vardı. Uçakla İstanbul konserine yetişmeyi planlayan Metafor, dönüş bileti için sağlanan parayı yönetemeyince trenle dönmek zorunda kaldı, İstanbul’a yetişemeyip sahne alamadı. Seyircinin karşısına ilk olarak Kronik çıktı, üç kişilik kadrosuyla önemli sayıdaki seyirciye şarkılarını keyifle dinlettiler. İkinci sırada Kramp vardı, “Purple” Ahmet Karanlık adlı arkadaşlarının sahnede konuk olmasından ötürü kendi şarkılarıyla Deep Purple şarkılarından oluşan bir repertuarla seyircinin karşısında yer aldılar. Kramp’ın performansı uzayınca Headbangers’ın çıkması akşam saatlerini buldu. Olaysız konseri neredeyse hiç olmayan grup açılışı “Suratına İşemek İstiyorum” ile yaptı ancak ses ve ışık sistemleri saatin geçmesi gerekçe gösterilerek kapatıldı. Seyirciler bunun üzerine gazeteleri meşale gibi kıvırıp yakarak ortamı aydınlatmaya çalıştılar. Işık değil ama ses sistemi geri geldi, grubun dışarıdan icra ettiği tek şarkı olan “Anarchy in the UK”, “Anarchy in Turkey” şeklinde yorumlandı. Şarkı bittiğinde ses sistemi tekrar kapandı ve polis konsere müdahale etti. Bu Headbangers’ın son konseriydi.

1989-10-08 Kronik, Metafor, Astharoth, Exhausted, M Uncephall
8 Ekim 1989

Rock Concert

Ankara’daki Talip Sineması’nda düzenlenen beş bin lira biletli bu konserde Metafor, Kronik, Astharoth, Exhausted ve Merciless Uncephal gruplarının isimleri sayılıyordu. Ancak daha bir gün önce İstanbul’da sahneye çıkan Kronik ve İzmir’den İstanbul’a yetişemeyen Metafor’un sonraki gün Ankara’ya gidip konsere çıkması o günün şartlarında biraz zor görünüyor. Yine de Boom Müzik dergisinin Kasım 1989 sayısında çıkan “Rock’la dolan haftasonu” başlıklı habere göre Metafor bu kez şehir değiştirip konsere yetişmeyi başarmış. Aynı haberde Kronik yerine Kramp’ın ismi geçiyor. Metafor’un sahnesi esnasında konsere ayrılan süre bitmiş, Kronik elektriklerin kesilmesi sebebiyle sahne alamamış. Öte yandan Metafor ve Kronik dışındaki grupların Ankara’nın yerel grupları olduğu tahmin edilebilir. En azından Merciless Uncephal grubunun vokalisti Tunç Karesioğlu grubun Ankara’da olduğunu belirtiyor. Boom Müzik dergisindeki haberde seyircinin Talip Sineması’nda altı yüz bin liralık bir hasar meydana getirdiği yazıyor.

Kasım 1989

Dr. Skull Boom Müzik’te

Dr. Skull, Boom Müzik dergisinin Kasım 1989 sayısında tam sayfa ile kendine yer buldu. Güven Erkin Erkal imzasını taşıyan röportajın etrafını Aptülika’nın desenleri süsledi.

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa