8 Mayıs 1990

II. Hacettepe Rock Günleri

8-12 Mayıs arasında ise Ankara’da Hacettepe Rock Günleri etkinliğinin ikincisi gerçekleşti. Önceki senenin etkinliği hakkında bir bilgi olmamakla birlikte, festivalin programı grupların tarzları ile birlikte şu şekilde açıklandı: 8 Mayıs günü Hazy Hill (speed metal) ve Sacrificed (art metal), 9 Mayıs günü Physical (hard rock) ve Second Realm (progresif metal), 10 Mayıs günü Bandaj (rock), 11 Mayıs günü Dr. Skull (rock), 12 Mayıs günü Absent Without Leave (new wave) ve Depresyon (progresif rock). Bu gruplardan sadece Bandaj’ın Bursa’dan geldiği ibaresi yer alıyordu, dolayısıyla ismini ilk defa zikrettiğimiz diğer bütün grupların Ankaralı olduğu düşünülebilir. Dr. Skull bu etkinlikte ev sahibi sayılırdı çünkü konserler Hacettepe Üniversitesi M Salonu’nda gerçekleşti. Biletler üniversite kafeteryalarının yanı sıra ODTÜ Best, Frekans ve Tunalı Pasajı’ndaki Pause Music Center’dan alınabiliyordu. Her bir günün bileti iki bin liraydı.

Yorum yap:

Sonraki 5 olay:

Bu arada kitabımızı okudunuz mu? Türkiye'de Ağır Müziğin Geçmişi kitabı
1990-05-12 Pentagram
,
12 Mayıs 1990

Grinder, Pentagram, Akbaba konseri

Türkiye’ye ilk defa bir yabancı metal grubu konser vermek üzere geliyordu. Alman thrash metal grubu Grinder, Moda’da bulunan KISS Müzik Evi’nin organizasyonuyla İstanbul Açıkhava Tiyatrosu sahnesine getirildi. Grup 1984 yılında kurulmuştu ve henüz iki albümü vardı. O konserin tanıkları Grinder’ın matah bir grup olmadığını, günün diğer grupları Pentagram ve Akbaba’nın çok daha iyi performans sergilediğini çeşitli mecralarda dile getirmektedir. Grinder “Türkiye’de konser veren ilk yabancı metal grubu” unvanı dışında hafızalarda iyi bir yer edinemedi.

12 Mayıs Pentagram’ın muhtemelen kaset sonrası verdiği ilk konseriydi, dolayısıyla uzun süredir beklediği kasete kavuşmanın sevincindeki seyircilerin ilgisi daha çok Pentagram üzerindeydi. Grup repertuarına o gün sadece kasetten şarkıları almıştı, listede “Mephistopheles”, “Rotten Dogs”, “Pentagram”, bas solo, “Metal Not Dead”, gitar solo ve “Powerstage” vardı. Murat Net sarı zebra desenli gitarıyla dikkatleri üzerine çekiyordu. Konser videoya alındı, ancak henüz bu satırlar yazılırken görüntüler su yüzüne çıkmadı.

Sahnede hem Grinder’ın, hem de Pentagram’ın brandası gerilmişti. Böyle bir durumda spotlar pek Akbaba’nın üzerinde değildi. Ancak onlarda da bir değişiklik dikkati çekiyordu. 80’lerde Akbaba sahnesini neşeli hale getiren başlıca unsur olan vokalist Can Orkan Özülkü gruptan ayrılmıştı, yerine Emre Özgen geçmişti. Bu yine de Akbaba’nın Emre Özgen ile çıktığı ilk konser değildi, önceki haftalardan birinde İstanbul Belediyesi’nin düzenlediği “Beyoğlu Şenleniyor” adlı kültür etkinlikleri kapsamında Exon grubuyla birlikte İstiklal Caddesinde bir sokak konseri vermişlerdi.

1990-05-14 Akbaba (Gülhane) (3)
14 Mayıs 1990

Akbaba konseri

Mayıs 1990

Kronik Meridyen dergisinde

1990-05-19 Bandaj (1)
19 Mayıs 1990

Bandaj konseri

19 Mayıs’ta grubun o güne dek en büyük prodüksiyonu Bursa Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşti. Bandaj logolu posterler ve tişörtler basıldı. Grup hippi ve glam arası bir tarzda kostümlerle sahneye çıktı. Grubun besteleri enstrümantaldi ve bir vokalist yoktu. Yine de fotoğraflardan görüldüğü kadarıyla Şebnem Ferah da bazı şarkılarda sahneye çıkıp mikrofon ile Bandaj’a eşlik etmişti. Planlar arasında konseri kaydetmek de vardı. Ancak ortada bir seyirci problemi vardı: Yeteri kadar bilet satılmamıştı ve bu konser grup için zarar yazdı. Kaydın masrafları karşılanamadı. 19 Mayıs performansı Bandaj’ın son konseri ve görkemli vedası olarak tarihe geçti.

,
26 Mayıs 1990

Metalium konseri

Gülhane Parkı konserleri arasında Metalium’un 26 Mayıs’ta verdiği konser olaylı geçti. Programın karışık olmasından mütevellit, ülkücü bir grup seyirci de kendi dinledikleri isimleri beklemek üzere sahnenin karşısında yerlerini almıştı. Metalium sahneye çıktığı zaman gruba imajından ve müziğinden ötürü tepki gösterdiler. “Burası Türkiye, İsrail değil” gibi bir sloganla başlayan tepki kısa sürede şişe ve taş yağmuruna dönüştü. Metalium sahnede direnebildiği kadar direndi, ancak can güvenliğini sağlayamayacakları görüldüğünde kulis tarafındaki çıkış kapısından kaçıp kendilerini kurtarmak durumunda kaldılar.

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa