Demet Ünlü

7 Ocak 1990

Rock Concert & Party

Ankara’da Ankaralı gruplar Overdose, Perfect Timing ve Spinners, İstanbul’dan Kronik grubunu konuk etti. Eski adı “Yeşil Elma” olan Club Olympia’da “Rock Concert & Party” başlığıyla gerçekleşen konserin afişi ilgi çekici bir kenar çizimine sahipti ve grupların elemanlarını soyadları olmadan tanıtıyordu. Biletler beş bin liradan ilan edildi ve Dorian, Pause, Spotlight, Stüdyo Dost, Stüdyo Tempo ve Silent Scream gibi mekan ve dükkanlardan satışa çıktı. Kronik bu konsere dönemin klasik üçlüsü Özer Sarısakal, Levent Atılgan ve Fevzi Ilgın ile dahil oldu. Overdose grubu bu konserle sahnelere veda ederken, grup üyeleri Fethi Okutan (bas ve vokal), Şanser (gitar) ve “Sanchez” Tamer Işıkhan’dan (davul) oluşuyordu. Perfect Timing’de ise Axe’tan tanıdığımız Barlas Erinç (vokal), Artun Ertürk (gitar), Alper Türek (bas) ve Özgür (davul) bulunmaktaydı. Spinners bu dört isim içerisinde en kendine has gruptu. “Türkiye’de ilk punk topluluğu” payesini Headbangers’a kaptırsa da, “kızlardan oluşan ilk punk grubu” unvanına sahip olmuşlardı.

1991-01-19 Metalium (Graffiti) (2)
19 Ocak 1991

Masters of Rock

Spinners, Metalium ve Sceptic Age grupları sahne aldı.

24 Şubat 1991

Hazy Hill, Hole in the Wall, Spinners konseri

1991-05-11 Pentagram (Graffiti) (Spinners, Sceptic Age, Second Realm) (4)
11 Mayıs 1991

Pentagram, Spinners, Sceptic Age ve Second Realm konseri

Second Realm’in ardından sahneye çıkan Spinners’ta bas gitarı Yasemin Tecimer’in yerine Yıldız adındaki yeni üye çalıyordu. “Final Start” ile başlayan Spinners konseri, “Anticipation”, “La La La”, “Maggie”, “Overcome” ve “Dig the Hole Forget the Sun” ile tamamlandı. Sonrasında sıra Sceptic Age grubuna geldi. Grup, Emre Özgümüş’ten yoksun bir şekilde tek gitarla şarkılarını çaldı. Günün şarkı listesinde “Disordered”, “Tiananmen”, “Howling”, “Retributive”, “Justice”, “President of War” ve “Brain in Chains” bulunuyordu. Sahneye son olarak Pentagram çıktı. Yaklaşık bir yılın ardından Ankaralı dinleyicilerle buluşan grupta önceki Ankara konserine kıyasla en büyük fark vokaldeki Bartu Toptaş idi. “Mephistopheles” ve “Peace Sells” ile oldukça keyifli başlayan konser teknik sorunlarla karşı karşıya kaldı. Önce Bartu Toptaş’ın mikrofonu, sonra da bütün ses tesisatı arızalandı. Bar işletmesiyle bir tartışma içerisine giren grup, çalmaya devam etmek üzere işletmeyi ikna etti ve sadece amfilerden ses alarak birkaç şarkı daha seslendirdi. Yeterince yüksek sesli bir performans olmadığı için bu dakikalar seyirci açısından sönük geçti. Pentagram ise en azından konserin yarıda kesilmemesine seviniyordu.

1991-07-20 Pentagram Bodrum
,
20 Temmuz 1991

Blue Jean Top Rock III

20 Temmuz 1991’de gerçekleşen festivalin ilanında Cry, Gür Akad Band, Kramp, Spinners ve Pentagram grupları duyurulurken, sunucunun Tuncay Batıbeki ve organizatörün Güven Erkin Erkal olduğu açıklandı. Ancak pratikte sahneye çıkan ekip biraz farklıydı. Gür Akad Band’in yerine Critical Mass grubu kafileye eklendi ve sahneye ilk çıkan grup oldu. Yaklaşık bir saatlik performanslarında enstrümanların başında Jan Peridar (gitar), Kaan Peridar (gitar), Savaş Birgören (bas), Ayhan Ergönül (davul) ve Savaş Demirkaya (vokal) bulunmaktaydı. Critical Mass seyirciden en çok katılımı Blues Brothers ile ünlenen “Everybody Needs Somebody” şarkısında aldı. Sonrasında sıra Cry adlı gruba aitti. Askerlik öncesi son konserlerine çıkan ekip seyircilere hard rock tarzındaki müziğiyle seslendi. Murat Över (vokal), Can Güney (gitar), Enes Konca (gitar), Merih Cihan (davul) ve Değer’den (bas) oluşan kadrosuyla sahneye çıkan grup 1989 yılında kurulmuştu. Cry grubunun ardından sahneyi Kramp devraldı. Yine ikinci gitarda Özer Sarısakal ile beraber dört kişi sahne alan grubun performansı bir buçuk saat sürdü ve “Ne İstersen Öyle Olsun”, “Sen ve Ben”, “Doğduğum Günlere” gibi şarkılarını içerdi. Son olarak seyircinin karşısına Pentagram çıktı. “Powerstage”, “Double Trouble”, “Brain on the Wall”, “Rotten Dogs” ve “Dimensions of Death” gibi bilindik ve yeni şarkılarını seslendiren grup da Kramp gibi bir buçuk saat süreyle sahnede kaldı. Barbaros Devecioğlu’nun hazırladığı Rock Garajı sayfalarında, Blue Jean dergisinin, perde arkasını “çeşitli sebepler” diyerek geçiştirdiği Spinners’ın sahneye çıkmaması ile ilgili olarak “Punk haysiyeti” başlıklı bir paragraf dikkati çekmekte (“Tempo dergisi sayfaları” başlıklı ektedir). Rock Garajı’nda yer alan bu paragrafın ardından gözler posterde “organizatör” unvanını taşıyan Güven Erkin Erkal’a dönüyor ancak Barbaros Devecioğlu festival organizasyonuyla ilgili başka bir aksaklıktan bahsetmiyor, dinleyicilerin Bodrum Kalesi’nden mutlu bir şekilde ayrıldığını belirtiyordu. Keza Laneth dergisinin Ağustos 1991 sayısındaki Krosun Siyah Tokmağı sayfasında, son iki sayıda Çağlan Tekil tarafından yoğun bir şekilde yapılan menajer ve organizatör eleştirileri üzerine okların üzerine çevrildiği Güven Erkin Erkal “piyasadaki tek organizatör olmadığı” ipucuyla aklanıyordu. Dolayısıyla Spinners’ın sorun yaşadığı organizatör, organizasyona ayrıca dahil olan bir isim olmalı.

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa