Bursa Hakimiyet Rock Festivali
1988’de Bursa Hakimiyet gazetesi işbirliğiyle Sedat Yıldırım Sarıcı en az üç yıl sürecek bir rock festivali geleneği başlattı. Bursa Hakimiyet gazetesinde verilen festival ilanında Bandaj, Combination, Suitcase, Crom, Mirage, Aksiyom, Shockwaves, Softart, Kahinler ve The Mood gruplarının Yazıcıoğlu Sineması’nda çalacağı duyuruldu. Mirage İstanbul’dan, The Mood ise Ankara’dan gelen konuklardı, bu durumda tüm elemanları Mimar Sinan Üniversitesi’nde okuyan Suitcase haricinde diğer tüm grupların Bursalı olduğu söylenebilir. 12 Mart’ta gerçekleşen festivalin ardından gazetede grup grup izlenimler paylaşıldı. Anlaşılan ilan edilenden biraz farklı bir kadro sahne almıştı. Örneğin İstanbul’dan henüz ikinci konserini verecek olan Pentagram adında bir grup gelmişti. Ayrıca Ankaralı senfonik rock topluluğu Airfax de ilanda adı geçmeyen gruplardandı. Airfax’ta Suden Pamir (vokal), Murat Tüzel (bas) ve Burak Toklutepe (gitar) bulunmaktaydı. Ayrıca yerel gruplardan Pegasus da sahne almıştı. Vokalde Şebnem Ferah’ın performansı Pegasus adına dikkat çeken noktalardan biri olmuştu. Şebnem Ferah aynı zamanda festivalde yer alan diğer bir grup olan Crom’un da vokalistiydi.
Oradaydılar:
Airfax Aksiyom Bandaj Crom Mirage Pegasus Pentagram Softart The Mood Burak Toklutepe Cenk Ünnü Engin Tümer Ergin Altınel Gürkan Kurtkaya Hakan Doğuç Hakan Durak Hakan Utangaç Merih Benli Murat Tüzel Nejdet Ulu Şebnem Ferah Süden Pamir Tanju Eren Tarkan Gözübüyük Teoman Yakupoğlu Türkay TürkmenKarikarock Gösterisi
12 Mart’ta Ortaköy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik müzik, sinema ve karikatürü performans paydasında bir araya getiriyordu. Üç kişilik klasik kadrosuyla Kramp sahnede konser verirken, bir yandan Güner Hasanoğlu’nun yönettiği “Yumurta” adlı kısa metrajlı film perdeye yansıtılıyor, bir yandan Aptülkadir Elçioğlu ve Tuncay Batıbeki sahnede sanatlarını icra ediyorlardı. Sekiz milimetrelik “Yumurta” filmi bitince makinist perdeye bu sefer otuz beş milimetrelik görüntüler oynatmaya başladı. Bu görüntülerde Kadir İnanır sürekli olarak bir adamı dövüyordu. Gösterinin ilanında “fuayede karikatür sergisi ve canlı espriler” de duyurulmuştu. Hey dergisinin Heavy Metal eki 28 Mart’ta çıkan sayısında gösteriyi “düş kırıklığı” olarak değerlendirdi. Doğan Sakin’i seyirciyle bütünleşememekle eleştiren yayın ayrıca “yaptığı küçük riflerle profesyonellik iddiasını böylelikle çürütmüş oldu” gibi ne anlatmaya çalıştığı belirsiz yergilerde de bulundu. Konserden keyif alan izleyicilerin hareketleri için “bir hafta sonu boşalımı” tabiri kullanıldı. Gösteri sonrası Bakırköy’ün yerel yayını Bakırkent dergisinde çıkan habere göre ise Kramp’ın izleyicileri arasında Cem Karaca da vardı. İki ismin burada tanışması sonucu Kramp’ı sonraki Cem Karaca konserlerinde açılış grubu olarak görmek mümkündü.