,
12 Mart 1988

Karikarock Gösterisi

12 Mart’ta Ortaköy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik müzik, sinema ve karikatürü performans paydasında bir araya getiriyordu. Üç kişilik klasik kadrosuyla Kramp sahnede konser verirken, bir yandan Güner Hasanoğlu’nun yönettiği “Yumurta” adlı kısa metrajlı film perdeye yansıtılıyor, bir yandan Aptülkadir Elçioğlu ve Tuncay Batıbeki sahnede sanatlarını icra ediyorlardı. Sekiz milimetrelik “Yumurta” filmi bitince makinist perdeye bu sefer otuz beş milimetrelik görüntüler oynatmaya başladı. Bu görüntülerde Kadir İnanır sürekli olarak bir adamı dövüyordu. Gösterinin ilanında “fuayede karikatür sergisi ve canlı espriler” de duyurulmuştu. Hey dergisinin Heavy Metal eki 28 Mart’ta çıkan sayısında gösteriyi “düş kırıklığı” olarak değerlendirdi. Doğan Sakin’i seyirciyle bütünleşememekle eleştiren yayın ayrıca “yaptığı küçük riflerle profesyonellik iddiasını böylelikle çürütmüş oldu” gibi ne anlatmaya çalıştığı belirsiz yergilerde de bulundu. Konserden keyif alan izleyicilerin hareketleri için “bir hafta sonu boşalımı” tabiri kullanıldı. Gösteri sonrası Bakırköy’ün yerel yayını Bakırkent dergisinde çıkan habere göre ise Kramp’ın izleyicileri arasında Cem Karaca da vardı. İki ismin burada tanışması sonucu Kramp’ı sonraki Cem Karaca konserlerinde açılış grubu olarak görmek mümkündü.

Yorum yap:

Sonraki 5 olay:

Bu arada kitabımızı okudunuz mu? Türkiye'de Ağır Müziğin Geçmişi kitabı
1988-04-09 Kronik
9 Nisan 1988

Kronik ve Metafor konseri

Kronik’in ikinci konseri 9 Nisan 1988 tarihinde Üsküdar’da Selmani Pak Caddesi üzerinde bulunan Mutlu Düğün Salonu’nda Metafor ve Poseidon gruplarıyla gerçekleşti. Konserden bir fotoğraf sanki bir video kasetten alınan bir kare gibi göründüğü için konserin videoya çekilmiş olması kuvvetle muhtemel. İki bin liralık konser biletinin üzerinde Metafor grubu imzalı “Sizler için düzenlediğimiz konserimizde tüm arkadaşları aramızda görmek ister ve HARD’N HEAVY’li saatler dileriz” mesajı bulunuyordu. Bu konserde yer alan Poseidon hakkında hard rock yaptıkları dışında pek bilgi bulmak mümkün değil. Daha önce Kronik’in ve Pentagram’ın ilk konserlerinde rastladığımız grubun bilinen üçüncü konseriyken, Metafor’un performansı ise muhtemelen ilkti.

18 Mayıs 1988

Gençlik Günleri (1988)

Geçen seneki Gençlik Günleri’nin devamı olabilir. Bu etkinliğe ait elimizde sadece Kronik’in bir fotoğrafı var, katılımla ilgili başka bir bilgi ya da belge yok ne yazık ki.

İlgili olaylar:

21 Temmuz 1988

Kramp ve Kronik konseri

10 Eylül 1988

Blue Jean Top Rock II

Önceki yıl ilki gerçekleşen Blue Jean Top Rock festivalinin ikincisi yine İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda Akbaba, Klips, Mirage, Mavi Sakal, Pi ve Sadaks gruplarının katılımıyla organize edildi.

İlgili olaylar:

1988-11-04 Mustafa İbadoğlu
4 Kasım 1988

Speed Metal Attack I

Türkiye’de Ağır Müziğin Geçmişi için ilk milat Egzotik Band’in 30 Mayıs 1981 tarihindeki konseriydi. İkinci milat ise “Moda konseri” olarak da bilinen Speed Metal Attack I. İki milat da kendi metalci kitlesini görünür hale getirdi. Moda konseriyle birlikte ortaya çıkan “ikinci nesil” metalciler, birincilere göre daha sert müzikler seviyordu ve kılık kıyafetlerini daha şok edici bir imaj ile süslüyorlardı. Müzisyenler ve dinleyiciler arasındaki geçişlilik birinci nesile göre çok daha fazlaydı. Moda konserinde dolayısıyla seyirciler arasında geleceğin müzisyenleri, çizerleri, organizatörleri, fanzincileri bulunmaktaydı, sadece henüz kimse bunun farkında değildi. Sahneye önce Pentagram, sonra Metafor, en son da Metalium çıktı. Konseri içeride 800 küsur kişi izledi, bir o kadar da dışarıda insan kalmıştı. İçerideki keşmekeşte sinemanın koltukları kırıldı, organizasyonu üstlenen Pentagram o zamanın parasıyla 3 milyon TL zarar etti.

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa