Asım Can Gündüz’ün Rock Şenliği
Asım Can Gündüz ve Ambulans, Egzotik Band, Devil ve Ra grupları sahne aldı. Ambulans grubu “Delikanlı”, “Antarktika” ve “Peace of Hate” adlı şarkılarını çaldı. Egzotik Band ise yeniden yapılandıktan sonraki ilk konserini veriyordu. Davulda Hacı Murat Özbey ve vokalde Karaca Somer ile dört kişi sahne alan grup, yeni İngilizce şarkılarını dinleyicilerle buluşturma imkanı buldu. Örneğin “Jules Verne”, “Feedback”, “That’s My Life” gibi şarkılar çalındı. Gruplar bu konser öncesi Gong dergisi için bir araya gelip toplu bir fotoğraf çekilmişlerdi. Bu konserin bir diğer özelliği de Asım Can Gündüz’ün “Godzilla” adını verdiği devasa ses sistemini kullanmasıydı.
İlgili olaylar:
Whisky ve E-5 konseri
Whisky’nin bu konserde hangi şarkıları çaldığı bilinmiyor ancak o zamanlar Kamil Özaydın’ın yazdığı şarkılar arasında “Lütfen”, “Haliç (Bok Kokuyor)”, “Daha Yaşın 21”, “Karikatür”, “Haydi Rock’n’Roll”, “Sürat Hız Neşe” ve “Yenisine Sağlık” bulunmaktaydı. Şiirsel anlamda seviye atlamak için Kamil Özaydın’ın arkadaşı Ahmet Dağaşan gruba dahil oldu ve örneğin “Bak Biz Genciz” şarkısının sözlerini yazdı.
Genç Yıldızlar 1. İstanbul Müzik Şöleni
Devil ve Whisky gibi yeni dalganın en büyük gruplarından ikisinin bir araya geldiği ilk konserdi bu. Devil’in organize ettiği bu festivalin ilan edilen diğer katılımcıları Ra, E-5, Keops, Latin-2, Danger ve Fantastik iken, 50 yaşındaki Togay Kuzay da Devil dans grubuyla birlikte Tepebaşı Gazinosu’nda bir gösteri yaptı. Onyedi dergisinin Mayıs 1983 sayısında bu festivale iki tam sayfa ayrıldı. İlan edilenden farklı olarak sahneye Sekant ve Aqua grupları çıkmıştı. Yazıya atılan “Discolara Ölüm” başlığından anlıyoruz ki ilk “Popçular dışarı!” vakası bu festivalde gerçekleşmişti. Festivale çıkan bazı grupların yüksek volümlü müzikten uzak icralarda bulunması, metalci gençliğin protestolarına yol açtı. Seyirciler arasında, birkaç sayfa içerisinde, sonraki bölümde bahsedilecek olan Avcılar tayfası da bulunmaktaydı ve muhtemelen protestolara onlar da katıldı. Onyedi dergisindeki yazıda bahsedilen bir başka dikkat çekici durum ise seyirci ile müzisyenlerin, müzik dinleme eylemine farklı bakışlarda bulunmalarıydı. Seyirci konsere deşarj olma motivasyonuyla geliyor, bu sebeple konserde bağırıp çığlıklar atıyor, masalara çıkıyor ve bazen de masaları kırıyordu. Müzisyenler ise dikkatli ve sessizce dinleyen, sadece şarkı sonlarında alkışlayan bir seyirci bekliyordu.
Onyedi dergisine göre seyircinin en çok beğendiği gruplar Danger, Ra ve Devil idi. Danger ve Whisky de orada tanışıp birlikte bir fotoğraf çekildiler.
Ayrıca konser öncesinde GONG dergisinde grup tanıtımları da yayınlandı.
Oradaydılar:
Aqua Danger Devil E-5 Ra Sekant Whisky Adnan Dilek Akın Eldes Ali Rıza Tarım Altan Üze Argun Soycan Cenk Yılga Derya Bozkurt Ercan Birol Erhan Akhan Faruk İkikat Faruk Kurtulmuş Faruk Metin Hakan Tankut Hakan Terim Kamil Özaydın Levent Candaş Murat Uzun Nejat Tekdal Nizam Taşdöğen Sabahattin Taşdöğen Sabih Cangil Selhan Akan Serdar Çokuslu Ümit AltınWhisky ve Epsilon Hürriyet’te
Whisky ve Epsilon grupları Hürriyet’te “Türkiye’de de bir ‘Yeni Dalga’ var” başlığıyla yer buldu.
Onyedi Gençlik Festivali
Onyedi dergisinin düzenlediği Gençlik Festivali 1-5 Haziran 1983 tarihlerinde Budak Sineması’nda gerçekleşti. Festivalde konumuzla alakalı olarak Ra’nın sahne aldığını biliyoruz.
Kobra konserleri
Almanya’da yaşayan Türk rock grubu Kobra 10-11-12 Haziran 1983 tarihlerinde üç adet konser vermişti. Gruba Berlin’den Sandwich adında bir grup da eşlik etti. Onyedi dergisindeki röportajda Fevzi Bineytioğlu grubun tarzını “orient rock” olarak tanımlıyordu. Almanya’da haftalık dergilerden Stem, grubun tarzı hakkında şöyle bir detay vermiş: “Bu yepyeni müzik türü, geleneksel Türk ritm ve armonilerini Batı’nın sert rock müziğiyle birleştirmeyi çok iyi başarmış”. Grubun imkanlarının Türkiye’deki gruplardan daha iyi olduğunu söylemek mümkün, Fevzi Bineytioğlu grubun ses sisteminin Türkiye’de bir eşi daha olmayan nitelikte olduğunu belirtiyordu. Ayrıca on Avrupa şehrini kapsayan bir turne yapmışlar. Bir albümleri yayınlanmış. Avusturya ve İsviçre de dahil olmak üzere sekiz defa televizyona çıkmışlar. Bu denli yoğun aktiviteyi gerçekleştirmek Türkiye’deki yeni dalganın içerisindeki gruplar için henüz hayal düzeyindeydi demek abes olmayacaktır.