Temmuz 1989

Dr. Skull Hıbır’da

Yorum yap:

Sonraki 5 olay:
1989-08-16 Metalium
,
16 Ağustos 1989

Metalium, Pegasus, Destroyer konseri

Çağlan Tekil’in Metalium için yaptığı bir ayarlama Fenerbahçe Burnu’nda gerçekleşen yaz konserlerine grubu eklemek oldu. Her gece ücretsiz gerçekleşen halk konserlerine pop müzik yapan isimler çıkıyor, konser sonrası belediye yetkililerinden şilt alıyorlardı. Şilti dağıtan adamla iletişime geçip ertesi gün belediye binasında randevu alan Çağlan Tekil, 16 Ağustos akşamını ayırtmayı başarmıştı. Gruplara para verilmeyecekti ama amaç da grupların reklamını yapmaktı zaten. Kontenjana ilk olarak Metalium eklendi. Başka gruplar bulmak için Çağlan Tekil Tünel civarındaki stüdyolarda provalar seyretti, thrash metal yapan Pegasus ve heavy metal grubu Destroyer’ı keşfetti. Afiş için o sıralar Hıbır dergisine geçen Aptülkadir Elçioğlu’nu düşünmüştü ama yanına gittiğinde parmaklar Bülent Üstün’ü işaret etti. Afişi böylece Bülent Üstün çizmiş oldu.

16 Ağustos akşamı Fenerbahçe Burnu büyük bir metalci kalabalığıyla doldu. Destroyer’ın kadrosu bilinmemekle beraber, Pegasus adına sahneye Savaş Demirkaya (vokal), Burak Özcü (gitar), Kaan Peridar (gitar), Hakan Güven (davul) ve Gündüz Hakan Savaşer (bas) çıkmış olmalı. Pegasus 1987 yılının başlarında kurulmuş bir gruptu ve 16 Ağustos öncesinde 23 Mayıs 1989’da Gülhane Rock Günleri dahilinde sahne almışlardı. Metalium da Babür Örtegen, Sadi Çöğür, Cem Tan ve Mazhar Şiringöz’den oluşan kadrosuyla sahnedeydi. İki gün sonra Sabah gazetesi bu konseri ön sayfaya “Heavy Metalciler’in şeytanla randevusu!” başlığıyla taşıdı. Fotoğraflar arasında Athena grubundan Gökhan Özoğuz da en önde kafa sallarken görüntülendi.

Eylül 1989

Hazy Hill Tempo’da

Tempo dergisinde, Ankara’da önceki yıl kurulan thrash metal grubu Hazy Hill’in bulunduğu sayfalarda bu konsere değinildi. Grup üyeleri Barış Tarımcıoğlu ve arkadaşı Ufuk Önen ile yapılan “Heavy Bitlis” başlıklı röportajda Hazy Hill üyelerinin konserlerde çivili deri ceketler giymedikleri vurgulanırken, Fenerbahçe Burnu konserinden basına çirkin görüntülerin yansıdığı dile getirildi. Bunu İstanbul’un farklı bir yapıda olmasına bağlayan ikili, Ankara’da böyle şeyler olmadığını söyledi. İstanbul seyircisini “Sözlerini anlamadan, deşarj olmak için, konsere zincir, neşter getirip birbirlerini ısırıyorlar” şeklinde eleştirdiler.

Tempo dergisindeki röportaj Hazy Hill grubunu tanıtmaktan ziyade, Barış Tarımcıoğlu’nun ANAP Bitlis Milletvekili Faik Tarımcıoğlu’nun oğlu olması ve babasının buna hoşgörü ile yaklaşması hikayesi üzerine kurulmuştu. Ufuk Önen ile birlikte söyledikleri de heavy metali aklamak ve daha ehli yanlarını vurgulamak üzerineydi. Örneğin Pentagram, Metalium gibi o dönem anti Hristiyan imaja öykünen grupları isim vermeden “kötü müziğini reklamla örtmeye çalışanlar” olarak tanımlıyorlardı. Kendilerinin inançlı olduğunu belirtirken, “Namaz kılmasak da Müslümanlığı benimsiyoruz” beyanında bulundular. Rock müzikte uyuşturucu kullanımıyla ilgili ön yargılara, kullanmayan gruplarla cevap veren ikili, Metallica’nın politik sözlerini motosikletler, partiler ve kızlardan bahseden grupların müziğinin üzerinde tutan örnekler verdi.

15 Eylül 1989

Milliyet Sanat’ta “Türkiye’de Rock” dosyası

Güven Erkin Erkal’ın kaleme aldığı bu yazının sadece ilk iki sayfası arşivimizde mevcut.

Oradaydılar:
7 Ekim 1989

Masters of Noise

Stüdyo Ümit’in düzenlediği bir festival idi.

1989-10-07-Kronik-(4)
7 Ekim 1989

Metafor, Kronik, Headbangers, Kramp konseri

Metafor’un aynı günün gündüz saatlerinde İzmir’de konseri vardı. Uçakla İstanbul konserine yetişmeyi planlayan Metafor, dönüş bileti için sağlanan parayı yönetemeyince trenle dönmek zorunda kaldı, İstanbul’a yetişemeyip sahne alamadı. Seyircinin karşısına ilk olarak Kronik çıktı, üç kişilik kadrosuyla önemli sayıdaki seyirciye şarkılarını keyifle dinlettiler. İkinci sırada Kramp vardı, “Purple” Ahmet Karanlık adlı arkadaşlarının sahnede konuk olmasından ötürü kendi şarkılarıyla Deep Purple şarkılarından oluşan bir repertuarla seyircinin karşısında yer aldılar. Kramp’ın performansı uzayınca Headbangers’ın çıkması akşam saatlerini buldu. Olaysız konseri neredeyse hiç olmayan grup açılışı “Suratına İşemek İstiyorum” ile yaptı ancak ses ve ışık sistemleri saatin geçmesi gerekçe gösterilerek kapatıldı. Seyirciler bunun üzerine gazeteleri meşale gibi kıvırıp yakarak ortamı aydınlatmaya çalıştılar. Işık değil ama ses sistemi geri geldi, grubun dışarıdan icra ettiği tek şarkı olan “Anarchy in the UK”, “Anarchy in Turkey” şeklinde yorumlandı. Şarkı bittiğinde ses sistemi tekrar kapandı ve polis konsere müdahale etti. Bu Headbangers’ın son konseriydi.

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa