1 Haziran 1991

Moribund Youth konseri

Hardcore punk tarzında müzik yapan topluluk 1 Haziran’da ilk konserini verirken, sahnede grup adına Cumhur Yiğit (davul), Kerim Gönencer (gitar), Taylan İpek (vokal) ve Uğur (bas) performans sergiledi. Laneth dergisindeki izlenime göre yaklaşık yirmi adet şarkıyı yarım saat gibi bir sürede çalan grup, kalan süreyi bu şarkıları tekrarlayarak değerlendirdi. 2020 yılında Moribund Youth için, Vaykorus Tapes etiketiyle hazırlanan derleme albümün B yüzü tamamen bu konsere ayrıldı.

Yorum yap:

Sonraki 5 olay:
1991-06-08 Metalium (1)
8 Haziran 1991

Swazafix, Hazy Hill, Metalium, Darkphase, Crimagate konseri

Darkphase grubu Ankara’dan birtakım yurtdışı bağlantılar içerisindeydi. Hazy Hill’den Ufuk Önen’in halihazırda mektuplaştığı Hollandalı Asphyx grubunu Ankara’ya konser için getirmek düşüncesindeki Darkphase kah mektup ile, kah kısa telefon görüşmeleriyle iletişimi sürdürdü. Uçak biletleri ayarlandı, Hollandalı kafilenin Darkphase davulcusu Tolga Ergin’in evinde kalması planlandı. Sıra afiş için gruptan logoyu istemeye gelince Ankaralılar küçük bir sürprizle karşılaştı. Zarftan çıkan logo Asphyx’e ait değildi, Swazafix diye bir grubun logosuydu. Tam görüşmelerin sürdüğü dönemde Ankara ile kontak halinde olan Theo Loomans Asphyx’ten ayrılmış, Swazafix adında bir death metal grubu kurmuştu. Her şey ayarlandığı için organizasyon iptal olmadı, şaşkınlığın ardından hazırlıklar devam etti. Laneth dergisinin dizgisini yapan Polat Bayraktarlar kes-yapıştır tekniğiyle fotokopi bir poster hazırladı. Posterin üzerinde Swazafix’ten başka Darkphase, Hazy Hill ve Crimegate grupları yer alırken, İstanbul’dan da Metalium konuk oluyordu. Tarih 8 ve 9 Haziran 1991, yer Graffiti Bar idi. Biletler ise Ezgi, Frekans ve Shades adlı dükkanlarda satılıyordu. İki gün süren etkinlikte Crimegate dışında tüm gruplar hem Cumartesi hem Pazar günü sahneye çıktı.

Haziran 1991

Laneth 2. Sayı

Laneth’in ikinci sayısının kapağında Slayer var, içeride ise yerli isimlerden Moribund Youth’un demosu, Pentagram-Spinners-Sceptic Age-Second Realm konseri, Bartu Toptaş’ın başından geçen trafik kazası gibi konular bulunmakta.

Temmuz 1991

Laneth 3. Sayı

Laneth’in 3’üncü sayısında da kapak Slayer. İçeride yerli meselelerden Gülhane olayları (Krosun Siyah Tokmağı köşesinde), Moribund Youth’un muhtemel ilk konseri, Hollanda’dan Swazafix eşliğinde Metalium, Hazy Hill, DarkPhase ve Crimegate konseri dikkati çekiyor.

1991-07-20 Pentagram Bodrum
,
20 Temmuz 1991

Blue Jean Top Rock III

20 Temmuz 1991’de gerçekleşen festivalin ilanında Cry, Gür Akad Band, Kramp, Spinners ve Pentagram grupları duyurulurken, sunucunun Tuncay Batıbeki ve organizatörün Güven Erkin Erkal olduğu açıklandı. Ancak pratikte sahneye çıkan ekip biraz farklıydı. Gür Akad Band’in yerine Critical Mass grubu kafileye eklendi ve sahneye ilk çıkan grup oldu. Yaklaşık bir saatlik performanslarında enstrümanların başında Jan Peridar (gitar), Kaan Peridar (gitar), Savaş Birgören (bas), Ayhan Ergönül (davul) ve Savaş Demirkaya (vokal) bulunmaktaydı. Critical Mass seyirciden en çok katılımı Blues Brothers ile ünlenen “Everybody Needs Somebody” şarkısında aldı. Sonrasında sıra Cry adlı gruba aitti. Askerlik öncesi son konserlerine çıkan ekip seyircilere hard rock tarzındaki müziğiyle seslendi. Murat Över (vokal), Can Güney (gitar), Enes Konca (gitar), Merih Cihan (davul) ve Değer’den (bas) oluşan kadrosuyla sahneye çıkan grup 1989 yılında kurulmuştu. Cry grubunun ardından sahneyi Kramp devraldı. Yine ikinci gitarda Özer Sarısakal ile beraber dört kişi sahne alan grubun performansı bir buçuk saat sürdü ve “Ne İstersen Öyle Olsun”, “Sen ve Ben”, “Doğduğum Günlere” gibi şarkılarını içerdi. Son olarak seyircinin karşısına Pentagram çıktı. “Powerstage”, “Double Trouble”, “Brain on the Wall”, “Rotten Dogs” ve “Dimensions of Death” gibi bilindik ve yeni şarkılarını seslendiren grup da Kramp gibi bir buçuk saat süreyle sahnede kaldı. Barbaros Devecioğlu’nun hazırladığı Rock Garajı sayfalarında, Blue Jean dergisinin, perde arkasını “çeşitli sebepler” diyerek geçiştirdiği Spinners’ın sahneye çıkmaması ile ilgili olarak “Punk haysiyeti” başlıklı bir paragraf dikkati çekmekte (“Tempo dergisi sayfaları” başlıklı ektedir). Rock Garajı’nda yer alan bu paragrafın ardından gözler posterde “organizatör” unvanını taşıyan Güven Erkin Erkal’a dönüyor ancak Barbaros Devecioğlu festival organizasyonuyla ilgili başka bir aksaklıktan bahsetmiyor, dinleyicilerin Bodrum Kalesi’nden mutlu bir şekilde ayrıldığını belirtiyordu. Keza Laneth dergisinin Ağustos 1991 sayısındaki Krosun Siyah Tokmağı sayfasında, son iki sayıda Çağlan Tekil tarafından yoğun bir şekilde yapılan menajer ve organizatör eleştirileri üzerine okların üzerine çevrildiği Güven Erkin Erkal “piyasadaki tek organizatör olmadığı” ipucuyla aklanıyordu. Dolayısıyla Spinners’ın sorun yaşadığı organizatör, organizasyona ayrıca dahil olan bir isim olmalı.

Ağustos 1991

Laneth 4. Sayı

Laneth’in 4’üncü sayısı ilk 3 sayıdan farklı bir şekilde basıldı, bu nedenle boyutu daha küçüktü. Belki de ofset baskıya bu sayıda geçildi, bunun ipucusu önsöz sayfasında Çağlan Tekil tarafından veriliyor. Bu sayıda Türkiye’den isimlere fazla yer verilmemişti. Metalium’dan Gündüz Hakan Savaşer konuk yazar olarak görülüyor, dönemin bilgisayar dergilerine heavy metal katmasıyla meşhur Murat Adanç röportajı dikkat çekiyor. Bunun dışında haberler ve Krosun Siyah Tokmağı’nda birtakım detaylar bulabilirsiniz.

Bu sıra bitti. Tekrar sıralayalım: Baştan sona Sondan başa